Με Πόσους Ξεκινά Μια Επανάσταση;

Ένα εντελώς αναπόδεικτο στοιχείο ή μάλλον ένδειξη είναι ποιος είναι εκείνος ο κρίσιμος αριθμός ανθρώπων, ο οποίος μπορεί να διαλύσει μία κοινωνία. Οι στατιστικές μερικές φορές έχουν πολύ ενδιαφέρον! Κι επειδή πάντα με τις πιθανότητες και τη στατιστική είχα μία θαυμάσια “μεταφυσική” σχέση θα σας δώσω την απάντηση. Μία απάντηση, η οποία όπως προ είπα δεν αποδεικνύεται ούτε εξηγείται. Άρα τα παράπονά σας στον… Abu ‘Abd ar-Raḥmān al-Khalīl ibn Aḥmad ibn ‘Amr ibn Tammām al-Farāhīdī al-Azdī al-Yaḥmadī (ναι όντως αυτό είναι το όνομά του) και σε συντομία Al-Khalīl (717–786) στον οποίον αποδίδονται οι πρώτες προσεγγίσεις στην πιθανοθεωρία και στατιστική.

Πόσοι πλουτίζουν (πολύ) σε μία κοινωνία για να ξεκινήσω από το… ελκυστικότερο;

Η αναλογία είναι 400 προς 250,000 (0,16%). Το έχω γράψει και στο παρελθόν. 400 είναι ο αριθμός των χρυσοθήρων, οι οποίοι επέστρεψαν από το Κλόνταϊκ (στην Αλάσκα) με πλούτο. Οι υπόλοιποι 249,600 επέστρεψαν πάμφτωχοι, περισσότερο κι απ΄ όταν ξεκίνησαν και ίσως και με όχι όλα τα μέλη τους. Η Πάτρα των 250 χιλιάδων κατοίκων αυτόν τον αριθμό (400) πολύ πλουσίων έχει για μία σύγκριση. (Δεν… ανήκω στην dream team, χα!).

Πόσοι χρειάζονται να εξαθλιωθούν ώστε να ξεσπάσει μία Επανάσταση;

Διακόσιες χιλιάδες έξαλλοι Μπολσεβίκοι ήταν αρκετοί σε έναν πληθυσμό (τότε) εκατόν τριάντα εκατομμυρίων για την Ρωσική Επανάσταση, ήτοι 200,000 προς 130,000,000 (0,16% περίπου και είναι εντυπωσιακή η σύμπτωση με τον πλούτο)!

Άρα στα 11 εκατομμύρια της Ελληνικής κοινωνίας το 0,16% είναι 17,600 άνθρωποι. Αυτός είναι ο “μαγικός” αριθμός για την Ελλάδα. Επειδή όμως Ελλάδα είναι η Αθήνα (με συγχωρείτε αγαπημένοι Θεσσαλονικείς και άλλοι φίλοι μου κι εγώ στην επαρχία κατοικώ) με πληθυσμό στην περιφέρεια Αττικής 3,800,000 άνθρωποι αρκούν 0,16% Χ 3,800,000 = 6,080 άνθρωποι.

Τι εννοώ; Μήπως δεν υπάρχουν τόσοι; Φυσικά και υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι, αλλά… αλλά εάν 6,080 άνθρωποι ΔΕΝ έχουν  φαγητό για την οικογένειά τους, είναι χωρίς ηλεκτρικό και νερό, χάνουν το σπίτι τους και είναι σε ηλικία δράσης, η κοινωνία ξετινάχτηκε. Δεν θα μείνει τίποτα, διότι θα προστεθούν και οι πάρα πολλοί, οι οποίοι δεν είναι ακόμα σε αυτό το στάδιο εξαθλίωσης, αλλά θα νοιώθουν την ανάσα της.  Και το 0,16% αν και αριθμητικά μικρή ποσότητα, σε ανθρώπινα δεδομένα είναι πολύ μεγάλος αριθμός και 6,080 άνθρωποι επίσης είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν.

Και στοιχηματίζω την προφητική γενειάδα μου, πως όποια σπουδαία αναταραχή (όχι κατ΄ ανάγκην και προς την καλή πλευρά της ιστορίας) αναλύσετε αυτόν τον αριθμό – ποσοστό θα εντοπίσετε.

Και όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Ναπολέων Βοναπάρτης “ποτέ μην διακόπτετε τον εχθρό σας όταν κάνει λάθος”, ενθαρρύνετε τις τράπεζες, τις εισπρακτικές, την κυβέρνηση να συνεχίσουν το έργο της αφαίμαξης των πολιτών, ΕΙΔΙΚΑ τώρα με την έλευση του κορωνοϊού ή περιμένετε έναν μήνα ακόμα με κορωνοϊό σε δράση και voilà θα σας “χαρίσουν” οι ίδιοι τους 6,080!

Άντε! Σας έδωσα οδηγίες χρήσεως επανάστασης. Ααααχ, πόσο μου αρέσει να διαλύω τα συστήματα, διότι από το Χάος ξεκινά η Δημιουργία!