Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Με το Μακεδονικό ΤΙ Θα Γίνει;

Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως στις 8 Ιουλίου 2019 έχουμε μία άλλη κυβέρνηση εκτός της σημερινής. Εκλογές είναι, ναι μεν φαίνεται πως το αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών είναι μη αναστρέψιμο -κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει ωστόσο- και ας υποθέσουμε πως η νυν αντιπολίτευση σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση (ή έστω σε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα εκτός φυσικά του σημερινού κυβερνώντος).

Τι θα πρέπει να κάνει με το ζήτημα των Σκοπίων;

Η πρωτοβουλία, όπως έχω γράψει και στο παρελθόν ήταν καθαρά του πρωθυπουργού και κανενός άλλου. Εξυπηρετούσε τέλεια τους πάντες (εκτός ημών) και βεβαίως ήταν πολύ εύκολο να επιτύχει την κύρωσή της (βλέπε και Ρασπούτιν προηγουμένως). Αυτό το ζήτημα δεν είχε ποτέ θεωρηθεί πριν το 2015 και την διακυβέρνηση του. Και κάποια ωραία πρωία μας προέκυψε η “Βόρεια Μακεδονία” και όλοι μέσα στην τρελοί χαρά.

Όλοι; Οι Μακεδόνες;

Αλλά εγώ από την πλευρά του πατρός μου είμαι Πελοποννήσιος. Και μπορεί να είμαι παλαιοκομματικών αρχών, να διαπνέομαι από κοτσαμπάσικη νοοτροπία ή να βλέπω παντού επαναστάσεις με γιουρούσια και Τουρκοφάγους. Πάντως Μακεδών δεν είμαι σίγουρα.

Ίσως η γνώμη μου να είναι διαφορετική από αυτή των συμπατριωτών μου στην Μακεδονία και να σφάλλω. Οπότε θα ήθελα να τους ερωτήσω, ΑΥΤΟΙ τι γνώμη έχουν για την Συμφωνία των Πρεσπών; Θα πρότεινα λοιπόν ο νέος πρωθυπουργός να διεξαγάγει δημοψήφισμα ΜΟΝΟ στην περιφέρεια της Μακεδονίας. Και με το αποτέλεσμα αυτό να καθορίσει τη στάση του. Εάν είναι 51-49% τότε περίπου εξισορροπεί αυτό των Σκοπιανών και μπορεί να γίνει αποδεκτό πλέον, αφού οι ίδιοι οι Μακεδόνες εγκρίνουν. Εάν είναι 85% εναντίον όμως, τότε θα έχει κάθε δικαίωμα να ισχυριστεί πως δεν μπορεί η συμφωνία αυτή να υλοποιηθεί. Και αυτό θα το έχουν επιλέξει, όχι οι Πελοποννήσιοι, ούτε οι Κρήτες, αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι της Μακεδονίας.

Επιπλέον επειδή οι συνθήκες δεσμεύουν μία χώρα (υπάρχει συνέχεια του κράτους) ακόμα και εάν η άποψη της νέας κυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική δεν θα είναι εύκολο να καταργήσει τη συμφωνία. Με το αποτέλεσμα όμως ενός τοπικού δημοψηφίσματος τα πράγματα θα είναι σαφή και συγκεκριμένα και θα πράξει σύμφωνα με την επιθυμία των άμεσα ενδιαφερομένων. Και προφανώς αφού πρόκειται περί δημοψηφίσματος ας έχει ο κάθε ένας την ευχέρεια να αναπτύξει τις απόψεις του, ακόμα και εάν πρόκειται για ένα τετελεσμένο γεγονός (αλλά μη αναστρέψιμο).

Αυτή είναι η άποψή μου.

Σημ. Προφανώς δεν εννοώ δημοψήφισμα γελοιότητας και αντιστροφής του ΟΧΙ σε ΝΑΙ! Δεν θα το αντέξω δεύτερη φορά! Χα!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)