Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Αρχιτεκτονική Αυστηρότης

Η πρόσοψη αυτού του νεοκλασικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία όσον αφορά το μήνυμα, το οποίο εκπέμπει:
Απόλυτη τάξις, απόλυτη πειθαρχία, απόλυτη αυστηρότης (εις την καθαρεύουσαν παρακαλώ!).
Μην κάνετε το λάθος να εισέλθετε εις το κτίριο μη ευπρεπώς ενδεδυμένοι!
Δεν χωρούν αστεία εδώ!
Δεν έχω καμία αμφιβολία για τα προηγούμενα.

Τώρα αναλογιστείτε άξεστο ιδιοκτήτη σε αυτό το κτίριο και σκεφτείτε ακόμα γιατί εκπέμπουν “χάος” οι πολυκατοικίες –αναλόγως βεβαίως και με το είδος τους-… Ακόμα πιο ευτράπελο κατοικίες αριστοκρατών να χρησιμοποιούνται από απλό κόσμο, όπως συνέβη στα κτίρια της Αγίας Πετρούπολης και ολόκληρης της χώρας μετά την Ρωσική επανάσταση. Τα κτίρια δημεύθηκαν και χρησιμοποιηθήκαν ως… πολυκατοικίες (δείτε την ταινία Доктор Живаго – Doctor Zhivago)!

Ωπ! Μην με αρχίσετε με κηρύγματα περί ισότητας και άλλων θεωριών. Αυτό, το οποίο θέλω να επισημάνω εδώ είναι πως όταν υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού προκαλείται γελοιότητα. Φυσικά δεν αναφέρομαι στην ποιότητα του κάθε ανθρώπου, αλλά στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του και μόνον.

Εάν όμως θέλεις να εγκαταστήσεις απλό κόσμο σε ένα ανάλογο κτίριο, μην κατεδαφίσεις το κτίριο, ούτε να θεωρήσεις πως αυτό είναι δίκαιο. Μετέτρεψε τον απλό κόσμο σε αριστοκράτη και κάνε το κτίριο να “ντρέπεται” για τον ένοικό του και όχι το αντίθετο.

Προς την άνοδο παιδιά, όχι το αντίστροφο. Προς την άνοδο!

(Απογευματινή φωτογραφία και απογευματινές σκέψεις κατεβαίνοντας νωρίς το απόγευμα στο γραφείο μου – εξαιρετική η γωνία πρόπτωσης του φωτός στο κτίριο νομίζω),,,

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)