Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Rafale και Ξερή… Μπακέττα!

Προφανώς δεν είμαι στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας ούτε πιλότος πολεμικού αεροσκάφους και δεν γνωρίζω τα επιχειρησιακά σχέδια του Υπουργείου και των Ελληνικών Ε.Δ. και πώς τα Rafale θα τα επηρεάσουν. Δεν είναι το θέμα μου όμως αυτό και δεν θα ασχοληθώ με κάτι, το οποίο δεν γνωρίζω.

Τρία ωστόσο (άσχετα) σχόλια θα κάνω:

  1. Είναι η πρώτη φορά αν δεν κάνω λάθος, κατά την οποίαν η Ελληνική Αεροπορία αποκτά δικινητήριο μαχητικό. Είναι γνωστή η επιθυμία από το παρελθόν της ηγεσίας της Π.Α. να αποκτήσει τα πολύ ικανά F-15 (δικινητήρια) αντί των F-16 (μονοκινητήρια). Είναι μία… αλλαγή!
  2. Πολλές φορές στις συγκρίσεις μεταξύ αεροσκαφών περιοριζόμαστε στα τεχνικά χαρακτηριστικά (και μόνον οι χειριστές γνωρίζουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τα αεροσκάφη τους). Και μπορεί το F-35 να εντοπίζει το αντίπαλο αεροσκάφος από μεγαλύτερη απόσταση από το Rafale (αναφέρω ένα παράδειγμα), αλλά το Rafale διαθέτει… δηλητηριώδεις πυραύλους αέρος-αέρος και ούτω καθ΄ εξής. Σημασία στο σύγχρονο πεδίο μάχης έχει η συνολική εικόνα και ο συντονισμός όλων και όχι η μεμονωμένη αξία ενός οπλικού συστήματος. Η λέξη κλειδί είναι μάλλον ο συνδυασμός…
  3. Τέλος δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να μην αναφερθώ στις… γραμματοσειρές του λογότυπου των Γαλλικών αεροσκαφών. Καθαρή καλλιγραφία αντί των περισσότερο “σοβαρών” γραμματοσειρών άλλων αεροσκαφών άλλων κρατών. Πώς να το κάνουμε; Έχει σημασία όταν σου έρχεται ο πύραυλος στο κεφάλι να νοιώθεις πως κάποιος καλλιτέχνης σχεδίασε το λογότυπο αντί τυπικών ορνιθοσκαλισμάτων! “Φεύγεις” με την τέχνη!