Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Μία Ύπουλη Φωτογραφία

Σκέφτηκα πολύ πριν σχολιάσω αυτήν την φωτογραφία. Και μάλιστα σκέφτηκα διπλά:

1. Γιατί να με κεντρίζει τόσο πολύ να γράψω για αυτήν την συγκεκριμένη φωτογραφία και

2. Εάν αξίζει να αφιερώσω χρόνο για τις φιγούρες των δύο κυριών αντί να ασχοληθώ με κάτι περισσότερο δημιουργικό.

Ωστόσο ενώ έχω αποφασίσει να εστιάζω κυρίως στα τόσο όμορφα πράγματα, τα οποία έχουμε να κάνουμε δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό του μη σχολιασμού.

Ποιο είναι άραγε το νόημα της φωτογραφίας; Δηλαδή τι σκεφτόταν ο συγκεκριμένος φωτογράφος (δεν μπόρεσα να εντοπίσω την πηγή, ώστε να αποδώσω τα ανάλογα credits) όταν εστίαζε στο στιγμιότυπο αυτό;

Είναι ηθικά αποδεκτή αυτή η φωτογραφία;

Ενδεχομένως και αυτό θεωρώ πως είναι το πιθανότερο, αλλά όχι και το χειρότερο, ο φωτογράφος ήθελε να μειώσει την Γαλλίδα Μπριγκίτ σε σχέση με την Αμερικανίδα Μελάνια. Η φωτογραφία παρεμπιπτόντως είναι τμήμα μεγαλύτερης, όπου εμφανίζεται και η Αμερικανική σημαία. Αλλά αυτό καταδεικνύει ύπουλο σκεπτικό. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Μελάνια, ένα ούτως ή άλλως πρώην κορυφαίο μοντέλο ευνοημένο από την φύση είναι καλύτερη εμφανισιακά σε σχέση με μία γυναίκα εξήντα ετών;

Δηλαδή εάν ήταν μία γυναίκα σε αναπηρικό καροτσάκι τι θα μας έλεγε αυτή η φωτογραφία; Η εάν ήταν με άλλο σωματότυπο ποιο θα ήταν το νόημά της;

Προσφέρομαι να φωτογραφηθώ γυμνός μαζί με ένα κορυφαίο ανδρικό μοντέλο τριάντα χρόνια νεώτερό μου, ώστε να δειχθεί η διαφορά και να χαρεί ο φωτογράφος μειώνοντάς με!

Αλλά το χειρότερο δεν αφορά τη σύγκριση αυτή καθ΄εαυτή. Αφορά την ουσία της φωτογραφίας. Το γράφω αυτό, διότι προσωπικά ποτέ μου ΔΕΝ θα έπαιρνα αυτή την λήψη. Δεν με εκφράζει καθόλου και κατά τη γνώμη μου είναι εντελώς ανήθικη.

Αποτυπώνει άραγε την ευτυχία ή τις ικανότητες των δύο γυναικών; Γνωρίζουμε τον εσωτερικό τους κόσμο; Τον πραγματικό τους χαρακτήρα; Τις παραδοχές τους ή τους συμβιβασμούς τους; Και πως προσδιορίζονται; Ως οι “σύζυγοι” δύο ανδρών με εξουσία; Άκρως υποτιμητικό.

Στο παρελθόν έχω αναφερθεί στην
Μελάνια, ως παράδειγμα μίας κοινωνίας, η οποία μπορεί να αποδεχθεί μία αλλοδαπή, όπως και προηγουμένως αποδέχθηκε μία γυναίκα με άλλο χρώμα σε μία κορυφαία θέση εξουσίας.

Αλλά αυτό είναι αρκετό;

Προσέξτε!

Το ότι γνωρίζουμε λόγω θέσεων κάποια άτομα δεν σημαίνει πως είναι ανώτερα σε αξία από τον καθ΄έναν από εμάς. Την διαφορά την κάνει η δημοσιότητα, τίποτα άλλο.

Ο Θ_ός έφτιαξε όλους τους ανθρώπους ίσους και ο κάθε ένας αποτελεί το κέντρο του Κόσμου και προφανώς έχει την δύναμη να αλλάξει προς το καλύτερο αυτόν τον Κόσμο.

Μην υποτιμάτε κανέναν.

Το να εστιάζεις στους -να μην το γράψω- δύο κυριών τι νόημα έχει;

Πρόκειται για μία ύπουλη και ανήθικη φωτογραφία.

Εστιάστε καλύτερα στο να βελτιώσετε την ζωή ενός άσημου (θεωρητικά) ανθρώπου, στο να προσφέρετε πνοή και αισιοδοξία για έναν καλύτερο Κόσμο παρά στο να συγκρίνετε δύο…

Πιο λαϊκά να το γράψω:

Μία φωτογραφία από κάθε άποψη του κ@λου.

Credits: unknown