Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Περί της Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Καθε χρόνο αυτές τις ημέρες έχουμε τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων. Κάθε κάποια χρόνια από την άλλη πλευρά ένας νέος υπουργός αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής.

Όλο αυτό το σκηνικό μου θυμίζει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, μία από τις μεγαλύτερες κλοπές, τις οποίες διαπράττουν οι κυβερνήσεις έναντι των πολιτών τους. Ασχολούνται με τον τρόπο είσπραξης και τις διάφορες ληστρικές μεθόδους χωρίς ποτέ να εξετάζουν εάν αυτές οι εισφορές έχουν κάποιο νόημα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τις εισαγωγικές εξετάσεις. Γιατί πρέπει να υπάρχουν; Εμένα η άποψή μου είναι εντελώς σαφής και απόλυτα ξεκάθαρη:

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

Μου είναι από νοοτροπία αδιανόητο, το να τίθενται εμπόδια στην επιθυμία της γνώσης. Η ακόμα μία απροσεξία στο γραπτό να μετασχηματίζει όνειρα και ένα νέο παιδί να αναγκάζεται να ακολουθήσει μία σχολή, την οποία δεν επιθυμεί. Η ακόμα χειρότερα να καταδικάζεται ένα παιδί επειδή για κάποιο λόγο δεν πέρασε σε μία σχολή ενώ το ήθελε.

Ο θεσμός των φροντιστηρίων προφανώς μου είναι αντιπαθής και είναι λυπηρό πως δήθεν προοδευτικοί άνθρωποι δεν το θίγουν αυτό το ζήτημα.

Επειδή μπορεί να ειπωθούν επιχειρήματα αντίθετα με τα προηγούμενα (και για τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν είναι της παρούσης) περί πληθώρας πρωτοετών φοιτητών θα πρότεινα ένα ενδιάμεσο έτος μετά το Λύκειο, έναν προθάλαμο της επιθυμητής σχολής.

Νομίζετε πως είναι ανέφικτο ή θα δημιουργούσε στρατιές ανέργων επιστημόνων;

Ανοησίες. Τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε. Οταν η πρόσβαση είναι κάπου ελεύθερη τινάζεις από πάνω σου ένα τεράστιο άγχος και ένα νέο παιδί θα μπορέσει με περισσότερο καθαρό μυαλό να αξιολογήσει τι πραγματικά επιθυμεί να ακολουθήσει στη ζωή του.

Ούτε όλα τα παιδιά θα ήθελαν το Πανεπιστήμιο. Είναι πολύ λογικό αυτό.

Από την άλλη πλευρά τίποτα δεν εμποδίζει την ίδρυση περισσοτέρων Πανεπιστημίων. Διαμαρτυρόμαστε (;) για την φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό…

Δύο παραδείγματα:

Στην Αρχαία Ελλάδα όχι μόνο δεν υπήρχαν εξετάσεις, αλλά ούτε και… Πανεπιστήμια. Γι’ αυτό άνθισαν οι επιστήμες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφοροποίηση στα Πανεπιστήμια, αλλά ουσιαστικά αυτό, το οποίο επιθυμείς μπορείς να το επιλέξεις και να το σπουδάσεις.

Εξ΄άλλου είτε στο Yale σπουδάσεις νομική είτε στην Alabama, δικηγόρος θα αποφοιτήσεις. Από εκεί και πέρα είμαι αντιμέτωπος μόνο με τον εαυτό σου.

Αλλά όχι να μην μπορείς να σπουδάσεις νομική γιατί δεν πέτυχες στις εισαγωγικές.

Αυτά έχω να γράψω.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)