Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Ιστορική Άγνοια και η Ηθική Αφέλεια της Καλμίκιας

Ανάλυση για έναν πόλεμο, ο οποίος μπορούσε (και έπρεπε) να αποτραπεί και τώρα για μία ειρήνευση, η οποία δεν μπορεί καθόλου εύκολα να επιτευχθεί.

Αυτό, το οποίο με εντυπωσιάζει περισσότερο από όλα σε αυτόν τον πόλεμο (αν και δεν θα έπρεπε) είναι το ανιστόρητο και αφελές των Δυτικών σε σχέση με τη Ρωσσία και την Ουκρανία. Θα μπορούσε αυτό να γραφεί και από την αντίθετη πλευρά, απλώς τώρα το γράφω ως Δυτικός. Το ανιστόρητο και η αφέλεια της Ρωσσίας και ης Ουκρανίας έναντι της Δύσης. Αυτό δεν είναι μόνο αστοχία είναι και επικίνδυνο. Διότι αφού δεν μπορούν να ψυχολογήσουν πρόσωπα και να κατανοήσουν την ιστορική πραγματικότητα (ένθεν κι ένθεν) σημαίνει πως δεν πρόκειται να καταλάβουν τίποτα ενώ η τραγωδία των λαών τους συνεχίζεται.

Στην πραγματικότητα ΔΕΝ καταλαβαίνουν τίποτα και το μόνο, το οποίο φαίνεται (εάν φαίνεται και αυτό) είναι το ανύπαρκτο ανάστημά τους.

Η Αϊλίν Ο’κόνορ πρώην επικεφαλής του γραφείου του CNN στη Μόσχα, σε άρθρο της στους The New York Times γράφει πως το 1996 έθεσε στον  τότε  αναπληρωτή πρωθυπουργό Ανατόλι Τσουμπάις, το ερώτημα: “Τι είναι πιο σημαντικό για τους Ρώσους, η εξουσία ή το χρήμα”;

Και αυτός της απάντησε: “Αφού ερωτάς σημαίνει πως δεν έχεις καταλάβει τη Ρωσσία”, διότι προφανώς η απάντηση ήταν η εξουσία.

Νομίζω πως ο Δυτικός Κόσμος έχει διαβρωθεί τόσο πολύ από το χρήμα, ώστε αγνοεί εντελώς πως πάρα πολλοί άνθρωποι στην πλανήτη μας έχουν και άλλες πολύ ισχυρότερες αξίες είτε από την καλή είτε όμως ΚΑΙ από την κακή πλευρά. Και είναι αδύνατον αυτές να τις διασπάσεις.

Τα γράφω αυτά, διότι εάν τώρα είναι η Ρωσσία, την οποίαν έχουν αποτύχει πλήρως να αναλύσουν, όπως δυστυχώς ΚΑΙ την Ουκρανία αύριο θα είναι εκτός κάθε λογικής αντίληψης εάν έχουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα ή την Βόρεια Κορέα. Ή ακόμα και το Ιράν, ας πούμε και αυτή την περίπτωση.

Εάν υποθέσουμε πως η Κίνα εισβάλει με μία αεροπορική επιχείρηση της στην Δημοκρατία της Καλμίκιας στοιχηματίζω το πτυχίο μου πως ούτε θα γνωρίζουν ποια είναι αυτή και θα ψάχνουν στα τεύχη του Τεν Τεν για κάποιο φανταστικό κράτος. Η Δημοκρατία (ή όπως αλλιώς θέλετε να την ονομάσετε) της Καλμίκιας είναι υποκείμενη της Ρωσσίας και είναι μία περιοχή, όπου κατοικεί ο μοναδικός βουδιστικός λαός της Ευρώπης.

Αναλογιστείτε τώρα τι θα έπρατταν σε αυτή την περίπτωση και πώς θα αντιδρούσαν σε σχέση με την Κίνα. Εάν τώρα δεν μπορούν να αναλύσουν τη Ρωσσία και την Ουκρανία, φανταστείτε πόσο άστοχοι θα ήσαν με τόσο άγνωστους λαούς, όπως οι Κινέζοι και οι… Καλμίκοι (ναι υπάρχουν)!

Στην πολιτική δεν μπορώ να δικαιολογήσω τίποτα όταν προέρχεται από γνώση εκ των υστέρων. Και η πολιτική οφείλει να είναι πρόβλεψη. Αλλά ούτε πρόβλεψη υπήρξε ούτε και τώρα εφαρμόζεται κατάλληλη θεραπεία. Οι τραγωδίες έχουν αιτίες και αυτές οφείλεις να τις εντοπίζεις πριν ξεσπάσει το κακό. Μετά τα πράγματα καθίστανται ανεξέλεγκτα.

Η άγνοια του ενός και η ανηθικότητα του άλλου μπορούν να καταστρέψουν άπειρες ζωές και να διασπείρουν τη δυστυχία για γενιές. Έχει συμβεί πάμπολλες φορές αυτό στην Ανθρωπότητα και πάντα οι λόγοι είναι ακριβώς οι ίδιοι. Και δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)