Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Μην Απαξιώνετε την ΕΛΛΑΔΑ αλλά Επενδύστε σε Αυτήν

Τις επόμενες ημέρες θα “κυκλοφορώ” (χωρίς να… οπλοφορώ) στην Κεντρική Ελλάδα, προκειμένου να οργανώσω την Teucris με έδρα την Λάρισα. Το πλάνο έμεινε λίγο πίσω λόγω των γνωστών αναταράξεων. Ωστόσο θα ήθελα να προσέξετε πολύ δύο πράγματα, τα οποία και στο παρελθόν τα έχω επισημάνει:

1. Μην απαξιώνετε την Ελλάδα. Άλλο Κυβέρνηση, άλλο πολιτικοί, άλλο νοοτροπίες και άλλο η “Ιδέα” της Ελλάδας. Είναι ανεπίτρεπτο να καταφέρεται κάποιος εναντίον της, διότι είναι η ΜΗΤΕΡΑ ολονών μας. Εάν η μητέρα σου δεν είναι καλή είναι ένα θέμα, το οποίο αντιμετωπίζεται μόνο με δύο τρόπους:
Α. Με το να μην την μιμηθείς και
Β. Με το να γίνεις πολύ καλύτερός της.
Αλλά δεν παύει να είναι η ΜΗΤΕΡΑ σου και οφείλεις να την αγαπάς, όσο και εάν πονάς και σίγουρα το τελευταίο, το οποίο θα συνιστούσα είναι να την μισήσεις. Μην την χτυπάτε άλλο.

2. Επενδύστε σε αυτήν. Πως περιμένει κάποιος να δει άσπρη ημέρα όταν γυρίζει την πλάτη του στον τόπο του; Μα πως; Απαντήστε μου. Δεν θα δεχθώ δικαιολογίες ότι έχει φόρους είναι ανοργάνωτη και όλα τα σχετικά. Ναι είναι και έχει άθλια στοιχεία, τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να την από-μειώσουν. Έχει όμως και διαμάντια. Όχι αγαπητές/οί μου. Δεν θα γίνει αυτό. Δεν θα της γυρίσουμε την πλάτη μας επειδή πέντε παλιόπαιδα ή ότι άλλο θέλησαν να το κάνουν εδώ ρημαδιό (και δεν έχει σημασία σε τι και πότε αναφέρομαι).

Αυτή την περίοδο εμπλέκομαι (και προσέξτε μην με παρεξηγήσετε και νομίσετε πως έγινα μεγαλο-εφοπλιστής, απλώς κινούμαι έντονα στον χώρο), σε κάποιες μελέτες και εν δυνάμει έργα από Μάνη έως Πιερία (θα τα δούμε στην πορεία). Σε μία περίπτωση έπρεπε να “μελετήσω” την αρχιτεκτονική των κτισμάτων της Κυανής Ακτής (Cote d’ azur) κοινώς Γαλλικής Ριβιέρας και πραγματικά κάθε γυαλιστερή επικάλυψη χάθηκε από τα μάτια μου. Ακόμα και της Τοσκάνης με την ασύγκριτη απλότητα δεν αποτελούν κάτι άπιαστο.

Σαφώς μπορούμε πολύ καλύτερα και πολύ ανώτερα από κάθε άποψη. Το δε Ελληνικό περιβάλλον είναι Α Σ Υ Ν Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ο, τελεία εδώ. Ενδεχομένως να μην κυκλοφορούν δίπλα μας οι celebrities και οι γόνοι του διεθνούς jet set με τις Ferrari και τις Lamborghini αλλά ακόμα και αυτούς εάν θέλουμε μπορούμε άνετα να τους φέρουμε.

Μην εστιάζετε άλλο στα αρνητικά, τα γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά αυτά. Εκμεταλλευθείτε κάθε δυνατότητα με απλό τρόπο και σκεφθείτε επενδυτικά και όχι “μίζερα” και συγχωρείστε μου την έκφραση αυτή, δεν επιθυμώ να προσβάλω κανέναν.

Γίνετε καλύτεροι και εφευρετικότεροι και σαφώς πιο ευέλικτοι. Ο άγρια κατασυκοφαντημένος τομέας των ακινήτων και των ευφυών επενδύσεων σε αυτά είναι το κλειδί της επιστροφής στον κοινό πλούτο και οποιοσδήποτε διατείνεται το αντίθετο (από πλευράς μέσων) κινείται εκ του πονηρού και δια ίδιον όφελος και εις βάρος των υπολοίπων.

Θυμάμαι όταν πριν από χρόνια μου είχε περάσει η (θεωρητική) ιδέα να αποκτήσω ένα… “σκάφος” (τι πιο λογικό για την Ελλάδα;), -εξ’ άλλου είπαμε, μικρο-εφοπλιστής- τότε ένας νέος και θαυμάσιος πωλητής σε κάποια μεγάλη φίρμα μου είπε:

“Μην ασχολείστε με λεπτομέρειες, γιατί δεν θα κάνετε τίποτα. Δεν θέλω να αγοράσετε από εμένα, αλλά βγείτε στην θάλασσα. Μετά θα αξιολογήστε και θα εκτιμήσετε, αλλά πάνω απ’ όλα ΒΓΕΙΤΕ στην θάλασσα.”

Αυτό σας προτρέπω κι εγώ.

Κινηθείτε. Ξεχάστε με εμένα. Όποια/οιος είναι να έλθει θα έλθει ούτως ή άλλος, διότι ο κάθε ένας μας έχει το “κοινό” του με την έννοια της χημείας, των προσωπικών του προτιμήσεων ή οτιδήποτε άλλο.

Βγείτε όμως στην (επενδυτική θάλασσα) χωρίς κανέναν φόβο, όπως οι Μεγαρείς, οι Αθηναίοι, οι Μιλήσιοι αιώνες πριν και ιδρύστε νέες λαμπρές αποικίες.

Τι σας εμποδίζει;

Σημ. Στις φωτογραφίες λουλούδια με φόντο ένα αρχοντικό στον Παλαιό Παντελεήμονα στον Όλυμπο, ένα παλαιό σπίτι από τα Πιέρια όρη, η παραλία “Λαμπινού” του Πηλίου με φόντο το Αιγαίο, πυργόσπιτο με φραγκοσοσυκιές στο Σταυρί της Λακωνικής Μάνης και τέλος το λιμανάκι της Ναυπάκτου.

Μετά από τα προηγούμενα χρώματα να σας δω!