Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ο Άγγλος (Κορωνοϊο-) Ασθενής

Βέβαια τον τίτλο τον δανείζομαι από την (σχεδόν) ομώνυμη κινηματογραφική ταινία. Περίπου όπως το “Τσάι στη Σαχάρα”, το οποίο μετονομάσθηκε στο ρομαντικότερο “Τσάι στη Ζαχάρω”.

Το θέμα μου είναι η στάση των Άγγλων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Θα μου πείτε, μα οι Εγγλέζοι το έχουν αυτό. Είναι πάντα στην ιδιαιτερότητα. Σύμφωνοι! Δεν αντιλέγω. Μόνο πως υπάρχει και μία μικρή (χμ…) λεπτομέρεια, την οποίαν αμέσως παρακάτω θα επισημάνω.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες με αισθήματα τρόμου βλέπαμε τις φωτογραφίες από την έρημη πόλη Γουχάν (ή όπως αλλιώς προφέρεται) και σήμερα κινδυνεύουμε να ευρεθούμε στης φυλακής τα σίδερα εάν ξεχαστούμε και χαιρετηθούμε δια χειραψίας ή βγάλουμε βόλτα το σκυλάκι μας. Η αρχική τρομακτική αποστροφή μετατράπηκε απότομα σε κοινωνική ευθύνη.

Μην γίνει καμία παρανόηση τηρώ την Ελληνική νομοθεσία, υπακούω ως οφείλω και προβληματισμούς εκθέτω, διότι νομίζω πως έχω το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Το μέτρο αυτό της απομόνωσης εξ΄ αρχής φάνηκε πολύ… Κινέζικο. Ωστόσο όμως επειδή αναφερόμαστε στην Κίνα πρέπει να έχουμε κατά νου πως πρόκειται για μία χώρα με βαθιά αντιδημοκρατικό πολίτευμα (και νοοτροπία) είτε υπό την εξουσία των Αυτοκρατόρων της είτε την Μαο-κομμουνιστική εποχή της είτε τη σύγχρονη νεο-Καπιταλιστική της εκδοχή. Πολύ σκληρό και απάνθρωπο για την συντριπτική πλειονότητα. Και η απομόνωση της Γουχάν ήταν το… light μέτρο, διότι φυσιολογικά θα την εξαφάνιζαν με μία πυρηνική βόμβα, (το έγραψα σε ανύποπτο χρόνο σε πρόσφατο άρθρο μου).

Οι υπόλοιποι όμως γιατί κάνουν τον… Κινέζο;

Όπως το βλέπω σε λίγο θα έχουμε κατεστραμμένες οικονομίες και κοινωνίες, οι οποίες δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ιδίου του… κορωνοϊού και το μεθεπόμενο βήμα θα είναι να… εκτελούμε τους πολίτες για να μην… κολλήσουν και μεταδώσουν τον ιό.

Η Αγγλία ακολουθεί διαφορετική στάση. Ίσως την μεταβάλλει στην πορεία, who knows? Δεν είμαι Άγγλος. Αλλά αναφερόμαστε σε μία κοινωνία η οποία:

• κέρδισε έναν Β’ ΠΠ χρησιμοποιώντας και στρατιώτες προερχόμενους από την Κοινοπολιτεία,

• απώλεσε 92,700 πολίτες έναντι… 715,000 της Ελλάδος,

• ήταν Θαλασσοκράτειρα επί μία χιλιετία με τις περισσότερες αποικίες, (μέχρις ότου οι παν-ηλίθιοι διεστραμμένοι εγκληματίες ναζί Γερμανοί της έκοψαν το δρόμο, μετατρέποντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε υπερ-δύναμη),

• διέθετε και διαθέτει την καλύτερη διπλωματία στον Κόσμο (άποψή μου αυτή),

• παρείχε στους πολίτες της δημοκρατικά δικαιώματα με τη Μάγκνα Κάρτα (το σπουδαιότατο αυτό έγγραφο στην ιστορία) ήδη από το 1215

&

• τέλος νομοθετώντας την πράξη αυτοδιάθεσης του σώματος (Habeas Corpus) ήδη από το 1679.

Εάν ΔΕΝ ίσχυαν οι επισημάνσεις της τελευταίας παραγράφου θα έλεγα απλώς ότι είναι τρελοί αυτοί οι Εγγλέζοι. Ισχύουν όμως!

Σκεφτείτε στο τέλος να πίνουν οι Άγγλοι τσάι στη… Ζαχάρω και εμείς να είμεθα ασθενείς στη… Σαχάρα. Δεν θα το αντέξω!

Απαραίτητη διευκρίνιση: μην ξεχνάτε πώς έχω γράψει και τον… Μηδενιστικό Κορωναϊό. Να αξιολογηθούν σε συνδυασμό τα δύο άρθρα.