Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Κεριά Δίχως Λιβάνια

Ο συγγραφέας Όρεν Χαράρι είχε διατυπώσει μία θαυμάσια σκέψη: “Ο ηλεκτρικός λαμπτήρας δεν αναπτύχθηκε από την εξέλιξη του κεριού”. Και αυτή είναι η πρόταση –κλειδί για την κατανόηση της πραγματικότητας αλλά και της πρόβλεψης του μέλλοντος.

Το κερί φυσικά και μπορεί να εξελιχθεί, ως κερί: καλύτερο υλικό καύσης, σχοινάκι μεγάλης διάρκειας, αρωματικό, αντικείμενο τέχνης… και δεν φαίνεται λόγω όλων αυτών των μεταλλάξεων να χάνει τη σημασία του, διότι εμπεριέχει και συναισθηματική αξία. Τα ρομαντικά δείπνα δίνονται υπό το φως των κεριών και όχι των ηλεκτρικών λαμπτήρων, τουλάχιστον στα ρομάντζα…

Για να φωτίσεις έναν χώρο χρειάζεσαι προβολείς και όχι πολλά κεριά. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να το σκεφτεί αυτό και με την εξέλιξη της σκάλας. Οι ουρανοξύστες αναπτύχθηκαν μόλις εφευρέθηκαν οι ανελκυστήρες. Όχι πως και οι σκάλες δεν εξελίσσονται, αλλά πάλι πρέπει να τις… ανέβεις ή κατέβεις.

Ως εκ τούτου, όταν τα ζητήματα φθάνουν σε ένα σημείο, όπου περαιτέρω ανάπτυξη δεν μπορεί να επιφέρει δραστικές αλλαγές και πρόοδο, ΠΡΕΠΕΙ να εφεύρεις κάτι άλλο.

Αυτό ισχύει αυτή τη στιγμή σε πολλούς τομείς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδεολογικό, πολιτικό, προσωπικό…

Σταματήστε επιτέλους να αναπτύσσετε άλλο το κερί και να το λιβανίζετε μήπως μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο. Το περισσότερο φως θα προέλθει από κάτι εντελώς ριζοσπαστικό σε ΚΑΘΕ τομέα!

Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Προφητεία #59 της 06-03-2021)