Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο “Μικρός” Ασθενής

Ο τίτλος χρησιμοποιείται σε αντιδιαστολή με τον ορισμό, τον οποίο έδωσαν οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις πριν από κάτι περισσότερο από εκατό έτη αναφερόμενοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτή ήταν ο “Μεγάλος” ασθενής. Ως Έλλην όμως ας μου επιτραπεί να μην δεχθώ τον όρο “Μικρός”, ασχέτως εάν τον χρησιμοποιώ στον τίτλο αλλά μάλλον τον όρο “ταλαίπωρος”.

Υπάρχουν εκπληκτικές ομοιότητες μεταξύ του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του “τέλους” (ερωτηματικό) της Ελλάδος ως μίας ανεξάρτητης χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως και τότε οι Γερμανοί είχαν αγοράσει τους σιδηροδρόμους, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι τις κτήσεις της και ούτω καθ’ εξής. Οι Άγγλοι επίσης κυριαρχούσαν και διαμέλιζαν ένα διεφθαρμένο κατασκεύασμα αιώνων. (Παρεμπιπτόντως τα περιουσιακά στοιχεία της τότε εποχής ήταν οι κτήσεις της και όχι οι οργανισμοί και οι υποδομές, όπως συμβαίνει σήμερα).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος σήμερα είναι ΜΟΝΟ ΕΝΑ και μην το περιγελάσετε καθόλου:

Οι Έλληνες ΘΕΛΟΥΝ να αγωνισθούν!

Το “σκίσιμο των μνημονίων” και το δημοψήφισμα του “ΟΧΙ” ήταν σαφή μηνύματα προς την ηγεσία. Έχουν όμως βάναυσα προδοθεί.

Ονομάζουν το διαμοίρασμα της Ελληνικής περιουσίας “επενδύσεις”. Όχι αγαπητοί μου φίλες και φίλοι. Αυτές δεν είναι επενδύσεις. Ξεπούλημα καθαρό είναι. Το να παραχωρείς τα λιμάνια σου, τα αεροδρόμιά σου τις επικοινωνίες σου τις μεταφορές σου για να εισπράττεις χρήματα, τα οποία θα πρέπει να αποδώσεις για αποπληρωμή χρεών είναι καθαρή απάτη.

Επένδυση ονομάζεται η ουσιαστική βοήθεια για να δημιουργήσει κάποιος. Ούτε το σύγχρονο “παιδομάζωμα” της φυγής των νέων στο εξωτερικό, ούτε η δημιουργία… καζίνο και ουρανοξυστών.

Ασήμαντα ανθρωπάκια συνωμοτούν και ανταλλάσσουν την εξουσία τους με παραχωρήσεις• όπως και οι τελευταίοι γελοίοι, γελοιωδέστατοι και άκρως διεφθαρμένοι σουλτάνοι. Και γνωρίζετε γιατί; Διότι όπως και οι τελευταίοι σουλτάνοι συνέδεσαν την σιχαμερή ύπαρξή τους και παραμονή στην εξουσία με την εξωτερική υποστήριξη.

Η Ελλάδα ΜΠΟΡΕΙ και ΠΡΕΠΕΙ να προχωρήσει μόνη της!

Δεν υπάρχουν διαφορετικά επιχειρήματα. Και ο Ελληνικός Λαός δεν ψήφισε διαφορετικά. Πίστεψε αλλά παραπλανήθηκε για άλλη μία φορά και δεν αισθάνεται καθόλου καλά σήμερα. Και είναι έτοιμος να αγωνισθεί για σπουδαία ιδεώδη και όχι για αυτά τα γελοία νούμερα του 3,5% πλεονάσματος και του -100% πίστης προς τον εαυτό της.

Κανείς δεν αμφισβητεί πως η Ελλάς ήταν σε έναν κακό δρόμο. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία. Τα μνημόνια τελικά αποδείχθηκαν ληστρικές συμβάσεις παραχώρησης• και να σας επισημάνω και κάτι: δεν κατηγορώ ούτε τους βουλευτές, οι οποίοι τα ψήφισαν. Αυτή ήταν η ατμόσφαιρα τότε και πίστευαν πως έκαναν το καλύτερο σε έναν μεγάλο βαθμό, διότι αυτό τους υπεδείχθη, (μην αντιδράσετε περίεργα εδώ).

Κάποιοι όμως γνώριζαν… Και αυτή είναι η μεγαλύτερη αθλιότητα, η οποία έχει διαπραχθεί. Και κάποιοι άλλοι ΠΡΟΔΩΣΑΝ για να υφαρπάξουν την εξουσία.

Ο Έλληνας ΘΕΛΕΙ να ΑΓΩΝΙΣΘΕΙ! Αλλά όπως και κάθε υγιής άνθρωπος χρειάζεται και έναν λόγο. Έναν σπουδαίο λόγο. Και η Ελλάς έχει πολλούς.

Αυτό ΔΕΝ έχει γίνει αντιληπτό και η υποτιθέμενη αδιαφορία του Ελληνικού λαού το επιβεβαιώνει.

ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
ΟΥΤΕ ΧΙΛΙΟΣΤΟ ΠΙΣΩ!

Σημ. Θα ήθελα να επεκταθώ και σε μερικά ακόμα ζητήματα. Δεν μου αρέσουν οι μεγαλεπήβολες ιδέες και τα οράματα αλλά προτιμώ πολύ περισσότερο τον πρακτικό τρόπο ουσιαστικής εφαρμογής τους. Για το δεύτερο έχω πολλά να γράψω. Στον καιρό τους.