Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Νέα Πρόστιμα Υπαγωγής Αυθαιρέτων

Σχόλια για το Νέο Πλαίσιο Δόμησης και τον Νόμο Αυθαιρέτων και το ύψος των προστίμων (διαβάστε προσεκτικά)

Αρχές του Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος για τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών καθώς και οι νέες διατάξεις σχετικά με τον νόμο περί αυθαιρέτων.

Ο νόμος είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά όπως σχεδόν όλα τα πράγματα σε αυτή την χώρα έρχεται όταν οι συνθήκες είναι… λάθος.

Έχουμε τώρα ωραίους δρόμους, αλλά καθόλου χρήματα για καύσιμα ή σύγχρονα αυτοκίνητα και διόδια διαστημικού τύπου.

Όσον αφορά τα αυθαίρετα είναι ο τυπικός νόμος σε μία… αυθαίρετη χώρα, η οποία αναζητά νομιμοποίηση στο διεθνές στερέωμα (και οι κυβερνήσεις χρήματα από τους δύσμοιρους πολίτες της).

Αρχίζω από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Θα ισχύσει (υποτίθεται) μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2019. Κοινώς… 2029 έως 2059 με τις παρατάσεις, οι οποίες θα δίνονται κατά την γνωστή Ελληνική συνήθεια.

Το σημαντικότερο όμως όλων:

Όσες δηλώσεις υποβληθούν έως τις 8 Απριλίου του 2018 (μέσα σε πέντε -5- μήνες) δηλαδή έχουν έκπτωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 20%!

Black Months (μαύροι μήνες) λοιπόν, όπως και η Black Friday και από την πολιτεία, η οποία ακολουθεί πιστά το καπιταλιστικό μοντέλο!

Εάν μάλιστα υποβληθεί και η μελέτη στατικής επάρκειας ταυτόχρονα με την δήλωση εισαγωγής άλλο ένα 10% δώρο!

Αυτή η τελευταία διάταξη μου αρέσει πάρα πολύ, διότι είμαι… στατικός μελετητής μηχανικός! Και ακόμα ΔΕΝ τελειώσαμε!

Από 9 Απριλίου έως 8 Οκτωβρίου 2018 (αρχίζουν οι… τσιγγουνιές) και η έκπτωση είναι μόνο 10%!

Και μετά αρχίζουν οι… βλαχοπονηριές:

Αααα! Άργησες και έκανες τον… Κινέζο και δεν πήγες να το δηλώσεις, ασχέτως εάν δεν έχεις ούτε για να φας, πάρε 10% αύξηση του προστίμου από 9 Οκτωβρίου 2018 έως τις 9 Φεβρουαρίου του 2019 και 20% μετά από αυτήν την ημερομηνία και έως την λήξη του νόμου.

Μετά κωπηλάτης στην δημόσια γαλέρα.

Κάτι μου λέει πως η κυβέρνηση θέλει να τρέξετε τώρα να δηλώσετε τα… πάντα και πως επίσης κάποιος καλός συνάδελφος στατικός πολιτικός μηχανικός έβαλε το άγιο χεράκι του και δι’ ημάς!

Και όχι μόνον το χεράκι του αλλά και ποδαράκι του, διότι στην παράγραφο 6 του άρθρου 102 του Ν. 4495/2017 γράφει επακριβώς πως εάν για την υπαγωγή των αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης σύμφωνα με την εκπονηθείσα στατική μελέτη μηχανικού (ο ήχος των ευρώ ήδη αντηχεί στ’ αυτιά μου, αυτό δεν το γράφει μέσα ο νόμος), η οποία προβλέπεται στην περίπτωση 8 του άρθρου 99, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατ΄το κόστος αυτών και έως:

α) εξήντα τοις εκατό (60%) σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3,

β) πενήντα τόσο εκατό σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2,

γ) τριάντα τοις εκατό (30%) σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1.

Τέλεια!

Τα υπόλοιπα για το πως θα εκδίδονται πλέον οι οικοδομικές άδειες ή τα σχετικά και πολύπλοκα του νόμου δεν έχουν καμία σημασία. Τα νούμερα των προστίμων νομίζω μόνο μετρούν.

Δεν έχω να σχολιάσω κάτι περισσότερο ενδιαφέρον!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)