Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Προφητική Λέξη Κλειδί του 2022: Κολεγιά

Στο πολύ ακριβές λήμμα της ιστοσελίδας slang.gr αναφέρεται:

“Η κολεγιά ή κολλεγιά, όπως και το κολέγιο, ετυμολογείται από το λατινικό collegium = αδελφότητα, μικροκοινότητα και, ακόμα πιο πίσω, ανάγεται στην συνάθροιση ανθρώπων με κοινό νόμο (com + lex/γεν. legis). Πρβλ. σύλλογος.

Κάνει κολεγιά με κάποιον όποιος τον συναναστρέφεται, όποιος συναγελάζεται μαζί του, δημιουργώντας όχι ακριβώς φιλία, αλλά ένα έδαφος συναντίληψης και εν δυνάμει συνεργασίας ή, αρνητικά, αλληλοκάλυψης.

Κολεγιά μπορούμε να κάνουμε, αντί για πρόσωπο, και με μία κατάσταση, όταν αυτή μας αρέσει και την επιδιώκουμε ή όταν δεν μας αρέσει και την αποφεύγουμε.

Επειδή οι αδελφότητες και οι κλειστές λέσχες δεν είναι πολύ της κουλτούρας μας, πολύ συχνά το λήμμα εκφράζει καχυποψία και απαξία για όσους μετέχουν της κολεγιάς.”

Κι όμως αυτή η… κακιά λέξη εκφράζει με τον τρόπο της το στίγμα του 2022. Δεν μιλάμε για συνεργασίες ή συνέργειες ακριβώς. Εδώ μιλάμε για κολεγιές. Τούτο, διότι το περιβάλλον δεν είναι φιλικό. Η συνεργασία είναι άλλο πράγμα.

Όπως έχω γράψει και προσφάτως η Ελλάδα γενικώς δεν παράγει αρκετό πλούτο. Έχει εδραιωθεί εν τω μεταξύ μία κοινωνία “θέσεων”, η οποία λόγω της έλλειψης πλούτου παραμένει σταθερή. Με τη λέξη “θέσεις”, εννοώ κάθε δραστηριότητα, όπως θα έλεγα κηρήθρες σε μία κυψέλη. Μπορεί να φιλοξενήσει έναν ορισμένο αριθμό μελισσών (επιχειρήσεις, καταστήματα, εργοστάσια, δημόσιες και ιδιωτικές θέσεις) και εφόσον δεν επεκτείνεται η κυψέλη αναγκαστικά οι πλεονάζουσες μέλισσες παραμένουν εκτός. Σε άλλες εποχές ή άλλες κοινωνίες μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο.

Από τη στιγμή της εδραίωσης των θέσεων οι πλεονάζουσες μέλισσες οφείλουν να δημιουργήσουν κολεγιές προκειμένου να χωρέσουν σε όσες απελευθερώνονται. Και επειδή πολλές κηρήθρες είναι ιδιαιτέρως σάπιες, αλλά καταλαμβάνουν μία ή περισσότερες θέσεις η επιλογή είναι σχεδόν μονόδρομος.

Εάν υπήρχε παραγωγή πλούτου και επέκταση των κηρηθρών, τότε δεν θα ήταν τόσο τραγικά τα πράγματα. Τώρα όμως δεν συμβαίνει αυτό. Και επιπλέον έχει εμποτιστεί στον κοινό νου μία νοοτροπία επιδομάτων και πώς ο ένας θα αρπάξει τον πλούτο του άλλου μέσα όμως στην ΙΔΙΑ κυψέλη. Αυτό δεν πρόκειται να πάει πολύ μακριά. Το 2022 δεν εμπεριέχει τη λέξη “σιγουριά”. Εμπεριέχει περισσότερο τις λέξεις αδιαφορία και απρόβλεπτη αντίδραση. Θα δούμε περισσότερα στη συνέχεια.

Οι κολεγιές δεν είναι όπως την περίοδο της ληστοκρατίας στην Ελλάδα, μεταξύ των ληστάρχων. Τώρα είναι περισσότερο μεταξύ των υπολοίπων εναντίον των νέων ληστάρχων (μυαλών, περιουσιών και δημιουργίας).

Ο Προφήτης Teucris προφήτευσε
(Ετυμολογική μισο-Προφητεία #91 της 04-01-2022)

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)