Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Από την Εμπειρία μου…

Είμαι σίγουρος πως θα αναγνωρίσετε κομμάτια της ζωής σας διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Απλώς σκέφτηκα κάπως να τα κωδικοποιήσω, διότι το έχω και εγώ ανάγκη. Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι πιο προβληματικές λέξεις, τις οποίες έχω αντιμετωπίσει:

1. Εμπόδια/Obstacles
Η Αγαπημένη μου! Οτιδήποτε έχω ξεκινήσει στη ζωή μου το πρώτο πράγμα, το οποίο θα συναντήσω στα πρώτα 5 μέτρα είναι κάποιο πολύ μεγάλο εμπόδιο. Είναι απίστευτο, αλλά καημό το έχω να αρχίσω κάτι και να μην έχει εμπόδια τουλάχιστον στα πρώτα… 10 μέτρα με τον τερματισμό να είναι στα 400. Όταν προετοιμάζεσαι για 100 μέτρα σπριντ και σου προκύπτουν 400 μέτρα μετ΄ εμποδίων δεν είναι σίγουρος ο τερματισμός και εάν συνεχίσεις το πιθανότερο είναι να είσαι ο τελευταίος, αφού έχεις σπάσει και τα πόδια σου. Και μόλις έχεις τραυματισθεί τότε ανακοινώνεται από τα μεγάφωνα ο 100 μέτρων, στον οποίον όμως δεν θα τρέξεις, διότι πλέον δεν μπορείς. Εάν αποφασίσεις εν τω μεταξύ να λοξοδρομήσεις και διαπιστώσεις με χαρά πως δεν υπάρχουν εμπόδια, τότε θα διαπιστώσεις ότι τρέχεις σε… Μαραθώνιο!

2. Ανοησία
Από τα μεγαλύτερα… “εμπόδια”! Η ανοησία είναι εκεί, δίπλα σου κοντά σου, έτοιμη να σου ξετινάξει και το μεγαλοφυέστερο σχέδιο. Εάν έχεις εμπρός σου 99 καλές επιλογές και μία αμφιλεγόμενη θα δεις πως αυτή θα εντοπίσουν οι ανόητοι, ώστε να σου απορρυθμίσουν τα πάντα.

3. Χρόνος
Όταν έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα και είσαι πανέτοιμος να ξεκινήσεις κάτι, τότε θα προκύψει μία εργασία απολύτως αναγκαία, η οποία θα σου καταναλώσει τον τόσο σημαντικό διαθέσιμο χρόνο σου. Το ίδιο θα συμβεί και την επόμενη καθώς και τη μεθεπόμενη φορά και στο τέλος δεν θα κάνεις αυτό, το οποίο επιδιώκεις. Το πιο ωραίο εδώ είναι πως από τα προηγούμενα απολύτως “επείγοντα” και “αναγκαία”, τίποτα δεν ισχύει. Απλώς ΔΕΝ έκανες αυτό, το οποίο ήθελες.

4. Η Τυραννία του Παρελθόντος
Μου κάνει μεγάλη εντύπωση πως οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται με βάση το παρελθόν και όχι το μέλλον. Αναγιγνώσκουν και εκτιμούν το μέλλον ως μία πιθανή επανάληψη του παρελθόντος. Αμ δε! Εάν σκέφτεσαι κατά τοιούτον τρόπον φυσικά και θα επαναληφθεί, διότι σημαίνει πως έχεις εγκλωβιστεί σε έναν ατέρμονα κύκλο. Και φυσικά επαληθεύονται! Τι σχέση έχει αυτό με εσένα; Σε επηρεάζουν ή σε αποτρέπουν από το να διαμορφώσεις ΕΣΥ ο ίδιος το μέλλον σου!

5. Η Εξουσία
Από τα πλέον επικίνδυνα. Σε ότι κάνεις υπάρχει μία μορφή “εξουσίας”. Μπορεί να λέγεται οικογενειακές υποχρεώσεις, οικονομικές υποχρεώσεις, εργοδότης, δημόσιος τομέας και νομοθεσία, επιβίωση. Όλα αυτά τίθενται εμπρός σου για να αναγκάσουν να παρεκκλίνεις της πορείας σου και να συνθλίψουν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικτατορία. Το αντίδοτο; Η Επανάσταση! Θα δεις πως η εξουσία υφίσταται μόνο όταν την αποδέχεσαι. Άλλωστε είναι (αρκετά) ανίσχυρη, αλλά όχι πάντα.

6.Προκαταλήψεις/Prejudice
Απίθανα καταστροφικές. Αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο. Κάποιος βλαξ ή παλιάνθρωπος θέτει έναν κανόνα ή ορίζει μία ιδέα και με κάποιον τρόπο αυτή υιοθετείται χωρίς κριτική σκέψη από τους υπόλοιπους. Αυτή την αρχή χρησιμοποιούν κατά κόρον οι κυβερνητικοί και τα μέσα (δήθεν) ενημέρωσης. Φοβερή και θανάσιμη παγίδα και από τις πλέον δύσκολες να απελευθερωθείς, διότι είσαι και κατακριτέος αλλά και εκτός της ροής προς τον… καταρράκτη, όπου οι πολλοί κατευθύνονται! Όχι! Εκεί κι εσύ να πνιγείς μαζί τους!

