Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Κατασκευαστικοί Μύθοι

Μύθος 1

Το καλό ποιοτικά είναι ακριβό.

Ο ΜΥΘΟΣ! 
Μου φαίνεται ΤΟΣΟ ανόητος που δεν μπορώ καν να τον σχολιάσω. Θα έλεγα μάλιστα πως ισχύει το αντίθετο. Είναι περίπου σαν να λέμε ότι το καλαίσθητο είναι ακριβό. Όσο ισχύει το ένα ισχύει και το άλλο. Θα ήθελα να επισημάνω (πολύ ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ), πως μία κακή κατασκευή είναι στην ουσία ένα «σκουπίδι» που δεν αξίζει παρά ελάχιστα. Τι είναι πιο ακριβό; Ένα φθηνό χείριστο διαμέρισμα 100 τμ των 70,000 ευρώ ή ένα ποιοτικά εξαιρετικό των 200,000 ευρώ; Απαντώ αμέσως. Στην πρώτη περίπτωση απλά ΠΕΤΑΤΕ 70,000 ευρώ. Στη δεύτερη απλά ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ 200,000 ευρώ. (αν δεν έχετε 200 έχετε ίσως λιγότερα και αγοράζετε κάτι άλλο). Ποιο είναι φθηνότερο λοιπόν; (Δεν αναφέρομαι σε συνειδητές επιλογές με σχέδιο).

Μύθος 2

Οι μεγάλες εταιρείες είναι πολύ πιο οικονομικές στην κατασκευή. Έχουν οργάνωση και κύρος.

Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Πάντως είναι εταιρείες και όχι φιλανθρωπικά ιδρύματα που καλύπτονται πίσω από επωνυμίες, γραφεία image κλπ. Η ουσία μετρά. Αξιολογείστε και σκεφθείτε. Γιατί πολλές φορές εκφράζεστε αρνητικά για μεγάλες εταιρείες άλλου είδους (τροφίμων, κλπ) ενώ για τις τεχνικές σκέφτεστε διαφορετικά;. Θέλετε παραδείγματα; Που τρώτε καλύτερα (εννοώ απολαμβάνετε) στα Χ εστιατόρια έτοιμου φαγητού (με άψογο ποιοτικό έλεγχο) ή στο ταβερνάκι σε μια τρύπα σε μια γειτονιά (με άψογο πλύσιμο και καθαριότητα); Ψωμί χωριάτικο από πού ψωνίζετε; Από τους Χ επώνυμους και καθαρούς φούρνους ή από έναν ταπεινό (επίσης καθαρό) φούρνο με ξύλα;

Μύθος 3

Τα μέτρα ασφαλείας είναι περιττά.

Με αυτή την έννοια και η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας είναι περιττή.

Μύθος 4

Οι μεγαλοεργολάβοι «δίνουν» καλύτερες τιμές.

Φθηνότερες (ίσως) ναι. Καλύτερες όχι.

Μύθος 5

Αν μπλέξεις με μαστόρους χάθηκες.

Εξαρτάται. Εγώ θα έλεγα αν μπλέξεις με μαστόρους κέρδισες.

Μύθος 6

Όλοι κοιτάζουν πως θα σε κλέψουν.

Ναι και όχι. Κάποιοι το έχουν στόχο της ζωής τους. Άλλοι «διευκολύνουν» λίγο τα πράγματα (ΧΩΡΙΣ να κλέβουν) και δεν είναι μεμπτό αυτό, κάποιοι απλά δεν το σκέφτονται και κάνουν τη δουλειά τους. Έξυπνοι είστε μπορείτε να διακρίνετε (αν και όχι πάντα) ποιος είναι ποιος. Πάντως αν θέλετε δεν ξεγελιέστε. Σκεφτείτε το αυτό για κάθε τομέα της ζωής σας.

Μύθος 7

Για όλα χρειάζονται λεπτομερείς γραπτές συμφωνίες.

Ναι για τους δικηγόρους.
Ο λόγος ΠΡΕΠΕΙ να είναι συμβόλαιο.
Ένα απλό συμφωνητικό πάντως είναι αρκετό. Οι προθέσεις δεν μπορούν να αποδοθούν σε χαρτί.