Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Διεθνείς Διπλωματικοί Μαύροι Κύκνοι (I+II+III+IV+V)

“Rara avis in terris nigroque simillima cycno”
(“Ένα σπάνιο πουλί στη γη, τόσο σπάνιο όπως ένας μαύρος κύκνος”)
-Decimus Junius Juvenalis

Απρόβλεπτοι μαύροι κύκνοι εμφανίζονται ξαφνικά από το βάθος της λίμνης. Κανένας δεν τους έχει δει, αλλά υπάρχουν. Και όταν εμφανίζονται ανατρέπουν τη ζωή των ορατών λευκών κύκνων.

Το εάν υπάρχουν μαύροι κύκνοι είναι κατά κάποιον τρόπο δεδομένο. Το ποιος όμως μαύρος κύκνος θα θελήσει να εμφανιστεί στη λίμνη είναι εντελώς απροσδιόριστο. Για να δούμε μερικούς μαύρους κύκνους στο διεθνή χώρο, οι οποίοι εάν εμφανισθούν θα επηρεάσουν ολόκληρη την υφήλιο.

Προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α. (I)

Εδώ ο μαύρος κύκνος είναι πραγματικά μαύρος. Οι δύο υποψήφιοι διεκδικητές της προεδρίας της υπερδύναμης είναι αρκετά μεγάλοι σε ηλικία. Και η υγεία τους δεν είναι και η καλύτερη. Το κίνητρο (η προεδρία) βέβαια τρομακτικό και τόσο ισχυρό, ώστε και… νεκρούς ανασταίνει. Αλλά υπάρχει και ο… θάνατος.

Το σκεπτικό της Γείτονος (II)

Μετά από την τραγική 7η Οκτωβρίου του 2023 η Γείτων έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου ενασχόληση με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Μία σπουδή και ένα “ανθρωπιστικό” ενδιαφέρον, το οποίο δεν έχει επιδείξει σε καμία άλλη περίπτωση. Ακούγεται και κάπως ειδικά όταν λέγεται από την πλευρά της.

Το έως τώρα βασικό επιχείρημα της Γείτονος για το Ανατολικό Αιγαίο είναι πως αφού τα νησιά είναι τόσο κοντά στην ηπειρωτική χώρα… της ανήκουν! Μην το γελάτε, το πιστεύουν! Βέβαια η μνήμη της είναι επιλεκτική και ξεχνά ποιοι κατοικούσαν στα παράλια και πώς “έφυγαν” (εκδιώχθηκαν) από εκεί. Αλλά όλα αυτά είναι λεπτομέρειες.

Προχθές μάθαμε και για το ενδιαφέρον της για την Ιερουσαλήμ. Αφού την διοικούσαν (ως κατάκτηση) επί 400 χρόνια έχουν… δικαιώματα και πρέπει να τη φροντίσουν!

Αντικαταστήστε τώρα τη λέξη Ιερουσαλήμ με τον όρο Ελλάδα και φυσικά είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να μην υπάρχει ενδιαφέρον και για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, αφού ΚΑΙ εδώ ήσαν επί 400 χρόνια (πολύ περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα) κυρίαρχοι. Θα θέλουν και εδώ να επιδείξουν τη φροντίδα τους.

Το κρίσιμο σημείο και ο μαύρος κύκνος, ο οποίος ίσως εμφανισθεί θα είναι στη μετάβαση εξουσίας από το σημερινό της Πρόεδρο στην επόμενη όποια αρχή. Εκεί καμπανάκια θα πρέπει να χτυπήσουν.

Ιράν – Ισραήλ (ΙΙΙ)

Έχει ελάχιστα τονισθεί το γεγονός πως το Ιράν ΔΕΝ έστειλε λουκουμάδες στο Ισραήλ. Πυραύλους με εκρηκτικά έστειλε. Το ότι κανένας δεν διαπέρασε τον σιδηρούν θόλο δεν σημαίνει πως η πρόθεση του Ιράν ήταν μόνο χάριν εντυπωσιασμού. Τι θα συνέβαινε εάν διαπερνούσαν την Ισραηλινή άμυνα έστω οι μισοί πύραυλοι;

Η αντίδραση του Ιράν ήταν ανεξήγητη. Δεν φαίνεται να είναι τόσο καλή η εσωτερική κατάσταση στο  Ιράν των μουλάδων και ο πόλεμος θα ήταν μία διέξοδος. Μάλιστα με έναν “εχθρό” με τον οποίον ιστορικά ποτέ δεν είχαν κάτι να χωρίσουν. Αντιθέτως! Υπό αυτήν την έννοια η μη ανταπόδοση από το Ισραήλ, η οποία θα ήταν άκρως δικαιολογημένη και επιβαλλόμενη –κατά τη γνώμη μου- ίσως ήταν διπλωματικά ορθή. Και δεν θα ήθελα εδώ να επεκταθώ περισσότερο.

Η επίθεση του Ιράν ήταν ένας γκρίζος κύκνος (υπάρχουν ΚΑΙ αυτοί).

Ο μαύρος κύκνος ενδεχομένως θα εμφανιστεί με την πτώση του σημερινού Ιρανικού καθεστώτος, την αποκατάσταση της δημοκρατίας και εκεί θα αντιστραφούν πολλά.

Γάζα (IV)

Εδώ κάπως “χτυπάει” στα αντανακλαστικά πολλών αυτή η λέξη και ο αντισημιτισμός φουντώνει. Αυτό, το οποίο όμως δεν “χτυπάει” είναι πως ο πόλεμος θα τερματιστεί με την απελευθέρωση των ομήρων. Η λήξη του πολέμου σε αυτήν την περίπτωση θα είναι άμεση και οι διεθνείς (και κάθε είδους) πιέσεις θα έπρεπε να ασκούνται στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο…

Εμπριμέ κύκνος παραλογισμού εδώ!

Κύπρος (V)

Θεσμική διαμάχη Γενικού Εισαγγελέα & Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα εναντίον Γενικού Ελεγκτή…

Ούτε μαύρος ούτε άσπρος κύκνος… Μάλλον γαλοπούλες έχουμε. Η Κύπρος οφείλει να τροποποιήσει το αποικιοκρατικό Αγγλοσαξονικό καθεστώς δημόσιας διοίκησης· και να εστιάσει περισσότερο στο τι πράττει ως κοινωνία.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)