7. Οι Περιορισμοί των Άλλων
Ξεκινάς κάποιο σχέδιο και κάνεις το λάθος να ερωτήσεις. Ακόμα και καλές προθέσεις να υπάρχουν από την άλλη πλευρά κάθε ένας σκέφτεται με τον δικό τρόπο και τους αυτοπεριορισμούς του. Μη θεωρείς πως αυτό, το οποίο δεν μπορείς να κάνεις εσύ είναι γενικό. Και φυσικά μην ακούς κάποιον, ο οποίος ενώ δεν μπορεί να ανέβει τις σκάλες του ορόφου με τα πόδια σε συμβουλεύει πως είναι αδύνατον να ανέβεις στο… Έβερεστ! Και συνήθως αυτοί σε συμβουλεύουν, όχι ο Έντμουντ Χίλλαρυ, ο οποίος και το κατέκτησε!

8. Τύχη
Είναι απλό και ανεξήγητο. “Εάν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτα”. Η τύχη είναι όπως και τα άλλα φυσικά χαρακτηριστικά. Γεννιέσαι μαζί της. Συνεπώς μη το σκέφτεσαι και πολύ. Αν γεννήθηκες τυχερός ή άτυχος δεν αλλάζει, χωρίς όμως αυτό να σε κάνει μοιρολάτρη. Τότε δεν είσαι άτυχος είσαι θλιβερός. Εάν είσαι πάρα πολύ άτυχος είναι ένα άλλο θέμα και εκεί δεν έχω την απάντηση.

9. Το Στρίμωγμα
Δείτε τα γίνεται με τις ουρές. Όλοι στριμώχνονται να “ μπουν ” μέσα σε κάτι. Που; Άλλος για ένα επίδομα, άλλος για μία εργασία, άλλος για οτιδήποτε. Είμαστε πολλοί και στριμωχνόμαστε, αλλά πολλές φορές περιμένεις ή σε λάθος πόρτα ή αυτή η πόρτα δεν σου χρειάζεται. Το στρίμωγμα είναι εργαλείο της εξουσίας και όχι της ελευθερίας. Απλά, όπου πολλοί βλέπουν ουρά θέλουν να εισχωρήσουν αλλά χωρίς να γνωρίζουν εάν τους χρειάζεται.

10. Οι Πίστες
Γεννήθηκες ποδήλατο και θέλεις να τρέξεις σε πίστα φόρμουλα ένα. Γεννήθηκες φόρμουλα ένα και θέλεις να ανέβεις στον κατσικόδρομο στον Ερύμανθο. Εμ! Κάτι λάθος έχεις αξιολογήσει. Υπάρχουν εγγενώς αυτο-περιορισμοί. Εδώ παραμονεύει ο φθόνος, τον οποίον δεν κάνω καν τη χάρη να τον φιλοδωρήσω με ξεχωριστή λέξη. Διότι είναι από τις απόλυτες ηλιθιότητες. Προέρχεται πάντα από το ότι η φόρμουλα ένα δεν μπορεί να χαρεί το τοπίο και τον αέρα, άσε που ξεμένει και από καύσιμα και ελαστικά και το ποδήλατο, γιατί δεν μπορεί να τρέξει με 300 χιλιόμετρα. Τρέχει καμιά φορά κατεβαίνοντας το φαράγγι του Γκραν Κάνυον σφαίρα στον γκρεμό. Εάν γνωρίζεις ποιος είσαι, ποιος ο λόγος να φθονείς; Κάτι έχεις εσύ, το οποίο δεν έχουν οι άλλοι. Αυτός όμως δεν είναι ο συνήθης τρόπος σκέψης και αναγκάζεσαι να ακολουθείς δρόμους μη επιλεγμένους και τελικά να ταλαιπωρείσαι πάρα πολύ.

11. Τι Σκας;
Διάβασες τα προηγούμενα και σίγουρα (και λίγο λέω) είδες τη ζωή σου. Τι σκας τότε; Θα αλλάξει κάτι; Η ανησυχία είναι αυτο-ταπείνωση. Σου ήλθαν όλα ανάποδα; Η βεβαιότητα είναι αξιοπρέπεια.

Τότε γιατί το έγραψα όλο αυτό; Τι κέρδισες με την ανάγνωση εσύ και τι με το χρόνο, τον οποίο διέθεσα εγώ;

Θα σου απαντήσω. Είμαι σε ένα δύσκολο σημείο και σκέφτομαι τις αποφάσεις μου. Σίγουρα είναι και πολλοί άλλοι σε ανάλογη θέση και πολύ χειρότερα ή δεν έχει σημασία. Όλοι μας έχουμε κάτι, το οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε. Με το να βοηθήσεις κάποιον άλλον κάτι καλό θα συμβεί σε αυτό το ρημάδι το Σύμπαν.

Ένα χιλιοστό καλύτερα για το Σύμπαν, ίσως πολλά μέτρα ευκολότερα για τον καθέναν μας. Τελικό συμπέρασμα όλων των προηγουμένων;

12+13. Κάνε κάτι καλό και μην σε απασχολεί τίποτα άλλο.