Τεύκρος Σακελλαρόπουλος – Conceptual Cinematography

“Αλητεία”

Tu ne cede malis, sed contra audentior ito (Latin)
Do not give in to evil but proceed ever more boldly against it

Μην ενδίδεις στο κακό, αλλά προχώρησε με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη εναντίον του

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η επικρατούσα λέξη είναι η λέξη “αλητεία”. Και αναφέρομαι σε κάθε έκφανση της ζωής: πολιτική αλητεία, τραπεζική αλητεία, κοινωνική αλητεία, αλητεία στις νοοτροπίες, αλητεία στις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές.

Πριν από κάποιον καιρό είχα γράψει πως σε καθεστώτα και κοινωνίες αυτής της μορφής, όπως ήταν τα πρώην ανατολικά, οι άνδρες γίνονται μαφιόζοι και οι γυναίκες π@υτάνες. Και είναι αλήθεια.

Το ζήτημα όμως είναι πως υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι είτε λόγω ευαισθησίας είτε λόγω χαρακτήρος είτε για οποιονδήποτε άλλον έντιμο λόγο δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις μορφές της αλητείας.

Δυστυχώς τότε παραιτούνται ή ακόμα χειρότερα ολισθαίνουν στην ύπουλη κατάθλιψη. Άνθρωποι πλέον χωρίς κάποιο ουσιαστικό και καθαρό κίνητρο να συνεχίσουν καταλήγουν να διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες της ζωής και πλέον να βιώνουν μία αφόρητη καθημερινότητα.

Είναι εντελώς ξεκάθαρο πως αυτός είναι και ο στόχος του καθεστώτος. Όχι γέλιο, όχι χαρά, αλλά θλίψη και “κινούμενα πτώματα”, πλήρως ελεγχόμενα έτοιμα μέσα στην απελπισία τους να αρπάξουν (αθέλητα, ακόμα και από τον ομοιοπαθή συνάνθρωπό τους) το τελευταίο ξεροκόμματο, το οποίο θα τους πετάξουν στο χώμα.

Αυτή είναι κατάντια. Και δεν μπορείς να κατηγορήσεις ουσιαστικά αυτούς τους ανθρώπους. Και η Ελλάδα ως χώρα κατρακυλάει με ταχύτατους ρυθμούς στις χειρότερες εκδοχές της (και βέβαια δεν είναι σημερινές μόνον οι ρίζες).

Αλλά όλα τα προηγούμενα είναι απόρροια της εφαρμογής στην πράξη της λέξης “αλητεία”.

Θα επιμείνω στο ρητό της αρχής και θα τονίσω για πολλοστή φορά, πως όσοι έχουν τις δυνάμεις να ανταπεξέρχονται στην καθημερινή εφαρμογή της αλητείας, να μην ενδίδουν στο κακό, αλλά με ακόμα μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα να προχωρούν εναντίον του.

Διότι το αντίθετο της λέξης “αλητεία” είναι η λέξη: “αγωνίζομαι”.

ΜΗΝ ενδίδετε στο κακό, αλλά όχι και να φοβάστε να αγωνιστείτε εναντίον του.

Ίσως ενδιαφέρει και άλλους... (κοινοποιείστε)