Μεταξύ Καλαβρύτων και Κλειτορίας (Μαζείκων) μέσω της κατάφυτης με ελατόδασος διαδρομής από το Χιονοδρομικό θα διασχίσετε ένα σπουδαίο ιστορικό οροπέδιο. Πανάρχαιες τοποθεσίες, απόκοσμο τοπίο και πλούσια ιστορία. Από εδώ πέρασε και έγραψε ο περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας (παρεμπιπτόντως είναι έτοιμο για επανέκδοση το σχετικό βιβλίο του πατέρα μου).
Εάν τυχόν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά (είναι επί της διαδρομής και δεν θα το χάσετε) καθώς επίσης και το Πλανητέρο με τις πέστροφες και τις πηγές του Αροάνιου ποταμού.
Αλλά μόλις κατεβείτε από τον ορεινό όγκο από την διασταύρωση του χιονοδρομικού θα συναντήστε τους αρχαίους Κάτω Λουσούς. Εκεί προσέξτε μία επιγραφή, η οποία σας ενημερώνει για την θέση του Πύργου των Πετιμεζαίων ή Πετμεζαίων. Μη διστάσετε να την ακολουθήσετε διότι σε ένα περίπου χιλιόμετρο (αλλά ρωτήστε καλού-κακού και στην πλατεία του χωριού με τον τεράστιο πλάτανο) θα συναντήσετε τον ονομαστό πύργο.
Παιδιά θα είμαι ειλικρινής. Παρ’ ότι ανήκει σε μία ονομαστή οικογένεια και είναι αρχαιότατος (από τον 17ο αιώνα) εμένα δεν μου αρέσει, όσον αφορά την αρχιτεκτονική του. Θεωρώ πως του λείπει η κομψότητα και η σαφήνεια καθώς και η καθαρότητα των αυστηρών γραμμών των κλασσικών πέτρινων αρχοντικών της Πελοποννήσου (τώρα νοιώθω σαν να αξιολογώ… πιάτο σε εκπομπή επίδοξων σεφ της τηλεόρασης)! Δεν με εκφράζει και ιδιαίτερα το καμπύλο στοιχείο στην πέτρα και ίσως να σφάλω. Απλά τολμώ να αναφέρω την άποψή μου. Δεν ξεχνώ ωστόσο πως ο πύργος αυτός ανήκε σε σύμπλεγμα Ενετικής αρχιτεκτονικής φρουρίου, τα υπόλοιπα κτίσματα του οποίου έχουν κατεδαφιστεί.
Οι Κάτω Λουσοί (Σουδενά) είναι ένα μοναδικό και πανέμορφο αρχοντοχώρι, στο οποίο οι κάτοικοί του είχαν την σπάνια ευαισθησία να διατηρήσουν και να συντηρήσουν ΟΛΑ τα πέτρινα αρχοντικά τους! Δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι ανάλογο στον Ελληνικό χώρο.
Για την ιστορία του τόπου και άλλες λεπτομέρειες, αλλά και για την οικογένεια των Πετιμεζαίων και τον πύργο τους ανατρέξτε και σε άλλες πηγές. Σας παρουσιάζω ωστόσο κάποιες φωτογραφίες προκειμένου να αποκτήσετε μία εικόνα.
Στην επόμενη ανάρτηση (ΙΙ) σας δείχνω το ακριβώς δίπλα πανέμορφο πέτρινο κτίριο, το οποίο ενδεχομένως να ανήκει στην ίδια οικογένεια. Αυτό σαφώς με εκφράζει πλήρως.