Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Μονοδιάστατη Σκέψη

Στον αστερισμό της μονοδιάστατης και στεγνής σκέψης πρόσθεσε μία διάσταση ακόμα.

Όταν περπατάς σε μία γραμμή μόνο διλήμματα αντιμετωπίζεις. Φαινομενικά δύο μόνο κατευθύνσεις έχεις διαθέσιμες. Αλλά μπορείς να μείνεις στο σημείο σου και ακίνητος. Αρα ακόμα και στην μονοδιάστατη γραμμή έχεις τρεις επιλογές!

Προσθέτοντας και άλλη μία διάσταση φεύγεις από τη γραμμή και κινείσαι στο επίπεδο. Δεν μπορείς να αντιληφθείς βέβαια έναν όγκο, αλλά σίγουρα παρατηρώντας έναν εγκλωβισμένο στην γραμμή του αναρωτιέσαι γιατί δεν κινείται και στο πλάι. Είναι διότι έχει απαγορεύσει στον εαυτό του τις άλλες διαστάσεις.

Κι εσύ βέβαια ακόμα και στο επίπεδο έχεις πάρα πολλές δυνατότητες, πέραν των προηγούμενων τριών. Έχεις διαθέσιμες όλες τις κατευθύνσεις Αρα δεν υπάρχει καν η έννοια του διλήμματος!

Εάν φυσικά προσθέσεις και την τρίτη διάσταση τότε όλα τα προηγούμενα απογειώνονται. Προφανώς οι επόμενες δύσκολα αντιληπτές διαστάσεις σε οδηγούν σε απίστευτα μονοπάτια δημιουργικότητας και φαντασίας.

Εξακολουθείς όμως να κινείσαι στη μία διάσταση. Ανέλυσε κάθε μία σκέψη σου. Θα δεις πως πιστεύεις ότι οι επιλογές σου είναι μεταξύ ενός ναι και ενός όχι ή του παρελθόντος και του μέλλοντος ή του έχω ή δεν έχω ή του μπορώ ή δεν μπορώ και ό,τι άλλο ακόμα.

Δεν θα νοιώσεις καθόλου καλά εάν αντιληφθείς πως ένας κακός με μία επιπλέον διάσταση στη σκέψη του μπορεί να σε παγιδεύσει και να σε εγκλωβίσει πολύ άσχημα στη γραμμή σου, από την οποία δεν εννοείς να απομακρυνθείς.

Θα νοιώσεις όμως ακόμα χειρότερα εάν καταλάβεις μέσα σου πως ούτε και ένας καλός μπορεί να βοηθήσει. Διότι εσύ εννοείς να κινείσαι σε μία γραμμή μόνο.

Αρα το πρόβλημά σου δεν είναι οι άλλοι. Είσαι εσύ και ο τρόπος σκέψης σου.

Το ωραιότερο; Οι διαστάσεις είναι εκεί και κυρίως είναι… δωρεάν!

Σημ. Οι Ρωμαίοι το οπτικοποίησαν το προηγούμενο με τον γνωστό Ρωμαϊκό κανόνα:

“Παρακαλούνται όσοι ισχυρίζονται πως κάτι δεν μπορεί να γίνει να μην διακόπτουν εκείνους, οι οποίοι το κάνουν”!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)