Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Διαχείριση Αποτυχίας

Failure is NOT an option (?) or it is the BEST (!) option (?)
Η αποτυχία ΔΕΝ είναι επιλογή ή μήπως είναι Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ επιλογή (;)

Η έννοια της αποτυχίας και τρόπος αντιμετώπισης της στον τομέα των Ακινήτων (και όχι μόνο).

Σημαντική παρατήρηση: Ας μην ξεχνάμε ποτέ πως στη Ζωή άλλα είναι τα φοβερά και παρακαλώ όσο κι αν είναι οδυνηρές οι οικονομικές απώλειες μπροστά σε άλλου είδους καταστάσεις είναι (στην κυριολεξία) τίποτα. Αυτή τη διευκρίνιση επιβάλλεταικατά την άποψή μου να την έχουμε πάντα κατά νου ως ένδειξη σεβασμού των δώρων που δεν ελέγχουμε.

Στο θέμα μας τώρα. Αποτυχία… Αυτό είναι ένα λεπτό θέμα…· και το σπουδαιότερο. Ίσως δεν υπάρχει σημαντικότερη ενότητα (μαζί με αυτή που αφορά όλα τα ΔΕΝ στο ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ MATRIX ΑΚΙΝΗΤΩΝ). Εάν αυτή η λέξη δεν είναι κολλημένη σε κάθε πρόταση του σχεδίου μας τότε το σχέδιό μας δεν μπορεί να είναι παρά άσκηση λογικής με ανυποψίαστα θύματα τον εαυτό μας και τους άλλους. Αποτυχία…· και μάλιστα αυτή η λέξη είναι μάλλον λογοκριμένη σε ένα site με οικονομικές διαστάσεις και όπου κάθε κίνηση θα… αποφέρει τα άπειρα κέρδη, με μαγικό τρόπο και με μηδενικό ρίσκο… Ωραία που θα ήταν… Ωστόσο ας αντιμετωπίσουμε την λέξη ως έχει:

Α Π Ο Τ Υ Χ Ι Α …

Σκόπιμα την τονίζω. Προσωπικά την έχω βιώσει και τη βιώνω πολλές φορές, ώστε επιτρέψατε μου να θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό επ’ αυτού. Ίσως είναι η πιο εύκολη ενότητα στη συγγραφή της αυτή, διότι γνωρίζω τόσο καλά το θέμα που καθίσταμαι ασυναγώνιστος. Εάν εκπλήσσεστε από την διαφήμιση στις ικανότητές μου και στο θράσος μου να σας παρέχω συμβουλές επί επενδυτικών θεμάτων έχω κάποιες (ελπίζω πειστικές απαντήσεις). Δεν ντρέπομαι καθόλου να το παραδεχτώ αντιθέτως χαίρομαι που η επαγγελματική μου εμπειρία είναι διανθισμένη με αποτυχίες αλλά και με την αντιμετώπιση τους. Έχω αναφέρει πάμπολλες φορές ότι στο σχεδιασμό του στρατηγικού μας πλάνου η δίοδος διαφυγής είναι καθοριστικής σημασίας και σπουδαιότητας. Αυτό πρέπει να είναι τουλάχιστον κατανοητό, διότι στα ακίνητα τα οικονομικά μεγέθη είναι υψηλά και αστοχίες έχουν οδυνηρές και δύσκολα αναστρέψιμες συνέπειες.

Τι γίνεται λοιπόν; Πως εφοδιάζουμε το στρατηγικό πλάνο με ιδιότητες …ανοσίας στην αποτυχία και αν συμβεί πως την αντιμετωπίζουμε; Ας δούμε τις διαθέσιμες επιλογές πρώτα όσον αφορά την αντιμετώπισή της:

Συνήθως καταρρέει ο κόσμος γύρω μας μόλις συνειδητοποιήσουμε πως εγκλωβιστήκαμε σε κάποια κατάσταση και όλα τα δυνατά ενδεχόμενα είναι μαύρα και αδιέξοδα εμπρός μας… Φοβερή κατάσταση (ρωτήστε με). Είναι όμως και μεγάλη ηδονή και απελευθέρωση… Ωραία τερματίσαμε προς τα κάτω. Άρα δεν υπάρχει χειρότερη εξέλιξη. Όταν είσαι στο μηδέν απλά δεν μπορείς να κατέβεις παρακάτω.

