Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Η Αναβολή του Καρναβαλιού ως Δίδαγμα

(Ισχύει για τον κάθε έναν και όχι μόνον για τους επιχειρηματίες)

Είσαι επιχειρηματίας. Γνωρίζεις δεκαετίες τώρα πως η περίοδος της αποκριάς είναι ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός. Προσβλέπεις σε αυτό. Παραγγέλνεις προμήθειες είτε με δικά σου κεφάλαια είτε δανειζόμενος, προσλαμβάνεις προσωπικό, κάνεις γενικώς οτιδήποτε προκειμένου να ανταποκριθείς στην πολύ αυξημένη ζήτηση και τις γνωστές συνθήκες, όπως και κάθε έτος.

Και ξαφνικά ένα απρόβλεπτο γεγονός ελάχιστες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του καρναβαλιού σου ανατρέπει βάναυσα τα σχέδια. Και μένεις με τις απλήρωτες ενδεχομένως παραγγελίες σου, τα χρέη σου, το οικονομικό σου άνοιγμα και από τη μια στιγμή στην άλλη κινδυνεύεις να ευρεθείς κυριολεκτικά στο δρόμο.

Απέτυχες γιατί δεν πρόβλεψες;
Απέτυχες γιατί έκανες το αυτονόητο να προετοιμαστείς για το γεγονός;
Απέτυχες γιατί τόλμησες;

Εάν είναι δυνατόν! Ο επιχειρηματίας ανεξαρτήτως χαρακτήρος είναι ιδιότητα. Εάν δεν σκέφτεσαι και κυρίως δεν λειτουργείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο απλά δεν είσαι κατάλληλος γι΄ αυτό. Δεν είναι κακό, επιλογή σου είναι.

Και η επόμενη ημέρα σε βρίσκει στο χείλος του γκρεμού ή ίσως ήδη στον αέρα και κοιτάς σα χαμένος τον ουρανό. Πώς συνέβη; Τι μοίρα ήταν αυτή; Τι ατυχία ήταν αυτή, η οποία με κατατρέχει; Ποιος με καταράστηκε;

Εδώ είσαι λάθος.

Δε φταις σε τίποτα και κανένας δεν σε καταράστηκε. Από τη στιγμή κατά την οποίαν αρχίζεις να σκέφτεσαι πως σκοτεινές δυνάμεις έχουν αρχίσει να δρουν εναντίον σου έχεις ήδη συνθηκολογήσει. Και τότε όντως… αρχίζουν να λειτουργούν! Και εάν είσαι στον πάτο ή πιο κάτω έχεις ήδη παραιτηθεί. Και το ωραίο είναι πως όχι μόνον δεν έκανες τίποτα κακό, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Προσπαθούσες για το καλύτερο.

Και τι σου λέει ο Τεύκρος;

Ποτέ, μα ποτέ μην παραδώσεις την επιχείρησή σου στις ιδιοτροπίες της μοίρας!

Και την ώρα εκείνη, το μόνο, το οποίο πρέπει να σκεφτείς είναι πως είσαι υπεύθυνος να δράσεις. Διότι όντως οι ιδιοτροπίες της μοίρας είναι απίστευτες, αλλά και οι δικές σου δυνάμεις αστείρευτες.

Καλό καρναβάλι στη μοίρα και στον κορωναϊό της! Πάντα… καραγκιόζηδες ήσαν! Χα!

Και μη ξεχνάτε: Οι δύσκολοι καιροί ποτέ δε διαρκούν, οι σκληροί όμως άνθρωποι είναι για πάντα!

http://www.pelop.gr/?page=article&docid=565471&srv=28&fbclid=IwAR2V79OlqsmoKjvVB_A91nHC3V15b4EZjPTNLsTBeiQGX5OAEjK0AgMcOu0