Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Απληστία και οι Μεταμορφώσεις του Οβιδίου

Έχει ενδιαφέρον μία νέα παράμετρος στις συνέπειες της πανδημίας, η οποία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και αυτή είναι η ονοματολογία. Κυρίως τα συνώνυμα. Για παράδειγμα αναφέρω πως η λέξη “απληστία”  έχει αποκτήσει συνώνυμα όπως, “ακρίβεια”, “πληθωρισμός” και όλα τα σχετικά.

Αλλά για να είμαι δίκαιος, αυτό συμβαίνει κάθε φορά μετά από ένα καταστροφικό γεγονός ανθρώπινης ή μη προέλευσης, όπως οι πόλεμοι, τα βίαια φυσικά φαινόμενα (σεισμοί, ηφαίστεια, τσουνάμι) και γενικά οτιδήποτε επηρεάζει την λεγόμενη “κανονικότητα”· ο τελευταίος όρος κυριολεκτικά “μου τη δίνει”, αλλά τον χρησιμοποιώ για την κατανόηση του σκεπτικού μου.

Το ωραίο βέβαια μετά από όλα αυτά η λέξη απληστία μεταμορφώνεται σε “προγράμματα στήριξης”, “μεταβατική περίοδος”, “εξυγίανση”, “αναδιάρθρωση”, “ανκεφαλαιοποίηση” και φυσικά τα προαναφερθέντα “ακρίβεια”, “πληθωρισμός”, “αρρυθμίες” και ό,τι άλλο καλύτερο και ευφάνταστο συναγωνιζόμενο το γνωστό έργο του Οβιδίου.

Διευρύνοντας στο πολιτικό πεδίο και η χούντα το 1967 στην Ελλάδα από πραξικόπημα μετονομάστηκε σε επανάσταση… Να μην συνεχίσω…