Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ένα Υποβρύχιο στο Βυθό

Η πολυδιαφημισμένη σειρά “DAS BOOT” (Το Υποβρύχιο), η οποία προβάλλεται κάθε ΣΑ-ΚΥ από την ΕΡΤ2 αξίζει να βρεθεί στον πάτο μαζί με το ναζιστικό υποβρύχιο στο οποίο αναφέρεται. Ένα άθλιο σενάριο από κάθε άποψη με δύο διαπλεκόμενες ιστορίες ταυτόχρονα, κενά κάθε είδους και εντελώς παράλογη δομή χαρακτήρων μαζί με σκηνές, οι οποίες στηρίζονται και στην φιλμική “πορνογραφία” (αίμα και κάποιες σεξουαλικού περιεχομένου εντελώς άκομψες αποδόσεις). Φυσικά άψογη τεχνική αλλά και υποκριτική, η οποία βεβαίως καταποντίζεται από την αδυναμία του σεναρίου.

Σεναριακά και σκηνοθετικά λοιπόν στον πάτο του Ατλαντικού Ωκεανού για την απογοήτευση, την οποίαν μας πρόσφερε και προσφέρει (εάν αντέξεις να την παρακολουθήσεις).

Αντιθέτως η κινηματογραφική ομώνυμη ταινία του 1981 σε σκηνοθεσία Wolfgang Petersen στην οποίαν βασίζεται και εν λόγω τηλεοπτική σειρά είναι ένα πραγματικό αριστούργημα· και το εννοώ πλήρως αυτό. Από τις καλύτερες ταινίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρατηρώ πως η τάση πλέον κινείται στις σκηνοθετικές τεχνικές εντυπωσιασμού και τον άψογο εξοπλισμό ενώ ο σκελετός (το σενάριο δηλαδή) καθίσταται το πλέον αδύναμο σημείο. Κακές ταινίες με πολύ καλά σενάρια υπάρχουν αλλά καμία καλή δεν βασίζεται σε κακό σενάριο.

Και ένα βήμα παραπέρα.

Είχα την περιέργεια να δω τις πολυδιαφημισμένες Ελληνικές σειρές των άνω του 1,2 εκ. τηλεθεατών (η μία με 1,4 εκ. μάλιστα!), οι οποίες προβάλλονται αυτή τη στιγμή από τα Ελληνικά κανάλια. Εάν το προηγούμενο υποβρύχιο (της σειράς) διέθετε βάρκες θα έπρεπε να το ακολουθήσουν στον πυθμένα…

Και εάν αυτό φαίνεται φυσιολογικό για την Ελληνική κοινωνία, η οποία προ πολλού έχει πάρει την κάτω βόλτα, τι να υποθέσω για το… Υποβρύχιο και τις άλλες κοινωνίες;

Για του λόγου το αληθές αντιγράφω επακριβώς από το δελτίο τύπου της ΕΡΤ (https://series.ert.gr/das-boot/):

“Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιουνίου 2019 στις ΗΠΑ και οι κριτικοί του «Hollywood Reporter» έγραψαν ότι πρόκειται για ένα «υπέροχο εύρημα», ότι είναι «συναρπαστική και εθιστική».
Η «Wall Street Journal» χαρακτήρισε τη σειρά «καταιγιστική» αλλά και «εγγυημένη και γοητευτική».

Το Vogue.com τη χαρακτήρισε ως μια «γοητευτικά ψυχαγωγική πολεμική σειρά αγωνίας».

Μια σειρά που μιλάει στην καρδιά και δείχνει πώς καταφέρνει να αντέξει κανείς το μαρτύριο ενός άσκοπου πολέμου.

Συμμετέχουν διάσημοι ηθοποιοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ, όπως η Βίκι Κριπς (τη θυμόμαστε από την «Αόρατη Κλωστή»), ο Τομ Βλάστσιχα (από το «Game of Thrones»), o Bίνσεντ Καρτχάιζερ (από το «Mad Men») και πολλοί άλλοι.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σειρά απέσπασε πολύ θετικές κριτικές παγκοσμίως. Μάλιστα, η Βίκι Κριπς προτάθηκε ως η Καλύτερη Ηθοποιός Δραματικής Σειράς για τα τηλεοπτικά βραβεία του Μόντε Κάρλο, ενώ η σειρά διακρίθηκε ως η Καλύτερη Ξένη Μίνι Σειρά, στο Φεστιβάλ της Σαγκάης.”

Ουδέν σχόλιον πλέον από εμένα!