Συνεπώς τουλάχιστον ότι και να κάνουμε ακόμα και τη μεγαλύτερη αστοχία πάλι από το μηδέν στο μηδέν θα καταλήξουμε (μην μου πείτε τώρα ότι υπάρχει και το μείον, ε όχι πια ΔΕΝ υπάρχει στα οικονομικά θέματα).

Η λέξη αποτυχία είναι άκρως σχετική. Αποτυχία όμως ως προς ΤΙ; Αυτό που εμείς θεωρούμε ως αποτυχία για κάποιον άλλον μπορεί να είναι επιτυχία. Πως; Ας μου επιτρέψετε να τολμήσω να σας πω πως στην πραγματικότητα ΔΕΝ υπάρχει η έννοια της αποτυχίας. Υπάρχει η έννοια της μεταβολής. Μεταβολής των στόχων μας, των οικονομικών μας μεγεθών των εγγραφών μας στο Υποθηκοφυλακείο, του αριθμού των συμβολαίων, του ύψους των λογαριασμών μας ή των χρεών μας στις Τράπεζες κλπ… Συνεπώς κατ’ αρχήν γλυτώσαμε από την λέξη και την μετασχηματίσαμε σε μεταβολή. Το πώς δεχόμαστε την κάθε μεταβολή λοιπόν είναι το ζητούμενο. Φυσικά εδώ το πνεύμα του site είναι οικονομικό και συνεπώς θέλουμε όλες οι μεταβολές να είναι προς όφελός μας. Αυτό όμως είναι ιδανικό και η πραγματικότητα αλλού τυρβάζει. Συνεπώς πρέπει να βρούμε τρόπο νασυσχετίσουμε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ αποτέλεσμα με ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Αυτό ακούγεται (;) ανεδαφικό αλλά δεν είναι καθόλου. Πρακτικά παραδείγματα:

Έστω ότι θέλετε να φτιάξετε μια πολυκατοικία (πολύ πρωτότυπο!) σε μία μέση συνοικία. Υποθέτουμε ότι όλα τα χρήματά σας τα δώσατε για την αφορά του οικοπέδου και τώρα δεν έχετε παρά ελάχιστα για την κατασκευή από ίδια κεφάλαια. Η κατάσταση είναι γνωστή, τα χρήματά σας περιορισμένα και με δάνειο από Τράπεζα και τρέμει το φυλλοκάρδι σας για το τι θα κάνετε αν δεν έχετε συμφωνήσει να πουλήσετε δύο τρία διαμερίσματα. Ξέρετε αν πουλήσετε έστω και ένα την πολυκατοικία ΠΡΕΠΕΙ να την τελειώσετε. Επίσης οι Τράπεζες δίνουν το δάνειο με δόσεις και πρέπει να παρουσιάζετε πρόοδο στην κατασκευή, ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα. Τονίζω ότι έχουμε λίγα δικά μας κεφάλαια. Θα μου πείτε γιατί άρχισες μία κατασκευή και δεν καθόσουν ήσυχος στ’ αυγά σου. Είπαμε είμαστε επενδυτές δεν είμαστε στατικοί άνθρωποι… Να δούμε ΜΙΑ μεθοδολογία (μην την αντιγράψετε μαζικά διότι θα …αυτοκαταργηθεί και μετά θα σας φταίω εγώ)!

