Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Οι Ανθρώπινοι Ρόλοι

IMG_9405cr

Προχθές το βράδυ είδα για άλλη μία φορά την ταινία “Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο”. Ο τίτλος υποδηλώνει την επιστροφή στην ενεργό υπηρεσία και όχι κάτι διαφορετικό (ως επεξήγηση αυτό).

Η ταινία είναι εξαιρετική και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον μοναδικός (θα έλεγα ίσως η καλύτερη ερμηνεία του). Στο τέλος της ταινίας ο κατάσκοπος (τον οποίο προφανώς υποδύεται ο Ρίτσαρντ) λαμβάνει μία απόφαση, η οποία του κοστίζει την ζωή. Όχι από ανικανότητα ή αδυναμία αλλά από επιλογή, αφού σκότωσαν την κοπέλα την οποία αγαπούσε και την οποία ο ίδιος άθελά του περιέπλεξε στο άθλιο παιγνίδι των κατασκόπων.

Η υπόθεση της ταινίας, βασισμένη στο εξαιρετικό βιβλίο του Τζων Λε Καρέ είναι εντελώς συνεπής και το τέλος αυτονόητο. Αλλά με τον τρόπο, με τον οποίο επέλεξε ο συγγραφέας να αποδώσει τους χαρακτήρες του.

Στην αληθινή ζωή υπήρχε ποτέ περίπτωση να συμβεί κάτι ανάλογο;
Ένας πραγματικός κατάσκοπος θα συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο;

Το ερώτημα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά δεν θα το απαντήσω (εννοώ την προσωπική μου άποψη) αυτή τη στιγμή. Θα επισημάνω ωστόσο κάτι διαφορετικό και πολύ σύνηθες στην καθημερινή μας ζωή.

Υπάρχου άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάζουν πολλών ειδών συμπεριφορές και μάλιστα αντικρουόμενες. Τους έχετε συναντήσει. Πολύ καλός πατέρας αλλά τύραννος στην εργασία του ή το αντίστροφο. Τυπικότατος στην εργασία του, αλλά καθόλου τυπικός σε προσωπικά ζητήματα. Οι ναζί εγκληματίες ήταν τόσο “στοργικοί” γονείς! Τα παραδείγματα άπειρα.

Τι ισχύει λοιπόν;

Η μαγική λέξη είναι η λέξη: “Ρόλοι”. Ποιόν “ρόλο” έχει επιλέξει για τις συγκεκριμένες συνθήκες ο κάθε άνθρωπος. Δεν έχει να κάνει με τον πραγματικό του/της χαρακτήρα. Στην κρίσιμη στιγμή ή όταν πέσουν οι μάσκες ή όταν μία κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη θα αποκαλυφθεί το αληθινό υπόστρωμα.

Προσοχή λοιπόν στην αξιολόγηση. Μην κρίνετε από τους τύπους. Προκαλέστε μία δύσκολη κατάσταση και τότε θα αντιληφθείτε.

Σημ. 1: Για το τέλος της ταινίας τα πράγματα είναι περισσότερο περίπλοκα και θα το δούμε στη συνέχεια.

Σημ. 2: Η φωτογραφία προέρχεται από την σπουδαία προϊστορική συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)