Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

Αραξόπετρα

Ο Άραξος, εκτός από αεροδρόμιο, λιμνοθάλασσα και ακρωτήριο διαθέτει και λατομεία. Και μάλιστα από αυτά τα λατομεία εξορύσσεται μία πολύ καλής ποιότητα πέτρα. Ευτυχώς στη χώρα μας η γεωμορφολογία του εδάφους ευνοεί τους σχηματισμούς με εξαιρετικής ποιότητας πέτρα. Φυσικά ανά περιοχή διαφέρει η πέτρα και όχι μόνο στο χρώμα… Αλλά αυτό αφήστε το να το κρίνουμε εμείς.

Η πέτρα του Αράξου είναι σκληρή και μάλλον δύσκολη στην κατεργασία της, αλλά σε κάθε περίπτωση εντελώς κατάλληλη για την κατασκευή ενός κτιρίου. Τονίζω πως το μεγάλο κόστος στην πέτρα δεν είναι το ίδιο το υλικό, όσο η μεταφορά της. Δεδομένου πως κάθε περιοχή έχει κάποιο λατομείο σε μία οικονομική ακτίνα, πάντα η πρώτη επιλογή πρέπει να είναι το εγγύτερο λατομείο. Να ταιριάζει και με το φυσικό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι κατ΄ ανάγκην το επιθυμητό. Συνεπώς απαιτείται σκέψη!

Δείτε και αποκτήστε μία ιδέα ενός λατομείου και του προϊόντος του από πολύ πρόσφατη επίσκεψή μου. Και κάτι για να σας… εντυπωσιάσω:

Εάν ένα ισόγειο σπίτι συνολικού εμβαδού 50 τμ χρειάζεται ογκομετρικά 60 κ.μ. (προσοχή, όχι πραγματικά, διότι υπάρχει και το λεγόμενο επίπλησμα, το οποίο μπορεί να είναι έως και 40% επιπλέον της γεωμετρικά υπολογισμένης ποσότητας), μία λωρίδα 100 μέτρων Χ 50 και ύψους 3 μέτρων μπορεί να αποδώσει πέτρα για 250 σπίτια! (Εντάξει έναν απλό υπολογισμό έκανα, μην ψαρώνετε)!

Όχι άσχημα θα έλεγα!

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)