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ και ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Λοιπόν αρχίζουμε με το σχεδιασμό. Η περιοχή φαίνεται ότι «σηκώνει» διαμερίσματα κατοικιών. «Φαίνεται» είπα, είναι όμως εντελώς έτσι; Μήπως σηκώνει και τίποτα άλλο; Μήπως τα διαμερίσματα δεν έχουν τόσες ελπίδες να πουληθούν (τουλάχιστον γρήγορα ή σε επιθυμητές τιμές); Ίσως κάποιοι επαγγελματικοί χώροι να έχουν καλύτερες προοπτικές (λχ οδοντιατρείο, γραφεία) ή ακόμα και το κατάστημα (αν υπάρχει) του ισογείου γιατί θα ήταν κατάλληλο (όπως νομίζετε). Μήπως πάλι θα έπρεπε ΕΣΕΙΣ να βρείτε πρώτα τους πιθανούς ενοικιαστές ή αγοραστές των χώρων σας. Προτείνετε αυτό που διακρίνετε και σίγουρα θα βρείτε ανταπόκριση. Αλλά με ρεαλιστική πρόταση. Επαγγελματίες ψάχνουμε όχι θύματα. Φυσικά έχουμε ενημερώσει τον Μηχανικό μας και έχουμε λάβει ΗΔΗ υπ’ όψη τις απαιτήσεις για αλλαγή χρήσης των χώρων του κτιρίου στις προβλεπόμενες δραστηριότητες. Προηγουμένως έχουμε ενημερωθεί (ο Μηχανικός μας εννοώ) για τις τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου αυτά που σκεφτόμαστε να μπορούν να υλοποιηθούν εύκολα. Επιπλέον οι χώροι ας είναι σχεδιασμένοι με τρόπο που να μπορούν να συνενωθούν αν αυτό απαιτηθεί στην πορεία. Άρα έχουμε ήδη από το σχεδιασμό (προτού καν εκταμιεύσουμε ένα ευρώ για την κατασκευή) εφοδιάσει το κτίριο μας με πολλαπλές ιδιότητες. Διευρύναμε το πιθανό αγοραστικό κοινό μας και ενισχύσαμε με ευέλικτες ιδιότητες την κατασκευή μας.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Τελειώνουμε τον σκελετό! Στο σημείο αυτό μπορούμε να αναθεωρήσουμε αλλά τουλάχιστον έχουμε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε και θα «πατήσουμε» κυριολεκτικά τις μεταβολές μας. Επί πλέον έχουμε ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ένα υπαρκτό asset πολύ εκτιμητέο από την Τράπεζα, διότι τώρα δεν έχουμε οικόπεδο και αέρα αλλά μια κατασκευή (που προσημειώνεται και στην ανάγκη παίρνουμε και συμπληρωματικό δάνειο). Επί πλέον και η β΄ δόση του δανείου δεν είναι πολύ μακριά. Στο σημείο αυτό κοντοστεκόμαστε να δούμε τι δυνατότητες ή προοπτικές έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό σημείο γιατί από τις αποφάσεις μας τώρα θα εξαρτηθεί η δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στη ρευστότητα λόγω κατασκευής ή εξυπηρέτησης του δανείου μας.

Εντείνουμε ταυτόχρονα τις προσπάθειες μας στην προώθηση των διαμερισμάτων μας, σύμφωνα με προαναφερθέντα.

ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ…

Τώρα εδώ δυσκολεύομαι να συνεχίσω διότι ανάλογα με τις προκύπτουσες περιπτώσεις πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να πράξουμε ανάλογα.

Ωστόσο το πνεύμα του παραδείγματος είναι νομίζω σαφές. Δεν περιμένουμε παθητικά να συμβούν τα γεγονότα. Προσπαθούμε να έχουμε ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ και ΠΟΛΛΕΣ λύσεις ή επιλογές. Η θεωρητική αξία της πρότασης είναι αυτονόητη. Η πρακτική της έγκειται σε εμάς. Θα επαναλάβω ότι το ΑΚΙΝΗΤΟ δεν είναι ένα αποξενωμένο υλικό πράγμα. Το ΚΑΘΕ ακίνητο έχει ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτες, εντάσσεται σε κάποιο γεωγραφικό χώρο, αντικατοπτρίζει κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις και μεταβολές. Αν και ΑΚΙΝΗΤΟ είναι ταυτόχρονα και ΑΕΙΚΙΝΗΤΟ! Μην μου ζητάτε αποδείξεις περί αυτού. Κοιτάξτε γύρω σας και θα καταλάβετε: εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, βιομηχανικές αποθήκες που πλέον χάσκουν, σπίτια που έγιναν ξενώνες, κτίρια που …κατεδαφίστηκαν…

Που καταλήγουμε; Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ στο οικονομικό θέμα της διαχείρισης των ακινήτων ΕΙΝΑΙ η ΚΑΛΥΤΕΡΗ επιλογή εφόσον είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτήν από πριν (και δεν φοβόμαστε τις λέξεις) και στην πραγματικότητα το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΗΜΑΔΙ προκειμένου να επανα-ρυθμίσουμε τους στόχους μας και να βελτιώσουμε την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μας. Στην ουσία είναι ο ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΣ δρόμος, Χίλιες φορές να αποτύχουμε παρά να μην έχουμε ενδείξεις.

Εν κατακλείδι από έναν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΔΙΚΟ επί του θέματος (εμένα):

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για την ΕΠΙΤΥΧΙΑ εφόσον αντιμετωπίζεται εξ’ αρχής ως (οξύμωρο εδώ) ταυτόχρονα αφ’ ενός ως η απευκταία πιθανότητα και αφ’ ετέρου ως η καλύτερη εξέλιξη the best option.

Λοιπόν: Failure is not an option, it is the BEST option!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)