Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Γιατί να Λήξει ο Πόλεμος;

Πριν από λίγο καιρό (17-03-2022) είχα γράψει ένα άρθρο (Πότε Τελειώνει Ένας Πόλεμος;) με το θεωρητικό ερώτημα: “τι είναι αυτό, το οποίο σας κάνει να πιστεύετε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει σύντομα”; Βέβαια το ερώτημα ορθώς τέθηκε από ανθρωπιστικής απόψεως. Όλοι μας (ή σχεδόν) θέλουμε να τερματιστεί αυτή η τραγωδία. Είναι όμως επιθυμία και εκείνων, οι οποίοι μπορούν να το επιβάλουν;

Ο ΠτΡ δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο να το κάνει. Όσο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος δεν κινδυνεύει η εξουσία του, αντιθέτως ενισχύεται. Και εάν έλθει η στιγμή να αποφασίσει τη λήξη του θα πρέπει να τον έχει κερδίσει. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά τώρα, το αντιλαμβάνεστε.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες δεν αντιδρούν στις κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων, διότι δεν τις απέκτησαν με τον… κόπο τους. Με τη λαμογιά έγιναν σκανδαλωδώς πάμπλουτοι και μεγιστάνες και εις βάρος των υπολοίπων συμπολιτών τους. Τι και εάν χάσουν 3 δις σε γιώτ και ακίνητα από τα 30 δις υφαρπαγμένα; Ήδη θα τα έχουν με τον πόλεμο αναπληρώσει και με το παραπάνω.

Και ο ιδιοκτήτης της Αγγλικής ομάδας, ο οποίος κατάφερε να φυγαδεύσει στην Τουρκία τα δύο μέγα-γιώτ του, μοίρασε περιουσίες κατά τη διάρκεια του πλου τους. Τι νομίζετε, πως δεν… τα εντόπισαν; Αλλά το να μοιράσει 10 εκ. ευρώ προκειμένου να περισώσει 1,3 δις… πολύ μικρό το κακό.

Και όχι μόνον αυτό. Αλλά με την όποια πτώση κάποιων ολιγαρχών αναδύονται άλλοι στη θέση τους. Χωρίς τον πόλεμο αυτόν, ποτέ δεν θα συνέβαινε ούτε και θα μπορούσαν. Μάννα εξ΄ ουρανού λοιπόν ΚΑΙ για αυτούς.

Ο ΠτΟυκ τώρα. Αυτός ζει το μύθο του. Ποιος θα τον γνώριζε εάν δεν συνέβαιναν όλα αυτά;. Και όταν λήξει ο πόλεμος, τίνος κράτους θα είναι Πρόεδρος με ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία; Και ποιος θα είναι τότε ο ρόλος του; Προσέξτε το αυτό, διότι δεν απαιτεί τερματισμό του πολέμου, αλλά περισσότερα όπλα και ολική εμπλοκή. Δεν επιζητά την ειρήνη.

Οι ολιγάρχες Ουκρανοί από την άλλη ήδη έχουν μεταναστεύσει στα resort της Ελβετίας ή της Νίκαιας (όχι του… Πειραιά)! Μην ξεχνάτε πως η Ουκρανία ήταν (είναι) από τα ένα πλέον διεφθαρμένα κράτη παγκοσμίως. Άλλο η εισβολή όμως και άλλο το τι συνέβαινε εκεί.

Ο Πρωθυπουργός του ΗΒ. Κεριά θα ανάβει στον ΠτΡ. Τον έσωσε κυριολεκτικά! Εάν λήξει όμως ο πόλεμος, τότε κάποιοι ίσως θυμηθούν κάποια άλλα θέματα. Τώρα η ώρα του ήρωα.

Ο ΠτΗΠΑ ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Για πολλούς όμως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τεράστια ευκαιρία επιπλέον πλουτισμού. Όπλα, επιρροή, πολιτική φόβου όσον αφορά τους Ευρωπαίους, μια χαρά! Δεν νομίζω πως καίγονται για τη λήξη του πολέμου.

Οι διάφοροι αρχηγοί Ευρωπαϊκών κρατών. Μια χαρά και σε αυτούς τους έρχεται! Καμένοι πολλοί από χέρι, τώρα κόπτονται με την ακρίβεια και τις νέες συνθήκες πως θα βοηθήσουν μέσω των επιδομάτων (εθνικό προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό) τους πολύπαθους πολίτες των κρατών τους.

Περιφερειακοί ημι-δικτάτορες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και υποτίθεται αναβαθμίζουν το ρόλο τους. Γάντι η όλη κατάσταση.

Τα απανταχού λαμόγια και κακοποιά στοιχεία θησαυρίζουν με τις κυρώσεις και τις όσες “ευκαιρίες” παρουσιάζονται. Προσέξτε κάτι: τα λαμόγια δεν δημιουργούν τις συνθήκες. Δεν έχουν τόσο υψηλού επιπέδου ευφυΐα ή οργανωτική ικανότητα. Απλά γνωρίζουν άριστα πώς θα τις εκμεταλλευτούν εις βάρος όμως όλων των υπολοίπων. Η Ελλάδα παρεμπιπτόντως έχει δημιουργήσει σχολή επ΄ αυτού. Την εισβολή δεν την προκάλεσαν. Αμφιβάλλω μάλιστα εάν το πίστευαν περισσότεροι από… έναν: τον ΠτΡ δηλαδή ότι θα το έπραττε. Δεν έχει καμία σημασία αυτό. Τώρα κερδίζουν!

Τώρα, οι απλοί άνθρωποι της Ουκρανίας, οι Ρώσσοι, οι οποίοι χάνουν και αυτοί τα παιδιά τους, όλος ο υπόλοιπος Κόσμος, ο οποίος θα πληρώσει πανάκριβα τα όσα διαδραματίζονται, δεν έχουν καμία απολύτως αξία (για τους προηγούμενους). Τι και εάν σκοτώνονται, βιάζονται, μετατρέπονται σε πρόσφυγες, φτωχαίνουν, δυστυχούν; “Εμείς” να κερδίζουμε και να περνάμε καλά.

Γιατί να λήξει λοιπόν αυτός ο πόλεμος;

Σημ.: Λαμόγιο ουδέτερο, συνώνυμο του αβανταδόρου, απατεώνα, καιροσκόπου.