Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Δηλητηριώδη Πολιτικά Σχόλια (10 Φεβ 2019)

“Περί του Εφικτού στην Πολιτική”

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μου είναι καθόλου συμπαθής. Θεωρώ πως η Ελλάδα έφθασε σε αυτήν την κατάντια εξ΄ αιτίας της άφρονος πολιτικής του και του αμοραλισμού του. Και η ιδεολογία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οδήγησε στο σημερινό απόλυτο εκφυλισμό· και έχουμε και πολύ συνέχεια. Είναι κρίμα, διότι τότε ήταν απόλυτη ανάγκη ένας λαός να πετάξει από επάνω του την αθλιότητα των δεξιών κυβερνήσεων και του παρακράτους. Θα γράψω όμως την δική του απάντηση, την οποία έδωσε στην προσφώνηση προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στις 2 Φεβρουαρίου του 1982. Σημειώνω πως το Κυπριακό αντιμετωπίστηκε υπό το πρίσμα της “εφικτότητας” και σήμερα έχουμε μία διχοτομημένη και Τουρκοκρατούμενη Κύπρο. Είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου:

“Το εφικτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο ένας λαός, ένα έθνος βλέπει την πραγματικότητα. Και στο βάθος αυτό που βλέπει δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας αντικατοπτρισμός της δικής του βούλησης, της δικής του δύναμης, της δικής του ενότητας…”

Πάρα πολύ όμορφο σχόλιο, πάρα πολύ σοφό σχόλιο. Αυτό είδε λοιπόν ο Ελληνικός λαός και επέτρεψε την Βόρεια Μακεδονία. Οσονούπω και το Ανατολικό Αιγαίο, τη Δυτική Θράκη, τη Νότιο Ήπειρο και την Βόρεια Κύπρο. Αυτό προτάσσει η εφικτότης και το εθνικό όραμα! Και τελικά έχεις ό,τι σου αξίζει (ευτυχώς κατοικώ στην… Πελοπόννησο, αυτή θα μείνει)!

“Η Ημερ/νία των Εκλογών υπό Κ.Μ.”

Πραγματικά θα ήθελα να στείλω ένα γραπτό μήνυμα (έχω τον τρόπο) στον αρχηγό της Αξιωμ. Αντιπολίτευσης και να στοιχηματίσω μαζί του: εάν γίνουν τον Μάιο, όπως δήλωσε εκλογές , να με απελάσει δια παντός από την Ελλάδα, αφαιρώντας μου και την υπηκοότητα. Εάν γίνουν (και πάλι εάν) τον Οκτώβριο και… σχηματίσει κυβέρνηση (σενάριο επιστημονικής φαντασίας) να μου αναθέσει το… Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως καμία παρέμβαση. Άρα τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας είναι δύο, διότι ούτε το ένα θα συμβεί ούτε όμως και το άλλο. Και θα χρεωθώ και ένα γραπτό μήνυμα!

Όταν ακόμα δεν έχει κατανοήσει πως δεν απευθύνεται σε έναν πολιτικό , αλλά σε έναν τυχοδιώκτη απατεώνα πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου του πρωθυπουργού;

“Τι να Ψηφίσεις;”

Μου ετέθη προ ημερών το ερώτημα. Το σκέφτηκα πολύ και θα σας απαντήσω. Ψηφίστε ό,τι θέλετε. Είναι σαν να συζητάμε σε ένα τραίνο χωρίς φρένα εάν ο μηχανοδηγός θα είναι ο ένας ή ο άλλος. Ίσως κάποιος να έχει περισσότερη μυϊκή δύναμη να τραβήξει το φρένο και να καθυστερήσει κάπως την πρόσκρουση. Αλλά η πρόσκρουση είναι δεδομένη, το ίδιο και η σφοδρότητά της. Ο χρόνος διαφέρει. Συνεπώς… ψηφίστε ελεύθερα! Ετοιμάστε μόνο το βαλιτσάκι των πρώτων βοηθειών και προετοιμαστείτε για την επόμενη ημέρα.

“Ο νυν Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α.”

Διάβασα κάποιες δηλώσεις του περί μη έντασης στο Αιγαίο και φιλικής προσέγγισης με την Τουρκία. Κι όμως πριν λίγες εβδομάδες ο ίδιος με έμφαση δήλωνε πως θα ισοπεδώσει μία… Ελληνική βραχονησίδα εάν οι Τούρκοι τολμήσουν! Έχω στο μυαλό μου και την εικόνα ενός προηγούμενου αρχηγού, ο οποίος σε ένα συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη προ μηνών εξέφρασε υψηλότατης στάθμης… ανοησίες και αναρωτιέμαι… Πόσο ηλίθιοι μπορεί να είναι οι Τούρκοι, οι οποίοι δεν έχουν επιτεθεί ακόμα;

“Και κάτι από το Παρελθόν (1952)”

Γι’ αυτό, αφού ζητήσω την άδεια από εκεί που πρέπει θα το αναρτήσω. Πρόκειται για έναν πολύ γνωστό υπουργό, ο οποίος στα 70 του εκμεταλλεύτηκε και εξαπάτησε κάποια σπουδαία γυναίκα με αντίτιμο βάρβαρο. Δεν είναι άγνωστη ιστορία ακριβώς, αλλά το σκέφτομαι. Για τον συγκεκριμένο υπουργό –έχει αποβιώσει από το 1958- έχοντας και στο νου μου τις εξαιρετικά… “κομψές ” εκφράσεις του πατέρα μου, ο οποίος όλως τυχαίως απεβίωσε σαν σήμερα το 2001, θα ήθελα (για τον πρώην υπουργό) το χώμα να είναι πολύ βαρύ και δυσώδες και ο ίδιος να καίγεται στα καζάνια της κολάσεως, εάν υπάρχει κόλαση. Κάπου να καίγεται τέλος πάντων. Αυτά ενθυμούνται οι εξαπατημένοι αριστεροί σήμερα και τρέμουν στη λέξη “δεξιά”… και εκεί πατάει το σημερινό μπουμπούκι. Αμαρτίες γονέων…