Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Αζερμπαϊτζάν for Ever!

Διορίζεσαι πρεσβευτής της χώρας σου (Ελλάδας) στο Αζερμπαϊτζάν. Ακόμα και εάν δεν γνώριζες προηγουμένως τόσα πολλά για τη χώρα στην οποίαν έχεις την τιμή να εκπροσωπήσεις την Ελλάδα, σίγουρα πλέον την έχεις μελετήσει ενδελεχώς. Το πρώτο πράγμα, το οποίο είναι πασίγνωστο είναι πως μαζί με την Τουρκία (την ηγέτιδα), το  Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν αποτελούν τη βασική εξάδα Τουρκόφωνων κρατών, τα οποία συνιστούν το… Τουρκικό Συμβούλιο (Turkic Council), τον Διεθνή Οργανισμό Τουρκικού Πολιτισμού (Türksoy) και γενικώς είναι χώρες με στενότατους από κάθε άποψη δεσμούς και συμμαχίες.

Το γνωρίζει και η… γάτα των Ιμαλαίων αυτό!

Επισκέπτεσαι, ως οφείλεις τον Πρόεδρο της χώρας, η οποία θα σε φιλοξενήσει να του επιδώσεις τα διαπιστευτήριά σου. Και ο Πρόεδρος (του Αζερμπαϊτζάν) σου κάνει ουσιαστικά κήρυγμα για κάτι, το οποίο γνωρίζεις θαυμάσια αλλά λόγω των συνθηκών είσαι αναγκασμένος να το ακούσεις. Επιπλέον σε προσβάλει και σαν προσωπικότητα εκμεταλλευόμενος την αδυναμία σου να αποχωρήσεις, αφού δεν σου επιτρέπεται να λειτουργήσεις την ώρα εκείνη ως πρόσωπο, αλλά ως εκπρόσωπος της χώρας σου.

Και ό,τι λέχθηκε είναι γνωστό τοις πάσι και απολύτως περιττό και θα μπορούσε να λεχθεί και μέσω υπηρεσιακής οδού.

Φεύγοντας, χολωμένος και προσβεβλημένος προφανώς (αλλά δεν το έχεις δείξει), γνωρίζεις αμέσως πως ο Πρόεδρος της χώρας της νέας σου θέσης είναι εντελώς άσχετος με τη διπλωματία. Άρα είναι ένας εύκολος στόχος.

Δεν προλαβαίνεις να επιστρέψεις στην Πρεσβεία σου και ο Πρόεδρος έχει ήδη λάβει εύσημα για τις θέσεις, τις οποίες σου ανέπτυξε, από τη μαμά… Τουρκία! Άρα πιστοποιείς  για δεύτερη φορά ιδίοις όμμασι πως εξαρτάται πλήρως από αυτήν και ενδεχομένως είναι  πιόνι της· ιδού το σημείο… πόνου του!

Δεν είναι πως δεν τα γνώριζες αλλά τα είδες και ήπιες και ένα πικρό ποτήρι. Και σίγουρα θα έχεις κάθε λόγο να ανταποδώσεις όταν σου δοθεί η ευκαιρία.

Στη διεθνή διπλωματία τα λόγια είναι απολύτως περιττά, όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Και μόνον ο Πρόεδρος της Υπερδύναμης πέραν του Ατλαντικού έχει την ευχέρεια να εκφράζεται όπως νομίζει, διότι είναι ο ισχυρότερος· και παρ΄ όλα αυτά ούτε και αυτός το κάνει.

Αζερμπαϊτζάν για πάντα λοιπόν!

Σημείωση: η Προεδρία του Αζερμπαϊτζάν επισήμως ανάρτησε το οπτικοακουστικό υλικό της τελετής, όπου έχει πολύ ενδιαφέρον να δείτε τις… ανέκφραστες εκφράσεις του Έλληνα Πρέσβεως και της γραμματέως του (και όλοι μας κατανοούμε τι σκεφτόταν) ακούγοντας το… κατηγορητήριο!

Επειδή δεν επιθυμώ να αναπαραχθεί το video στο χρονολόγιο μου, το οποίο υπάρχει στο YouTube (στα Αγγλικά) σας προτείνω να το παρακολουθήσετε στην παρακάτω διεύθυνση (αφού όμως προηγουμένως διαγράψετε όλα τα ΧΧΧ…Χ μετά το com, τα οποία σκοπίμως προσέθεσα, ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί εδώ).

https://www.youtube.comΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ/watch?time_continue=177&v=wtRAx0MMo0A

Πάντως αναφέρεται και σε πολλά άλλα θέματα, όπως του φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) και κατηγορεί την Ελλάδα, πως λίγο πολύ έχει καταχραστεί 40 εκ. ευρώ, τα οποία έδωσε η κυβέρνησή του ως προκαταβολή. Δε γνωρίζω τα πραγματικά περιστατικά. Δεν θεωρώ βέβαια και την πλευρά μας… Αγία. Κατά τα άλλα ισχύουν τα ανωτέρω.