Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Μύθος της Κυβερνητικής Αδυναμίας

Ένας μύθος, ο οποίος κατέρρευσε με την εμφάνιση του κορωνοϊού είναι αυτός της αδυναμίας επιβολής της θέλησης μίας κυβέρνησης. Τα πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα έγιναν στην συντριπτική πλειοψηφία από τους πολίτες αποδεκτά και τηρούνται. Και ενέχουν και πολύ μεγάλο οικονομικό (έως καταστροφικό) κόστος και ειδικά στον τομέα της ελεύθερης οικονομίας.

Βέβαια δεν υπήρξε οργανωμένη αντίδραση από πλευράς αντιπολίτευσης και είχε γίνει ξεκάθαρο πως επρόκειτο για ζήτημα ζωής πλέον και τίποτα λιγότερο. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να μην επισημάνω πως φάνηκε (και φαίνεται) πως όταν μία κοινωνία είναι συντεταγμένη στις απόψεις και επιδιώξεις της έχει τεράστια ισχύ, ανεξαρτήτως μεγέθους (εννοώ πληθυσμιακού ή οικονομικού). Και πως το “σύστημα” στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε και λειτουργεί αποτελεσματικά. Και πρόκειται για έναν τομέα, ο οποίος δεν θεωρείτο και το ισχυρό χαρτί του δημοσίου και αναφέρομαι στην υγεία.

Πόσο γελοίο λοιπόν ακούγεται το επιχείρημα της (δήθεν) παντοδυναμίας επιχειρηματιών, καναλαρχών, τραπεζών, πολυεθνικών και κάθε ενός εμπρός στο κοινωνικό σύνολο; Ακόμα και οργανωμένων ομάδων ή συντεχνιών. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης της ηγεσίας.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Η Γερμανία, ας χρησιμοποιήσω αυτό το παράδειγμα, είναι αυτή, η οποία είναι, όχι γιατί ΕΙΝΑΙ αλλά γιατί της το ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ οι άλλοι να είναι. Και πως και ο μικρότερος μπορεί να κάνει τη διαφορά και να ανατρέψει τον Κόσμο (και έχει αποδειχθεί πολλές φορές ιστορικά αυτό και το γνωρίζετε). Πρέπει όμως και να το πιστέψετε.

Θα πρέπει να αναθεωρήσετε πάρα πολλά πράγματα στο σκεπτικό σας και στις πεποιθήσεις σας πλέον. Και δεν επιτρέπεται να επιζητείτε την επιστροφή στην χείριστη “κανονικότητα”, την οποίαν γνωρίζατε. Οι άνθρωποι έχουν την τάση πάντα να επιλέγουν ένα σίγουρο κακό παρελθόν παρά ένα αβέβαιο μέλλον με προκλήσεις· το πρώτο δεν απαιτεί προσπάθεια ενώ το δεύτερο…  Και προφανώς το γνωστό επιχείρημα κάθε κυβέρνησης “δεν γίνεται” ή “δεν μπορούμε” θα πρέπει να διαγραφεί από το θυμικό σας.

Σε κάθε περίπτωση είτε το αντιλαμβάνεσθε είτε όχι ο Κόσμος έχει εισέλθει σε μία κίνηση και η υπόθεση του κορωνοϊού δεν θα λήξει σε ένα κομμωτήριο ή ένα κουρείο την επόμενη ημέρα.

Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Προφητεία #27 της 09-04-2020)