Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Αλβανία και Σκόπια: Πρέπει να Ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Το ερώτημα είναι τριπλό: υπάρχει ένα “γιατί”, υπάρχει ένα “κάτι” αλλά και ένα “τι θα έπρεπε”.

Το “γιατί”

Κατ΄ αρχήν, άλλο Αλβανία, άλλο Σκόπια. Απαντώ ευθέως:

ΝΑΙ χωρίς καμία επιφύλαξη ή αστερίσκο για την Αλβανία (και πρέπει να υποστηριχθεί πλήρως εδώ η γείτων) και

Το “κάτι”

ΟΧΙ στα Σκόπια. Ίσως τα Σκόπια να είναι το πρόβλημα και όχι η Αλβανία, αλλά για διπλωματικούς (και όχι μόνον) λόγους προτιμούν οι ηγέτες των τριών κρατών να μην εγκρίνουν και τις δύο. Μη ξεχνάτε πως η Αλβανία ήταν ανέκαθεν… Αλβανία· ενώ τα Σκόπια και νυν Βόρεια Μακεδονία με τις ευλογίες και την απύθμενη ανοησία (θα δείτε στη συνέχεια) της Ελλάδος ήταν ομόσπονδο κρατίδιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Και εάν εξαιρέσουμε τη Σλοβενία και την Κροατία, περιοχές με έντονο Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, οι οποίες έγιναν μέλη της Ε.Ε. οι υπόλοιπες είναι μαζί με τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. Αφήνω εκτός την Τουρκία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στην Ευρώπη λόγω του μικρού γεωγραφικού τμήματος της πρώην Ελληνικής Θράκης (με το καλό να ανεξαρτητοποιηθεί και αυτή με την ονομασία… Ανατολική Θράκη)! Παρεμπιπτόντως στο διαγωνισμό της Eurovision συμμετέχουν εκτός άλλων πρώην Σοβιετικών κρατών η Κύπρος και το Ισραήλ, οι οποίες ανήκουν γεωγραφικά στη… Μέση Ανατολή – Ασία. Η δε Κύπρος ανήκει και στην… Ευρωπαϊκή Ένωση!

Συνεπώς το να ενταχθούν τα Σκόπια και να μείνουν εκτός (διότι μακράν απέχουν από το να εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις) οι άλλες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας δημιουργεί μία “ανωμαλία”. Και πολύ ορθώς η Γαλλία (κυρίως) θέτει βέτο, διότι οι Γάλλοι εγγενώς είναι πολύ καλύτεροι διπλωμάτες απ΄ ότι είναι οι Γερμανοί. Όχι όμως και τόσο καλοί όσο οι Εγγλέζοι!

Αυτό προσέξτε το πολύ καλά!

Το “τι θα έπρεπε”

Η προηγούμενη λεπτομέρεια, όσον αφορά τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας δείχνει –εκτός όλων των άλλων- το πόσο εσφαλμένη ήταν η κίνηση της αναγνώρισης της ονομασίας. Αυτό ΔΕΝ το είχα δημοσιεύσει τότε, αλλά ίσως τώρα θα πρέπει. Η Ελλάδα, εάν είχε πολιτικές ηγεσίες της προκοπής θα έπρεπε να εκμεταλλευθεί πλήρως αυτή τη μικρή “ανωμαλία” και να διεκδικήσει για ΟΛΕΣ τις χώρες την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνον επιλεκτικά για τα Σκόπια.

Είχα αναφερθεί στο παρελθόν περί των Βαλκανίων (διαβάστε και το σχετικό σύνδεσμο στα σχόλια). Ασχέτως από το μαύρο χάλι της, η χώρα μας δεν παύει να είναι η καλύτερη και ισχυρότερη στα Βαλκάνια. Οι κινήσεις της Ελληνικής διπλωματίας και εξωτερικής πολιτικής αντί να ενισχύουν τη θέση μας ως πρώτου του χωριού (Βαλκάνια) μας οδηγούν ούτε καν δεύτερους στην πόλη, αλλά ουραγούς. Και τη στιγμή, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια ωραία πρωία θα μείνει μόνο Ευρωπαϊκή…  Γερμανία και ίσως μαζί της κάποια δορυφορικά της κράτη, η Ελλάδα πάλι θα είναι μόνη της. Αντί να συνταχθεί με τις Βαλκανικές χώρες και να δημιουργήσει τη Συμμαχία των Κρατών του Αίμου, όπως ονομάζονται περισσότερο κομψά τα Βαλκάνια.

Ήδη η Βουλγαρία και η Ρουμανία και οσονούπω η Αλβανία μόλις ενταχθεί και αυτή, κινούνται προς την Ευρώπη και όχι προς τον φυσικό τους χώρο, ο οποίος είναι τα Βαλκάνια. Και η Ελλάς προτιμά τον τίτλο του μουζίκου αντί (έστω) του…Αρχοντο-χωριάτη!

Η Αγγλία είδε νωρίτερα και ορθώς εγκαταλείπει…

Διαβάστε και εδώ:

The Balkanians (I)