Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ένας Μαύρος και Ένας Εβραίος στη Τζώρτζια

Ο τίτλος ΔΕΝ είναι σωστός! Είναι εγγενώς εσφαλμένος, διότι περιγράφει δύο ανθρώπους, τον έναν με το χρώμα του, τον άλλο με την καταγωγή του και μία Πολιτεία με τρόπο κάπως ειρωνικό έως υποτιμητικό. Ο σωστός τίτλος θα έπρεπε να είναι: “Δύο Άνθρωποι σε Μία Πολιτεία”.

Αλλά είμαι υποχρεωμένος να τον γράψω με τον πρώτο τρόπο, διότι στην Τζώρτζια, μία Πολιτεία, η οποία ήταν στον σκληρό πυρήνα του ρατσιστικού διαχωρισμού και των φυλετικών διακρίσεων εναντίον των Μαύρων αλλά και των Εβραίων, χθες εξέλεξε και εκπροσωπείται στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ακριβώς από αυτό:

Έναν Μαύρο και έναν Εβραίο!

Δεν έχει καμία σημασία, εάν τυγχάνει να ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Θα μπορούσαν να ήταν στο Ρεπουμπλικανικό ή σε οποιοδήποτε άλλο. Σημασία έχει πως η Πολιτεία αυτή θα αντιπροσωπεύεται πλέον από ό,τι κυνήγησε στο παρελθόν! Ακόμα (ας το τολμήσω και αυτό) και το γεγονός πως ανήκουν στη Δημοκρατικό Κόμμα αποκτά μία σημασία μετά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, αφού η Τζώρτζια παραδοσιακά έκλινε προς τους Ρεπουμπλικάνους (από το 1996 έως και το 2016, όχι όμως και το 2020). Και τονίζω και πάλι πως δεν με απασχολεί καθόλου αυτή η επιλογή, παρά μόνον η τεράστια αξία του συμβολισμού. Ακόμα εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός πως οι Μαύροι αποτελούν το 30% του πληθυσμού της ενώ οι Εβραίοι είναι μόνο το 1% αφού ο τόπος δεν ήταν ποτέ φιλικός.

Το 70% λοιπόν είναι Λευκοί και το 99% δεν έχει Εβραϊκή καταγωγή. Και όμως αυτοί επέλεξαν εκείνους, οι οποίοι δεν ανήκουν στους ιδίους. Μία ιστορική στιγμή, την οποίαν θα πρέπει να συνδέσουμε κατά τη γνώμη μου και με την ύπαρξη ενός άλλου σπουδαίου Ηγέτη, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος είχε γεννηθεί πού αλλού;

Στην Ατλάντα της Τζώρτζια!

Το Κακό ΠΟΤΕ τελικά δεν υπερισχύει!