Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Theranos = (Therapy & Diagnosis)

Την υπόθεση της Theranos και της ιδρύτριας της Ελίζαμπεθ Χολμς την παρακολουθώ εδώ και πολλά χρόνια. Χθες καταδικάστηκε για απάτη εις βάρος των επενδυτών και αναμένεται η απόφαση της ποινής της. Η υπόθεση αυτή έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, αλλά δεν θα επεκταθώ εδώ.

Θα ήθελα ωστόσο να σημειώσω μερικά πράγματα:

Η Χολμς κατ΄αρχάς είχε μία εκπληκτική ιδέα: πώς με μία σταγόνα αίματος από το δάκτυλο θα μπορούσε άμεσα και με ελάχιστο κόστος να διενεργεί εξετάσεις αίματος και πολλά άλλα ακόμα για την υγεία του εξεταζόμενου. Και όλα αυτά μέσω μίας επαναστατικής συσκευής, την οποίαν υποτίθεται θα κατασκεύαζε η εταιρεία της, η Theranos. Δεν σπούδασα την ιατρική επιστήμη και δεν γνωρίζω, από επιστημονικής απόψεως να σας εξηγήσω περισσότερα. Ούτε όμως και η Χολμς ήταν ιατρός ή σχετική με τις επιστήμες υγείας. Μάλιστα δεν απέκτησε ποτέ της πτυχίο ως χημικός μηχανικός, αφού εγκατέλειψε το Στάνφορντ μετά το πρώτο έτος προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ιδέα της! Τολμηρή όμως και προικισμένη ήταν (είναι).

Η ιδέα από μόνη της είναι τόσο καλή, ώστε δεν χρειάζεται περισσότερα για να πείσεις το επενδυτικό κοινό για το πόσο κερδοφόρα θα μπορούσε να αποδειχθεί. Είναι περίπου ως εάν σας υποσχεθώ πως θα μπορείτε με ένα ποτήρι νερό του δικτύου ύδρευσης να διανύσετε 1000 χιλιόμετρα με το συμβατικό αυτοκίνητό σας! Ποια ηλεκτρικά Tesla και πρίζες με μπαλαντέζες; Θα γεμίσει ο κόσμος… βρύσες (θυμηθείτε το πρώτο πακέτο Ντελόρ και τις άπειρες βρυσούλες, οι οποίες κατασκευάστηκαν για… αναπτυξιακούς λόγους, χα) σε κάθε χωριό της επικράτειας!

Οι αδιαμφησβήτητες λοιπόν ικανότητές πειθούς της, μαζί και η ιδέα της ήταν ασυναγώνιστες.

Κατόπιν το… όνομα! Theranos, εξαιρετική επιλογή! Η αρχική της σκέψη ήταν “Real-Time Cures”, (Θεραπείες σε πραγματικό χρόνο), αλλά αυτό στερείτο κάθε εξωτικής αύρας. Ενώ το Theranos (συνδυασμός Θεραπείας και Διάγνωσης) από δύο καθαρά Ελληνικές πανέμορφες  και εύηχες λέξεις είναι κορυφαίο! Από τις καλύτερες εμπνεύσεις brand name θεωρώ.

Όλα καλά έως ότου διαπιστώθηκε πως ούτε η συσκευή υπήρχε, αλλά ούτε και τα χρήματα. Η Χολμς είχε τον δικό της τρόπο να τα… επενδύει.

Εάν υπήρχε πάντως αυτή η συσκευή νομίζω πως η Χολμς άνετα θα ήταν αυτή τη στιγμή η πλουσιότερη και –μακράν- η πλέον επιτυχημένη επιχειρηματίας παγκοσμίως.

Η ειρωνεία κατά την… προφητική μου διαίσθηση είναι πως αυτή η επαναστατική συσκευή μπορεί όντως κάποια στιγμή να υλοποιηθεί. Αλλά το όνομα θα είναι διαφορετικό, η λάμψη θα έχει θαμπώσει και θα μας λείπει και η… Χολμς!

Ατύχησε η ίδια αλλά κρατείστε τα συστατικά της εν δυνάμει επιτυχίας της:

Ιδέα – Όνομα και… Χολμς! Ε, εντάξει… και να υλοποιήσετε και την υπόσχεσή σας!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)