Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Τελευταίες ;) Διδαχές του 2016

Σήμερα πολύ νωρίς ξυπνώ με απεριόριστη διάθεση (ok, όχι ασύνηθες αυτό για να είμαι ειλικρινής) και κατεβαίνω δυνατά στο γραφείο. Τότε μία δυσάρεστη έκπληξη με περιμένει: η μεγάλη οθόνη του κυρίου υπολογιστή μου δεν ανάβει.

Σκέφτομαι πως το 2016, το οποίο ομολογουμένως μου επιφύλαξε έναν θάνατο –τα άλλα δεν έχουν σημασία- δεν έχει σκοπό να τελειώσει ατιμώρητα. Το ξανασκέφτομαι και επειδή δεν μου αρέσουν καθόλου οι αρνητικοί μεταφυσικοί συνειρμοί (οι θετικοί όμως!) αποφασίζω αφού έκανα τους βασικούς ελέγχους συνδεσμολογίας να το πάρω αμέσως απόφαση και να τοποθετήσω την εξ΄ ίσου καλή, αλλά μικρότερη οθόνη του άλλου υπολογιστή μου. Χαλάνε όλα τα αντικείμενα κάποια στιγμή και ποτέ η ώρα αυτή δεν μας είναι εξυπηρετική, αλλά τι να κάνουμε;

Μετά από αρκετή ώρα κι αφού έκανα πολλά σκέφτηκα να δοκιμάσω όχι μόνο την συνδεσμολογία, αλλά και την παροχή ενέργειας και τελικά ο υπαίτιος της μη λειτουργίας της οθόνης ήταν το καλώδιο του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι το οποίο θα ήταν το τελευταίο, το οποίο θα σκεπτόμουν και μου φάνηκε αρκετά ασύνηθες αλλά γιατί όχι;

Το άλλαξα και voila ξαναφώτισε η οθόνη!

Τρεις συν μία διδαχές λοιπόν, λίγο πριν το τέλος του 2016 (διότι ακόμα ΔΕΝ τελείωσε):

1. “When you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth”, (όταν έχετε εξαλείψει το αδύνατον, οτιδήποτε παραμένει οσοδήποτε απίθανο και να είναι, πρέπει να είναι η αλήθεια). Αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία του μεγάλου φανταστικού ντετέκτιβ Sherlock Holmes (Σέρλοκ Χολμς). Ισχύει σε απίστευτο βαθμό και αποτελεί το ισχυρότερο εργαλείο των κάθε είδους αναλύσεων και μία από τις πλέον αγαπημένες μου μεθόδους προσέγγισης.

2. Τα αντικείμενα κάποια στιγμή, οσοσδήποτε αξιόπιστα και να είναι ενδέχεται να χαλάσουν. Δεν υπάρχει μεταφυσική σε αυτό. Απλά συμβαίνει. Μην θεωρείτε το προηγούμενο ως κάποιο αρνητικό σημάδι. Αντιμετωπίστε το! Καλό είναι πάντως να έχετε μία δεύτερη εναλλακτική λύση, η οποία να είναι επίσης αρκετά αξιόπιστη. Δύσκολα θα χαλάσει και η δεύτερη οθόνη την ίδια στιγμή• όχι όμως πως και αυτό είναι απίθανο! Εάν δεν έχετε εναλλακτική, ενισχύστε την… υπομονή σας! Θα λυθεί κάποια στιγμή και αυτό.

Και η σημαντικότερη:

3. Για να φωτίσετε τον κόσμο και να λάμψετε χρειάζεστε σωστή συνδεσμολογία! Εάν ΔΕΝ συμβαίνουν τα προηγούμενα δοκιμάστε το καλώδιο! Τεράστια προσοχή λοιπόν στις πηγές ενέργειας (στους ανθρώπους) γύρω σας! Δεν φταίει η οθόνη (δηλαδή εσείς) πάντα εάν είναι σκοτεινή και μη ανταποκρίσιμη. Προτού κατηγορήσετε τον εαυτόν σας ελέγξτε το καλώδιο (και εάν χρειαστεί αλλάξτε το οσονούπω)!

Το 2016 όμως δεν τελείωσε και μέσα στις επόμενες ώρες μπορεί να ανατραπεί ο Κόσμος ολόκληρος. Γι’ αυτό και η τελευταία διδαχή και ίσως και η σπουδαιότερη:

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, εάν δεν έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τελειώσει.

Δείτε το όμως από την θετική του πλευρά και συνεχίστε τον αγώνα σας μέχρι τέλους.

Προσθήκη διδαχής του 2017

Το ωραίο παιδιά γνωρίζετε ποιο ήταν; Πως ούτε και σήμερα το πρωί λειτουργούσε η οθόνη!. Και τότε σκέφθηκα πως δεν είναι ούτε το καλώδιο αλλά το εύρος της θερμοκρασίας λειτουργίας της! Όντως! Λειτουργεί από 10 βαθμούς Κελσίου και άνω (όπως διάβασα στο εγχειρίδιο) και στο γραφείο χθες και σήμερα το πρωί είχε προφανώς λιγότερους. Άρα το μήνυμα ενισχύεται ακόμα περισσότερο: ζεστάνετε το κρύο περιβάλλον και τότε όλα θα αρχίσουν να λειτουργούν!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)