Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Scriptwriter or Screenwriter?

Τώρα τι “κουφό” ερώτημα είναι αυτό, το οποίο σας θέτω. Ποια η διαφορά στην έννοια μεταξύ δύο Αγγλικών λέξεων, οι οποίες σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: σεναριογράφος. Και επιπλέον πώς μου ήρθε και το γράφω αυτό; Έχει κάποια σχέση με τη ζωή μας και τις επιχειρήσεις;

Χμ… Λοιπόν. Scriptwriter είναι ο συγγραφέας της ιστορίας (της υπόθεσης). Screenwriter είναι και ο οπτικο-ποιητής συγγραφέας της ιστορίας. Σκέφτομαι μία υπόθεση (σενάριο) σε έναν πύργο. Πολύ ωραία! Αυτός είναι ο scriptwriter. Σκέφτομαι όμως την ίδια υπόθεση σε έναν πύργο της… Βουργουνδίας με αύλακα με νερό γύρω του και τότε είμαι ο screenwriter. Ο πρώτος (script) γράφει την υπόθεση, την ιστορία, ο δεύτερος (screen) την οπτικοποιεί.

Βέβαια έρχεται μετά ο σκηνοθέτης, ο οποίος κρίνει ότι για την περίσταση καλύτερος είναι ένας σκοτεινός πύργος στη Σκωτία. Και καλά κάνει, διότι κάθε άνθρωπος και καλλιτέχνης φαντάζεται διαφορετικά το ίδιο πράγμα.

Κι εδώ έρχομαι στο λόγο της συγγραφής αυτού του άρθρου. Ακούω συνεχώς διάφορες ιδέες. Και ακούω και διάφορες αναλύσεις επάνω σε αυτές τις ιδέες. Η ιδέα είναι το script, μια περισσότερο οπτική εικόνα είναι το screen, αλλά τελικά την υλοποίηση την αναλαμβάνει ο… director (σκηνοθέτης)!

Από όλα όσα ακούω, εκτιμώ την ιδέα και ακόμα περισσότερο τον τρόπο υλοποίησης της. Αλλά εκτιμώ ακόμα περισσότερο εκείνον, ο οποίος την υλοποιεί με τον δικό του τρόπο. Τα ίδια πράγματα, μπορούν να αποδοθούν εντελώς διαφορετικά από τους ανθρώπους. Και εάν έχεις επιτύχει ή αποτύχει εσύ σε κάτι, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, ο οποίος θα επιβάλλει να συμβεί το ίδιο σε κάποιον άλλον. Συνεπώς μην ακούτε διάφορες συνταγές κάθε τύπου. Σαφώς και υπάρχουν γενικές κατευθύνσεις, αλλά αυτό μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα.

Δύο καφέ ανοίγουν δίπλα-δίπλα. Το ένα γεμάτο στο άλλο ψυχή. Ίσως το ένα να έχει όμορφες κοπέλες ή ωραίους σερβιτόρους που να σερβίρουν τον καφέ, το άλλο να έχει μόνο εξαίρετο καφέ. Ίσως μετά από κάποιο διάστημα και το δεύτερο να έχει κάποιο κόσμο, γιατί θέλουν να πιούν και καφέ! Και ανοίγει παραδίπλα ένα τρίτο και με ωραίες κοπέλες και σερβιτόρους και εξαίρετο καφέ! Τι σημαίνει αυτό; Ό,τι δεν μπορεί να ανοίξει και τέταρτο με άσχημες κοπέλες και άγριους σερβιτόρους και άθλιο καφέ; Κάθε άλλο! Υπάρχουν πελάτες ΚΑΙ για αυτό, οι οποίοι όμως δεν εμφανίστηκαν ποτέ στα προηγούμενα και κανένας δεν τους έλαβε υπ΄ όψιν του.

Για όλα λοιπόν υπάρχει ένα script, μια οπτικοποίηση και μία σκηνοθεσία. Ιδανικό θα είναι και τα τρία να μπορεί να τα κάνει ο ίδιος άνθρωπος. Αλλά τα σημαντικότερο είναι να είναι ΚΑΙ producer (παραγωγός)!

Δηλαδή να μην έχει μόνο τις ιδέες, ούτε να ονειρεύεται ούτε και να σχεδιάζει. Να υλοποιεί!

Κάντε κάτι με τον ΔΙΚΟ ΣΑΣ τρόπο και σίγουρα θα νοιώσετε καλύτερα από ποτέ ενώ θα ανακαλυφθεί και ένα κοινό, το οποίο δεν είχατε ποτέ φανταστεί ότι υπάρχει.