Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ουκρανία: Καταρριπτόμενοι Μύθοι και Προκαταλήψεις

Το άρθρο αυτό ΔΕΝ αφορά την Ουκρανία. Θα ήθελα να επισημάνω πόσο βαθιά εδραιωμένες είναι κάποιες προκαταλήψεις και πόσο ενδέχεται να επηρεάζου καθημερινές μικρές και μεγάλες αποφάσεις μας.

Ο Μύθος του Ισχυρού

Α. Από την πλευρά του αδυνάτου

Δεν ισχύει. Όχι πως κάποιος δεν είναι ισχυρός, αλλά αυτό δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Συνήθως όμως στην πολιτική και στη ζωή ηττώμεθα πριν καν αρχίσουμε τον πόλεμο. Αυτό οι ισχυροί το γνωρίζουν και το εκμεταλλεύονται δεόντως.

Β. Από την πλευρά του ισχυρού

Σε αυτή την προκατάληψη βυθίζονται όμως ΚΑΙ οι ισχυροί! Και το πληρώνουν πανάκριβα.

Ο Μύθος του Κεραυνοβόλου Πολέμου

Κεραυνοβόλος είναι κάθε πόλεμος, αλλά τελικά εξαρτάται σε τίνος το κεφάλι θα πέσει ο κεραυνός. Υπάρχει η πεποίθηση πως οι πόλεμοι είναι ;αμέσου δράσεως. Δεν είναι.

Α. Από την πλευρά του επιτιθέμενου

Ο επιτιθέμενος αναλόγως πώς το σκέφτεται ενδέχεται να νομίζει πως θα κερδίσει πολύ γρήγορα ή/και εύκολα, ενδέχεται όμως να ΜΗΝ το θέλει. Μπορεί να επιδιώκει έναν πόλεμο μεγάλης διάρκειας και αντοχής.

Β. Από την πλευρά του αμυνόμενου

Ισχύουν ακριβώς τα ίδια με τη διαφορά πως ο αμυνόμενος θα πρέπει να ερμηνεύσει σωστά τις προθέσεις του επιτιθέμενου. Αυτό θα καθορίσει και την ψυχολογία του. Η χειρότερη εκδοχή για τον αμυνόμενο είναι να θεωρήσει πως αυτός θα κερδίσει και πολύ γρήγορα. Η καλύτερη αλλά όχι κατ΄ ανάγκην και προσφορότερη  εκδοχή είναι να προετοιμαστεί για μακροχρόνιο πόλεμο ενώ ο επιτιθέμενος πιστεύει πως αυτό θα τελειώσει σύντομα.

Επιτιθέμενος και αμυνόμενος δεν έχουν σχέση με το δίκαιος και άδικος. Άλλο η πράξη άλλο η δικαιοσύνη.

Ο Μύθος των Πολιτικών Αναλυτών

Εάν ανατρέξουμε στις αρχικές εκτιμήσεις του συγκεκριμένου πολέμου (και ισχύει για όλους τους πολέμους) θα διαπιστώσουμε πόσο εσφαλμένες εκτιμήσεις έχουν διατυπωθεί. Βέβαια στην πορεία ξεχνιούνται, αλλά τη δεδομένη στιγμή δημιουργούν έωλες πεποιθήσεις.

Ο Μύθος των Μυστικών Υπηρεσιών

Εδώ είναι αυτό, το οποίο θα ονομάζαμε… disaster (καταστροφή). Κάτω από το πέπλο της μυστικότητας και των απορρήτων διακινούνται οι μεγαλύτερες μπαρούφες. Καριέρες όμως λαμπρές οικοδομούνται.

Ο Μύθος της Ηθικής του Πολέμου

Εάν τον εντοπίστε παρακαλώ να με ενημερώσετε. Ο πόλεμος εκ των πραγμάτων είναι βίαιος. Καμία ηθική δεν υφίσταται. Στόχος είναι η νίκη και οτιδήποτε προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναμενόμενο. Η χειρότερη όμως παρενέργεια είναι πως αναδύονται τα ένστικτα των ανθρώπων και τότε διαπράττονται φοβερά εγκλήματα. Αυτό πολύ δύσκολα ελέγχεται. Εάν και οι ηγεσίες ρίχνουν λάδι στη φωτιά, τότε δεν υπάρχει έλεος.

Η Αλήθεια του Ηττημένου

Ανάμεσα στους μύθους όμως κρύβεται και μία μεγάλη αλήθεια: “οὐαὶ τοῖς ἡττημένοις”, (αλλοίμονο στους ηττημένους) και όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες του αέρα. Μην ηττηθείς είναι το ζήτημα, άλλωστε μαύρο φίδι σε έφαγε.

Και η τελευταία αλήθεια ισχύει και για ισχυρούς και για αδυνάτους. Γι΄ αυτό σκέψου πολύ καλά πριν αρχίσεις έναν πόλεμο ανεξαρτήτως της ισχύος σου. Είτε σε κάποιον μύθο θα σκοντάψεις είτε θα μάθεις (και υποστείς) την αλήθεια.

Σημείωση: μην θεωρήσετε πως τα προηγούμενα αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ισχύουν επακριβώς στις ανθρώπινες σχέσεις κάθε είδους και αυτό είναι και το πνεύμα μου εδώ… Και όπου διαβάζετε “μυστικές υπηρεσίες” σκεφτείτε κάθε είδους έμπιστους συμβούλους.