Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Επενδυτική Αξία των Μεγάλων Εκτάσεων

Big is beautiful (το μεγάλο είναι όμορφο). Είναι;

Είμαστε στην ευχάριστη θέση και έχουμε εντοπίσει την πραγματικά μεγάλη έκταση που μας ενδιαφέρει. Τώρα εδώ υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

α. Είτε την εντοπίσαμε αλλά δεν την αγοράσαμε και

β. είτε την κληρονομήσαμε, είτε την αγοράσαμε «εν θερμώ» και τώρα ψαχνόμαστε να δούμε τι θα κάνουμε.

Ξεχωρίζω αυτές τις περιπτώσεις διότι μία έκταση σε τιμή που «ακούγεται» ενδιαφέρουσα ποτέ δεν είναι «έτοιμη» και τακτοποιημένη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει ένα ασαφές συμβόλαιο και δη παλαιό η μία αποδοχή κληρονομιάς και αυτό είναι όλο. Συνεπώς καλούμαστε να αγοράσουμε «κάτι» που ίσως να είναι και «κάτι άλλο μαζί» ή «τι»; Να είστε βέβαιοι πάντως ότι θεωρώ απίθανο κάποιος να έχει ξεκαθαρίσει από όλες τις πλευρές μια έκταση που διαθέτει και κατόπιν να θελήσει να την πουλήσει σε χαμηλή τιμή. Ακριβώς εδώ ευρίσκεται η υπεραξία και προφανώς όποιος μπήκε στον κόπο να περάσει τοις διαδικασίες δεν το έκανε για να σας την χαρίσει.

Ωραία. Πως ξεκινάμε τότε:

Κατ’ αρχήν το είπα και προηγουμένως πρέπει να έχουμε ένα συμβόλαιο. Έστω ένα «κάτι» που να πιστοποιεί ότι στην περιοχή Γαιδουροσπηλιά» ο παππούς είχε 300 στρέμματα περίπου με κάποια σύνορα, επίσης περίπου. Συνήθως όμως δεν ήταν και τόσο χαζοί οι παλαιότεροι και τα σύνορα πολλές φορές ορίζονται και τώρα από φυσικά χαρακτηριστικά (αυλάκια, πεζούλες, φυτεμένοι βράχοι, μονοπάτια, μανδρούλες κλπ.). ‘Ένα τέτοιο χαρτί είναι πολύ σημαντικό. ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει. Τελεία και παύλα.

Κατόπιν μετά τη μεγάλη μας απόφαση η «ακριβής» υπόδειξη των ορίων, Ιδανικό θα ήταν στην υπόδειξη τους να ήταν παρόντες και οι γείτονες, ώστε μελλοντικές προστριβές να προληφθούν εν τη γενέσει τους. Ιδανικά να υπέγραφαν και στο τοπογραφικό (!).

Το τοπογραφικό! Η αναφορά δεν είναι τυχαία. Το τοπογραφικό ΕΙΝΑΙ το κλειδί. Όπως και να έχει συμβόλαιο χωρίς αυτό είναι εκ των ουκ άνευ. Όχι τοπογραφικό με μετροταινία (όχι πως δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια), αλλά με GPS και σύστημα συντεταγμένων (όπως λέμε) ΕΓΣΑ 87 προκειμένου να εντοπίζεται πολύ εύκολα στους χάρτες και να διευκολύνει τη ζωή μας με τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Τα βασικά σημεία, τα οποία πρέπει να προσεχθούν είναι το δασικό ή όχι της έκτασης, η γειτνίαση με αρχαιολογικούς χώρους, η γειτνίαση με ρέματα, η θέση του αιγιαλού , οι χρήσεις γης στην περιοχή και οι αρτιότητες. Ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική και στα νησιά! Το βέβαιο είναι πως ένας καλός τοπογράφος θα τα εντοπίσει όλα αυτά και θα σας ενημερώσει. Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να αναφερθώ σε καθαρά τεχνικά θέματα.

Ποια θεωρείται μεγάλη σαν έκταση;

Στην Ελλάδα σαφώς τα 50 στρέμματα από νομικής απόψεως (ισχύει ιδιαίτερη νομοθεσία για πολεοδόμηση μεγάλων εκτάσεων). Παρ’ όλα αυτά η άποψή μου αφορά εκτάσεις 500 στρεμμάτων τουλάχιστον και πλέον και οπουδήποτε, αρκεί να είναι ενιαία, ακόμα και αν περιλαμβάνει και ιδιωτικό δάσος.

ΠΟΥ είναι λοιπόν το κρυμμένο κέρδος;

Σας έχω σε πολλά σημεία τονίσει πως κάθε ΑΚΙΝΗΤΟ έχει την αξία του. Την καλά κρυμμένη πολλές φορές αξία του. Οι μεγάλες εκτάσεις ιδιαίτερα έχουν περισσότερες ιδιότητες (κυρίως λόγω μεγέθους). Το γεγονός και μόνο ότι μπορείτε να αποκτήσετε (οπουδήποτε) μία μεγάλη ενιαία έκταση είναι το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημά της μαζί με την ευελιξία της. Είτε πρόκειται περί αγροτικής γης, είτε περί βραχώδους έκτασης, είτε ευρίσκεται στα Γρεβενά, είτε στην Αρκαδία αγοράστε την!

Γιατί να επενδύσετε σε κάτι που δεν αποφέρει άμεσο κέρδος;

Είδατε πως ξαφνικές αλλαγές στην ζωή μας (Δ.Ν.Τ.) τροποποιούν άρδην τα δεδομένα; Το τονίζω και πάλι χωρίς να μπορώ και να το στοιχειοθετήσω. Στις Η.Π.Α. πωλούνται εκτάσεις 640 acres (πρόκειται για τετράγωνα πλευράς ενός μιλίου) κυρίως στο Τέξας (βλέπε και σχετική ενότητα, σας είπα δεν προτείνω χωρίς πρώτα να τα έχω εφαρμόσει για τον εαυτό μου) και την Νεβάδα με μόνο πλεονέκτημα το μέγεθός τους, άλλωστε πρόκειται για άγονα, αφιλόξενα και ερημικά εδάφη σε πολύ (μα πάρα πολύ) απομακρυσμένες περιοχές. Ακόμα και σε περιπτώσεις που κάποια ιδιότητά τους φαίνεται αδιαμφισβήτητη (λχ δίπλα στο κύμα) δεν είναι και σίγουρο ότι θα είναι και η πραγματικά ισχυρή τους. Εδώ ωστόσο δεν αναφέρομαι σε προφανείς εκτάσεις που απαιτείται όχι μόνο μία αλλά δέκα περιουσίες για να την αποκτήσετε. Εννοώ τις όχι τόσο ορατές, που μπορεί να έχουν κάτι πολύ ενδιαφέρον και ίσως απροσδιόριστο· επί πλέον έχουν και διαφορετικό κοινό… Η προηγούμενη δήθεν αθώα πρόταση κρύβει όλη τη δύναμη της έκτασης… Παρακαλώ λυπάμαι αλλά επειδή η τεχνογνωσία μου σε αυτόν τομέα έχει αποκτηθεί πολύ δύσκολα και επίπονα θα διατίθεται μόνον σε ιδιοκτήτες και με την ανάλογη τήρηση εχεμύθειας.

Ειδικά στην περίπτωση αυτή μπορούν να έχουν εφαρμογή οι ιδιαίτερα προωθημένες επενδυτικές μέθοδοι, ψήγματα των οποίων μπορείτε να διαβάσετε στις σχετικές ενότητες.