Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Ξαφνική Ανάδυση του Κυπριακού

Οι άνθρωποι της μαφίας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ένα σπουδαίο απόφθεγμα περί των διαπραγματεύσεων:

“Εάν δεν εντοπίσεις το κορόιδο από την πρώτη στιγμή που κάθεσαι στο τραπέζι, τότε είσαι εσύ. ”

Ξαφνικά λοιπόν και ενώ η χώρα παραπαίει σε κάθε τομέα με εκατοντάδες εκκρεμότητες και στην πλέον αδύναμη της περίοδο, εμφανίζεται στο προσκήνιο ένα τεράστιο εθνικό θέμα, το οποίο δεν “απασχολεί” πλέον την Ελληνική κοινή γνώμη και συνεπώς ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει και δεν έχει το περίφημο “πολιτικό κόστος”:

Το Κυπριακό.

Και ξαφνικά λοιπόν και πάλι αυτό αποτελεί ζήτημα, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί και μάλιστα τώρα, σάμπως από το 1974 να είχε ορισθεί το σωτήριον έτος 2017 ως το έτος επίλυσης του και ενώ οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι οι δυσμενέστερες δυνατές για την Ελλάδα.

Και ξανά ξαφνικά αυτή η επίλυση εμπεριέχει διαπραγματεύσεις στην Γενεύη μεταξύ ενός χρεωκοπημένου επαίτη, ενός άοσμου “κάτι” και ενός στυγνού και ισχυρού παρανοϊκού δικτάτορα.

Μαντέψτε ποιος είναι το κορόιδο.

Πάρα (μα πάρα) πολύ επικίνδυνη ατραπός αυτή. Σήμερα ονομάζεται Κυπριακό, αύριο ίσως θα ονομάζεται Αιγαίο, παραμεθαύριο θα ονομάζεται στέρηση πολιτικών ελευθεριών και δικτατορία.

Θυμίζω για όσους η μνήμη παρουσιάζει κενά ή λογικοφανείς δήθεν ρεαλιστικές προσεγγίσεις, πως η Κύπρος υπέστη βάναυση στρατιωτική εισβολή από τους Τούρκους, διχοτομήθηκε, τελεί υπό καθεστώς κατοχής και οποιαδήποτε λύση πέραν της απόλυτης ανεξαρτησίας της ή της ένωσής της με την Ελλάδα, ως Ελληνικό νησί αποτελεί ξεκάθαρη ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

Σημ. Στις φωτογραφίες τα φυλακισμένα μνήματα, όπου απαγχονίσθησαν οι Έλληνες Ήρωες Αγωνιστές για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τους Εγγλέζους, ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, όπου είναι θαμμένοι οι Έλληνες στρατιώτες των επιχειρήσεων κατά των Τούρκων του 1964 και 1974 (εκεί ευρίσκεται και το Noratlas με τους Έλληνες καταδρομείς), καθώς και μία φωτογραφία της διαχωριστικής γραμμής των υπόδουλων κατεχομένων και της ελεύθερης Ελληνικής Κύπρου. ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.