Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Η Άβυσσος Καλεί την Άβυσσο

Abyssus abyssum invocat

Η Αχίλλειος πτέρνα μίας ελεύθερης κοινωνίας είναι ο φόβος· κάτι, το οποίο έχουν πολύ καλά αντιληφθεί οι εχθροί της. Αυτό είναι σαφές. Δεν είναι ωστόσο καθόλου σαφές σε ένα εντοπισμένο και μη τυφλό (με προειδοποίηση) τρομοκρατικό χτύπημα, εν προκειμένω σε έναν τηλεοπτικό σταθμό και μία εφημερίδα, ποιος είναι ο πραγματικός στόχος.

Ο στόχος της τρομοκρατίας ανέκαθεν ΔΕΝ ήταν εκείνος στον οποίον στρεφόταν. Ήταν ο επηρεαζόμενος πληθυσμός ή μία ομοειδής κατηγορία (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, κεφαλαιούχοι).

Η Ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη δεν στοχεύει στους Ευρωπαίους, αλλά στους μουσουλμάνους. Όπου το μήνυμα είναι στο να πείσει τη (νέα γενιά κυρίως) των μουσουλμάνων πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ενταχθούν στις τάξεις της, αφού με τις μεθόδους αυτές καθίστανται όλοι ύποπτοι. Αυτό τροφοδοτεί την φωτιά.

Όταν ο Σέρβος γυμνασιόπαις Γαβρήλος Πρίντσιπ πυροβολούσε τον Φραγκίσκο Φερδινάνδο στο Σαράγεβο, ένα πρόσωπο ουσιαστικά ασήμαντο για την τύχη της Αυστροουγγαρίας, ο πραγματικός στόχος ήταν να τροφοδοτηθεί το εθνικό αίσθημα των Σέρβων εναντίον της Αυτοκρατορίας. Στη δεύτερη περίπτωση ο στόχος επετεύχθη με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εν τέλει τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας. Με πάρα πολύ αίμα όμως και δυστυχία.

Στην περίπτωσή μας όμως:

Είναι ένα μήνυμα προς τους δημοσιογράφους γενικώς, προς τους έχοντες αντίθετη άποψη ειδικώς ή προβοκάτσια;

Είναι ένα μήνυμα αφύπνισης για την αποβλάκωση, την οποίαν τόσο θαυμάσια προωθούν τηλεοπτικοί σταθμοί και επελέγη ο ευκολότερος στόχος;
Είναι ένα μήνυμα πως “κινδυνεύεις, όποιος και όπου είσαι;”

Μήπως είναι “προσωπικό” μήνυμα και αφορά επιχειρηματική αντιπαλότητα και τότε πλέον δεν αναφερόμαστε σε τρομοκρατία;

Τέλος ξοδεύει κάποιος 10 κιλά εκρηκτικά μόνο και μόνο για να δηλώσει την… ύπαρξή του;

Κάθε χτύπημα πρέπει να εξετάζεται πολύ σοβαρά ως προς τα κίνητρα, τα οποία πολλές φορές είναι εντελώς ασαφή με την πρώτη ματιά. Και είναι μέγιστο λάθος να υιοθετείται μία συγκεκριμένη άποψη, διότι φαίνεται ελκυστική ή πιθανή ή έστω μας εξυπηρετεί και μας αρέσει.

Σε κάθε περίπτωση μία προηγμένη κοινωνία, οφείλει να στραφεί και να αναδείξει τις αρχές εκείνες οι οποίες απετέλεσαν πυλώνες προόδου και ανάπτυξης του ανθρώπου και όχι να διολισθήσει στις μεθόδους σκοτεινών κύκλων. Διότι:

Abyssus abyssum invocat
(Η άβυσσος καλεί την άβυσσο)

http://www.pelop.gr/?page=article&DocID=498551&srv=28

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)