Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Νυχτερινό Σχόλιο για την… Τουρκική Παρασκευή

Επειδή διάβασα για μία (δήθεν) “αινιγματική” δήλωση του αρχηγού των γειτόνων, σχετικά με την ερχόμενη Παρασκευή· επίσης ένα σχόλιο του Bloomberg πως αυτή η δήλωση αφορά κάποιο κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα.

Κατ΄ αρχήν μη ανησυχείτε! Η Παρασκευή είναι η… Κυριακή των Μουσουλμάνων και… πόλεμοι δεν ξεκινούν τις… Κυριακές (δηλαδή Παρασκευές)! Παρεμπιπτόντως αστειευόμουν πάντα στην Ιερουσαλήμ πως είναι χρήσιμο να αλλάζεις… θρησκείες τις τρεις διαδοχικά ημέρες Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή. Είναι… αργίες αλληλοδιαδόχως αναλόγως το εάν είσαι Μουσουλμάνος – Εβραίος ή Χριστιανός. Δευτέρα έως Πέμπτη επιλέγεις ελεύθερα και προτείνω τον… Βουδισμό, ώστε να μην σε ενοχλεί κανείς!

Αλλά πέραν από το χιούμορ, τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης αγνόησαν πλήρως το γεγονός πως κατά τη διάρκεια των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, το γνωστό μας (και μη εξαιρετέο, όπως γράφουν οι συμβολαιογράφοι, αλλά και πολύ γερασμένο) Πίρι Ρέϊς διεξήγαγε αντίστοιχες έρευνες στη… Μαύρη Θάλασσα!

Η Ελληνική Κυβέρνηση το γνώριζε, δεν ήταν εξ΄ άλλου κρυφό. Αυτό κατανοείτε πως αποτελούσε τη δεύτερη διέξοδο διαφυγής του ποντικού. Πώς θα σταματούσε με εύσχημο τρόπο τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο; Μα ανακαλύπτοντας κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί, όπου δεν έχει θέματα. Άρα για την ώρα μπορούν να περιμένουν τα κοιτάσματα του Ανατολικού Αιγαίου, όπου υπάρχουν και πολλοί άλλοι “ενοχλητικοί” τύποι.

Η γείτων με την παρούσα ηγεσία πόλεμο δεν προκαλεί. Οι διπλωματικοί χειρισμοί είναι θέμα, το οποίο δεν θα σχολιάσω στην παρούσα φάση. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ επικίνδυνο σημείο και όχι βέβαια λόγω της Τουρκίας, αλλά λόγω της πλήρους σύγχυσης μεγάλου τμήματος των πολιτών της.

Επί τη ευκαιρία και εάν οι φωτογραφίες, τις οποίες είδα από τις ζημιές στην Τουρκική φρεγάτα είναι αληθινές, το θερμό επεισόδιο θα έπρεπε να ήταν δεδομένο.  Θυμίζω πως στις 12 Οκτωβρίου 2000 το Αμερικανικό αντιτορπιλικό Cole δέχθηκε φονική επίθεση ενώ ανεφοδιαζόταν στο λιμάνι του Άντεν στην Υεμένη. Υπεύθυνη θεωρήθηκε η Κυβέρνηση του Σουδάν (είναι περίπλοκη η περίπτωση, τώρα εντελώς συνοπτικά το αναφέρω). Εάν δείτε το Σουδάν να ορθοποδήσει τα επόμενα… 100 χρόνια θεωρείστε το…  θαύμα. Εάν η Τουρκία είχε άλλο σκοπό έπρεπε να ανταποδώσει ένα χτύπημα εκείνη τη στιγμή. Δεν το έχει όμως.