Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Γιατί… Ξύρισα το Μούσι μου

Προφανώς αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν. Και πολύ ορθώς! Αλλά το άρθρο δεν το γράφω για να περιγράψω μία προσωπική μου επιλογή, αλλά για να αναλύσω το βαθύτερο συμβολισμό μίας πράξης. Διότι έχουμε συνηθίσει σε όλα να προσδίδουμε κάποιο συμβολισμό, κάποιο κρυφό νόημα ή κάποιο μυστικό μήνυμα.

Λοιπόν! Τα γένια μου είχαν παραγίνει. Μεγάλωσαν σε μήκος και κάτι έπρεπε να κάνω. Γνωρίζετε οι μουσάτοι, πως οι… “τρίχες” απαιτούν φροντίδα. Και οι γυναίκες το γνωρίζετε, αλλά εκεί ονομάζεται “κόμμωση”. Επειδή όπως προανέφερα είχαν μεγαλώσει πολύ αποφάσισα να χρησιμοποιήσω μία ηλεκτρική μηχανή να κόψει τα προεξέχον μήκος των τριχών.

Αλλά είτε από αφηρημάδα είτε από άγνοια (δεν τη χρησιμοποιώ) δεν παρατήρησα πως ήταν τοποθετημένη η λεπίδα για πολύ κοντό κούρεμα. Και ώσπου να το καταλάβω και μέσα σε δευτερόλεπτα ένα μεγάλο τμήμα επιφανείας της γενειάδας μου είχε μετατραπεί σε απλές τρίχες.

Τις έπιασα με τα χέρια μου, ήταν κάτασπρες και στο λευκό του νιπτήρα δεν τις έβλεπα και καλά, τις γλυκομίλησα και τις αποχαιρέτησα. Μαζί και τις υπόλοιπες του προσώπου μου.

Συμπέρασμα: δεν υπήρχε κανένας απολύτως συμβολισμός, κανένα κρυφό νόημα, κανένα μυστικό μήνυμα παρά μόνο η βλακεία μου να μην προσέξω τι κάνω. Είτε γιατί σκεφτόμουν κάτι άλλο είτε γιατί δε γνώριζα πως λειτουργεί η μηχανή είτε γιατί… οτιδήποτε.

Οι συνέπειες όμως ήταν σαφείς και δεδομένες: η γενειάδα κόπηκε, ενώ δεν υπήρχε καμία πρόθεση από μέρους μου. Και εδώ βεβαίως το κακό ήταν μηδαμινό. Οι τρίχες μεγαλώνουν πάλι και σύντομα θα επαναδημιουργηθεί το νέο… πολιτικό σχήμα.

Στις πολιτικές αναλύσεις και στην προσπάθεια αναζήτησης κινήτρων ή βαθύτερου νοήματος πολύ συχνά αγνοούμε το πιθανότερο: την έλλειψη οποιουδήποτε συμβολισμού ή νοήματος. Μη ξεχνάτε πως η κατάρρευση του τοίχους του Βερολίνου και οι κοσμοϊστορικές συνέπειες, οι οποίες επακολούθησαν, προέκυψαν από μία ανόητη αποστροφή του λόγου ενός χαμηλόβαθμου αξιωματούχου της τότε Ανατ. Γερμανίας. Ό,τι δεν κατάφεραν οι καλύτεροι διπλωμάτες, στρατηγοί, μυστικές υπηρεσίες και πακτωλός δολαρίων για δεκαετίες το πέτυχε ένας τύπος, ο οποίος δεν πρόσεξε τη… λεπίδα στην ξυριστική του μηχανή.