Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Κομμένος Φοίνικας

Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή, τα οποία προσομοιάζονται με έναν κομμένο φοίνικα. Γιατί το γράφω αυτό;

Διότι ο φοίνικας χρειάζεται πάρα πολλές δεκαετίες να αναπτυχθεί ενώ λίγες μόνο ώρες για να κοπεί. Άπαξ και συμβεί το δεύτερο, τότε ναι μεν θα υπάρχει ένα τμήμα του κορμού του, αλλά ο φοίνικας θα έχει χαθεί για την παρούσα γενιά και συχνά για πολλές γενιές.

Να σας δώσω παραδείγματα κομμένου φοίνικα;

Η Μικρασιατική καταστροφή. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Αλλά υπάρχουν και μικρότερου βεληνεκούς κομμένοι φοίνικες, όπως τα μνημόνια, οι μεταβιβάσεις τραπεζών, μία χρεοκοπία, τα… capital controls!

Το χαρακτηριστικό του κομμένου φοίνικα είναι πως ακόμα και εάν κοπεί από λάθος και αυτό αποδειχθεί, δεν έχει πλέον κανένα πρακτικό νόημα. Και αυτό καθιστά την κοπή των φοινίκων εξαιρετικά προσφιλή μέθοδο στην δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.

Και υπάρχει ουσιώδης διαφορά με τον ξεριζωμένο φοίνικα. Διότι αφ’ ενός απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να τον ξεριζώσεις, αφ΄ετέρου το αποτέλεσμα είναι οριστικό και ΔΕΝ το ξεχνάς και επιδιώκεις να φυτέψεις έναν νέο.

Στον κομμένο όμως φοίνικα, επειδή βλέπεις το απομεινάρι του κορμού ν ο μ ί ζ ε ι ς πως μπορείς να τον επαναφέρεις στην προτέρα κατάσταση. Αυτή η ψευδαίσθηση είναι πολύ χρήσιμη, διότι εκτονώνει τις αντιδράσεις και διευκολύνει την επίτευξη ανίερων σκοπών.

Η πολιτική ζωή είναι γεμάτη από κομμένους φοίνικες…. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμοι οι πρόθυμοι… ξυλοκόποι. Αρκεί να τους προμηθεύσεις με ένα κατάλληλο πριόνι.

Σημ. Στις φωτογραφίες κομμένοι φοίνικες της Πλατείας Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας. Ποτέ δεν θα την ξαναδούμε όπως ήταν πριν.