Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η “Αγία”… Συμμετρία

Παρατηρείστε προσεκτικά τις φωτογραφίες και εντοπίστε τις διαφορές!

Για την έννοια της αισθητικής “αρμονίας” υπάρχουν πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες θεωρίες ή μάλλον συστήματα. Από την χρήση του αριθμού της χρυσής τομής “Φ=1,618…”, έως τους αριθμούς της σειράς Fibonacci , καθώς και πλήθος άλλων προσεγγίσεων, οι οποίες πασχίζουν να εντοπίσουν μαθηματικές αναλογίες ή άλλα στοιχεία, η χρήση των οποίων θα προκαλέσει αίσθημα οπτικής απόλαυσης.

Μία εξ’ αυτών είναι και η θεωρία του M. Borissavlievitch (εντάξει δεν περιμένω και να το διαβάσετε), η οποία στηρίζεται στους νόμους του “ταυτού” και της “ομοιότητας” κοινώς και εντελώς συνοπτικά της συμμετρίας μέσω των επαναλήψεων. Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά σχετικά, αλλά παρ’ όλη την ταχύτητα συγγραφής μου, ο χρόνος είναι ιδιαιτέρως περιορισμένος αυτή την περίοδο.

Ωστόσο για την ώρα σας δείχνω δύο φωτογραφίες ενός γωνιακού κτιρίου με τις διαφορετικές προσόψεις του ανά δρόμο. Ευρίσκεται στην γωνία των οδών Σολωμού και Καποδιστρίου στην Πάτρα. Το κτίριο αυτό το θυμάμαι από πολύ μικρός, διότι ήταν στην διαδρομή της γραμμής Νο “2” του αστικού λεωφορείου (ακόμα διέρχεται) και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Τα αρχικά του χρώματα πρέπει να ήταν σε άλλους τόνους, διότι έχω μία αίσθηση “ανεκπλήρωτου” βλέποντας το τώρα.

Εάν τα καταφέρω από χρονικής απόψεως θα ασχοληθούμε διεξοδικά με αυτό το ζήτημα. Για όποια/ο ενδιαφέρεται αρχικά να προσεγγίσει το ζήτημα θα συνιστούσα σε πρώτη φάση το βιβλίο “Σημείο – Γραμμή – Επίπεδο”, του Wassily Kandinsky.

Η “Αγία”… ΣυμμετρίαΠαρατηρείστε προσεκτικά τις φωτογραφίες και εντοπίστε τις διαφορές!Για την έννοια της αισθητικής …

Δημοσιεύτηκε από Τεύκρος Σακελλαρόπουλος στις Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)