Υπήρξαν και υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνεται να χρεοκόπησαν ασυνήθιστα εύκολα λόγω του COVID-19. Και δεν αναφέρομαι τώρα σε τοπικές μικρές μονάδες. Αναφέρομαι σε πραγματικά μεγάλες επιχειρήσεις.
Προφανώς στο οικονομικό γίγνεσθαι δεν υπάρχει καμία απολύτως εξασφάλιση πως θα υπάρχεις και… αύριο. Αυτό είναι γνωστό. Πώς γίνεται όμως ένα δίμηνο lockdown ή μία ξαφνική αλλαγή δεδομένων να έστειλε στον κόσμο της ρευστοποίησης κάποιες; Η εξήγηση είναι απλή.
Πολλές επιχειρήσεις είναι απλώς… νομισματοκοπεία. Εντοπίζουν μία ανάγκη ή τάση της αγοράς και την κατάλληλη χρονική στιγμή δημιουργούνται. Η αρχική επένδυση μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά οι προσδοκίες είναι ακόμα μεγαλύτερες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι ικανές να αποσβέσουν τα αρχικά κεφάλαια.
Και κατόπιν η συνεχόμενη ροή κερδών μείον το κόστος συντήρησης.
Είναι επιχειρήσεις μεροδούλι-μεροφάι, όπου δεν έχουν άλλο σκοπό από το να αποκομίσουν οι ιδιοκτήτες ή μέτοχοι κέρδη· και όσο διαρκεί αυτή η τάση στην οποίαν επένδυσαν έχει καλώς. Τα κέρδη δεν επαν-επενδύονται στην εταιρεία, αλλά στην προσωπική ικανοποίηση, διότι αυτός ήταν εξ΄ αρχής και ο στόχος.
Σκεφτείτε πως αγοράζετε έστω με δάνειο 5 αεροσκάφη για καθημερινές πτήσεις και μόνο το καλοκαίρι από πέντε νησιά της Μεσογείου προς την Αγγλία. Μύκονο, Κύπρο, Κρήτη, Ίμπιζα, Σαρδηνία. Εάν μάλιστα τα ενοικιάσετε από κάποια άλλη αεροπορική εταιρεία μέσα σε δύο-τρία χρόνια τα έχετε αποσβέσει και μετά μετράτε νομίσματα.
Επιπλέον ιδρύετε ένα γραφείο ταξιδίων και μία υπηρεσία έκδοσης εισιτηρίων on-line και πολλαπλασιάζετε τα κέρδη σας. Πάρα πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Εάν η τάση αυτή ανακοπεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε επειδή ακριβώς η εταιρεία δεν έχει ικανά αποθέματα, διότι στόχος των επενδυτών δεν είναι να ασχολούνται με αυτήν παρά να εισπράττουν τα κέρδη, τότε η χρεοκοπία είναι δεδομένη. Και δεν στενοχωριέται και κανείς εάν έχει αποσβεστεί η αρχική επένδυση. Απλώς χάνεται μία εύκολη και άκοπη πηγή εισοδήματος. Εάν σας προλάβει στη μέση της επένδυσης η αλλαγή των συνθηκών απλά…. χάσατε.
Στην Ελλάδα είναι λιγότερο εμφανής αυτή η τάση στις επιχειρήσεις. Και τα μεγέθη είναι μικρότερα και σε περιπτώσεις χρεοκοπίας δεν είναι τόσο μεγάλη η δημοσιότητα.