Ungurul Vazut de un Grec

Επισυνάπτω τη μετάφραση στη Ρουμανική γλώσσα του άρθρου «Είσαι Ούγγρος» από τον αγαπητό φίλο Ilias Kalokerinos μαζί με τις θερμές ευχαριστίες μου… Στο προφίλ του μπορείτε να διαβάσετε και τα σχόλια των Ούγγρων φίλων του…

Ungurul vazut de un grec.
Prietenul Teucros Sakellaropoulos ma surprins cu acest text ce trait cativa ani in Ungaria nu ca refugiat .Este coleg de breasla dar cu afectiuni culturale multe ca multi ingineri . Am simtit nevoia s-o traduc si mi-a dat aprobarea .Sper ca prieteni unguri ce ii si mentionez s-o citeasca lasand la o parte vanitatea maghiara de care vorbea totdeauna Tata cum i-a cunoscut la Budapesta si Oradea Mare .Eu sunt de acord cu ce zice autorul in toate si daca risc ca uni sa ma stearga .
Prieteni romani sa nu zambeasca ca si la ei legionarismul este in stare latenta ,o scanteie ii trebuie sa se aprinda .Lectura buna .
» Ești ungur
Te-ai născut în 1900 la Budapesta. Sunteți membru ai Austro-Ungariei, unul dintre cei mai puternici din lume. Controlezi multe popoare și ești bogat. Adolescent de 14 ani, cu începutul primului razboi mondial, crezi că vei deveni și mai puternic.La 18 ani vezi dezastrul. În curând esti doar un cetățean al unui stat acum. Încă locuiești în Budapesta. În 20 de ani, ungur, iar țara ta crește din nou în perioada interbelică. Dar alegeți să vă aliniați cu Germania nazistă.
Pierzi. La 45 de ani ești devastat. Câștigătorii războiului nu sunt indulgenti de tine. Altfel ai ales-o. Speri la 48 de ani, dar este instituit un regim totalitar în timp ce ești în ocupație sovietică. La 56 de ani nu poți sta. Te revolti împotriva sovieticilor, dar pierzi din nou.
Noul președinte al statului tău este neiertator. De la 56 la 90 de ani trăiești într-o stat întunecat. Cu toate acestea, în timp ce restul blocului estic nu poate călători în străinătate, puteți vizita cel puțin Austria. În anii 90, Uniunea Sovietică s-a prăbușit. În cele din urmă! Dar ești prea mare.
Trăiești ani de zile și alegi să-ți placă din nou naziștii și să-i educi pe cei mai tineri la ideea mărețe a Ungariei de odinioară și a naționalismului extrem.
La 104 ani vei ajunge să îți trăiești țara ca membru al Uniunii Europene. Dar acum este o țară săracă.
Mori. Cine ti-a fost de vina?
Din povestea adevărată anterioară, un lucru despre evenimentele istorice este destul de clar: O evaluare greșită este suficientă pentru a-ți determina viața. Și o evaluare greșită în acest caz a fost alianța cu Germania nazistă. Restul sunt consecințe ale acestei alegeri.
În viața umană veți constata, de asemenea, că un SINGUR fapt (dar ireversibil) este suficient pentru a conduce lucrurile în orice direcție. Nu sunt două, ci una. Gânditi-va si reflecta si gasi-il in viața.
Contează?
Da, da. Acest eveniment este dat și viața ta va urma un curs mai mult sau mai puțin prescris. Unde e greșeala? Când la 90 de ani îți alegi aceeași greșeală pentru următorii.
Deci ești … ungur?»
PS.Rog comentarii fara insulte .