Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Αχαριστία και Ηλιθιότητα

Credit: NASA/JPL-Caltech

Με έκπληξή μου διάβασα ένα κορυφαίο tweet μίας Αμερικανίδας (έχει σημασία αυτό) σχετικά με το γεγονός πως οι πρώτες φωτογραφίες του Perseverance Rover (επίμονος νομάς) από την επιφάνεια του Άρη είναι… ασπρόμαυρες! Και το σχολιάζει με όλη τη δόση δηλητηρίου και κακεντρέχειας… και δεν πρόσεξα και πόσοι άλλοι συμφωνούσαν μαζί της, ενώ ακολουθούν και ανάλογης ποιότητας και βλακείας σχόλια από άλλους (ίσως και μη Αμερικανούς μάλλον και λόγω φθόνου συν των παραπάνω). Κάποιος μάλιστα έγραψε γιατί δεν… καθάρισαν τη σκόνη στον φακό, όπως αναφέρει η NASA στην περιγραφή της!

Α. Αχαριστία

Είναι εντυπωσιακό πως σε μία τόσο δύσκολη και θαυμαστή διαστημική αποστολή το πρώτο πράγμα, το οποίο σκέφτηκε να σχολιάσει είναι πως οι φωτογραφίες, τις οποίες με τόση χαρά και υπερηφάνεια δημοσίευσε η Διαστημική Υπηρεσία (NASA) είναι το ότι αυτές είναι… ασπρόμαυρες! Απίστευτη αχαριστία προς την ίδια την πατρίδα της!

Β. Ηλιθιότητα

Βεβαίως το όχημα διαθέτει κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έγχρωμων λήψεων (ακόμα όμως και αυτό να μην συνέβαινε οι επιστήμονες θα είχαν κάποιο λόγο να το πράξουν, βάρος, τεχνικές δυσκολίες ή ό,τι άλλο) και οι πρώτες ασπρόμαυρες, οι οποίες εστάλησαν προέρχονται από δύο ειδικές κάμερες του συστήματος, οι οποίες ονομάζονται κάμερες αποφυγής κινδύνων. Είναι σε δύο αντιδιαμετρικά σημεία, συνθέτουν τις λήψεις σε μία πανοραμική και με ειδικό λογισμικό αναγνωρίζουν το περιβάλλον, ώστε να αποφεύγει το όχημα τυχόν εμπόδια (βράχια ή απόκρημνα σημεία) και δεν κρίθηκε πως θα υπήρχε λόγος να είναι έγχρωμες (το κάθε… γραμμάριο προσθέτει εκατομμύρια δολάρια). Ωστόσο υπάρχουν αντίστοιχες σε άλλα σημεία του οχήματος, οι οποίες ΕΙΝΑΙ έγχρωμες (δεν είμαι μέλος της επιστημονικής ομάδας των σχεδιαστών ώστε να γνωρίζω, το σίγουρα άκρως τεκμηριωμένο σκεπτικό, των επιλογών τους).

Απλά επειδή ήταν οι πρώτες επιβεβαιωτικές λήψεις της επιτυχούς προς-αρίωσης (χα) γι΄ αυτό και δημοσιεύτηκαν!

Γ. Extra Bonus: Ημιμάθεια

Όπως πάντα λοιπόν η αχαριστία συμβαδίζει με την ηλιθιότητα και σίγουρα με την ημιμάθεια… (δεν έκανε καν τον κόπο να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της NASA)!

Από αυτή την κατηγορία ατόμων κατακλύζεται το διαδίκτυο…

Σημ.: Προτείνω στη NASA να την συμπεριλάβει στην επόμενη αποστολή προς τον Άρη, να τα δει όλα… έγχρωμα και μαζί της τον άλλον για να καθαρίσει τη σκόνη από τον… φακό της κάμερας!