Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Και Εάν η Γείτων… Χτυπήσει;

Το συγκεκριμένο καθεστώς της γείτονος δεν πρόκειται να προβεί σε καμία ενέργεια πέραν των φραστικών προκλήσεων και των εξόδων με πολεμική συνοδεία κάποιου εξερευνητικού σκάφους. Θα πρέπει όμως να προσεχθεί πάρα πολύ μία άλλη περίπτωση. Η γείτων ως γνωστόν “ταξιδεύει” προς το παρελθόν ενώ ο στρατός της, η δημιουργικότερη δύναμις της μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ δε συμμερίζεται καθόλου αυτό το ταξίδι.

Σε κάποια επόμενη NAVTEX θα μπορούσε ενδεχομένως να εκδηλωθεί έμμεσο “πραξικόπημα” με τη μορφή αναίτιας και εντελώς ξαφνικής και απρόβλεπτης επίθεσης και πιθανότατα βύθισης μίας Ελληνικής εμβληματικής φρεγάτας. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμώ πως η Ελληνική πλευρά θα αντιδράσει με εξαιρετική σφοδρότητα, ενδεχομένως καταστρέφοντας τις γέφυρες του Βοσπόρου ή ενός πολύ υψηλής αξίας στόχου αλλά χωρίς άλλη επιθετική ενέργεια (εννοώ κυρίως προώθηση στρατευμάτων στην Ανατ. Θράκη). Πολύ πιθανόν να ανταποδοθεί επιπλέον και το χτύπημα στο ίδιο σημείο με βύθιση κάποιου αντίστοιχου πολεμικού πλοίου ή του εξερευνητικού σκάφους.

Πολεμική εμπλοκή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση του υπάρχοντος καθεστώτος. Θα πρόκειται για ένα έμμεσο “πραξικόπημα”. Παρατεταμένη πολεμική εμπλοκή όμως όχι. Θα οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα. Το γνωρίζουν πολύ καλά.

Ας το έχουμε υπ΄ όψιν μας και αυτό.