Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Οι Χειραψίες της Υποκρισίας

Έχω ένα θέμα. Συχνά είμαι προσκεκλημένος σε κάποιες εκδηλώσεις. Εκεί θα συναντήσω αναπόφευκτα πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα με θέσεις εξουσίας. Και εκεί… συναντώ και το… πρόβλημά μου! Πώς μπορώ να δώσω το χέρι μου για χειραψία σε κάποιον για τον οποίον έχω γράψει δημόσια σφοδρότατη κριτική; Δεν είμαι δημοσιογράφος ώστε να καλύπτομαι κατά κάποιον τρόπο από μία επαγγελματική ιδιότητα και φυσικά ούτε και πολιτικός, ώστε να ανήκουν τα προηγούμενα σε κάποια “πολιτική”, όπως οι πολιτικοί γνωρίζουν και συνηθίζουν. Απολύτως προσωπικές απόψεις εκφράζω, χωρίς κανέναν επηρεασμό. Όμως αυτές δημοσιεύονται σε αρκετά έντυπα και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, εκτός από τα δικά μου μέσα. Άρα έχουν συνέπειες για το πρόσωπο στο οποίο αναφέρομαι. (Σημειώνω εδώ και προς τιμήν όλων με όσους συνεργάζομαι πως ποτέ δεν μου έχουν απορρίψει άρθρο λόγω περιεχομένου και ποτέ δεν μου έχουν ζητήσει άρθρο με κάποια στόχευση και ποτέ δεν μου έχουν επίσης ζητήσει να τροποποιήσω κάτι, το οποίο έχω στείλει. Λειτουργεί ΚΑΙ η ελεύθερη έκφραση. Να το τονίζουμε αυτό.)

Εάν δεν μπορώ να αποφύγω την χειραψία (την οποία προφανώς και δεν την πιστεύω και δεν θέλω να την δώσω) ή να έλθω πρόσωπο με πρόσωπο ή δίπλα σε κάποιο γεύμα θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να ενημερώσω τι περίπου έχω γράψει δημόσια (το τονίζω) για αυτόν (ή αυτή, εάν πρόκειται για γυναίκα). Άλλωστε θεωρώ την ώρα εκείνη πως εξευτελίζω κάθε έννοια αξιοπρέπειας και δικής μου αλλά πιστεύω πως προσβάλω και την τιμή του άλλου ατόμου.

Έχω επίσης αποφασίσει πως εάν λάβω ποτέ μου και για οποιανδήποτε λόγο συγχαρητήριο μήνυμα από πρόσωπο για το οποίο ισχύουν τα προηγούμενα επίσης θα πρέπει να το επιστρέψω. Χαριτολογώντας θα έπρεπε να του απαντήσω, “σε ποιόν το στέλνεις άνθρωπέ μου, διάβασε πρώτα τι γράφω για εσένα και μετά αποφάσισε!”.

Συνεπώς η καλύτερη μέθοδος προς αποφυγήν των ανωτέρω είναι η απουσία μου από τις δημόσιες εκδηλώσεις. Τόσο απλό και επίσης πολύ σημαντικό για εμένα, διότι μου δίνει μία προσωπική ελευθερία στο να είμαι αδέσμευτος και κατά το δυνατόν ανεπηρέαστος στην αρθρογραφία μου.

Τέλος μία γενική παρατήρηση. Εάν ένας δημοσιογράφος ή αρθρογράφος γνώμης αποφασίσει για οποιονδήποτε λόγο να πολιτευτεί θεωρώ πως την ίδια στιγμή θα πρέπει να και να αποσυρθεί του χώρου. Αυτό νοιώθω…