Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Lockdown II extended

Να υπενθυμίσω σε όλους, όσους από εμάς πλήττονται από μνημόνια, παρατεταμένη καταστροφή του εργασιακού μας περιβάλλοντος, COVID-19, ατυχίες της ζωής, αστοχίες κλπ –  κλπ (ο κατάλογος συνεχίζεται με 1666 σελίδες) πως όταν γεννιόμαστε δεν γράφει τίποτα το καρτελάκι παρά το όνομά μας –στην πραγματικότητα ούτε και αυτό γράφει, διότι κατόπιν μας το δίνουν-. Απλά γεννιόμαστε!

Όλα τα υπόλοιπα είτε υπάρχουν από προηγούμενους είτε δημιουργούνται από εμάς αλλά ΔΕΝ είναι εμείς! Άλλη λοιπόν είναι η εργασία μας και άλλο ο εαυτός μας. Και εάν προκύψει και καταστραφεί το πρώτο δεν σημαίνει πως καταστρέφεται το δεύτερο. Άλλο το ναυάγιο και άλλο ο ναυαγός.

Τραγικό ξέρετε πιο είναι; Να είσαι επάνω στη σχεδία και να  ν ο μ ί ζ ε ι ς   πως είσαι ακόμα επάνω στο πλοίο, το οποίο είναι ήδη στο βυθό. Ή την ώρα εκείνη να καταριέσαι το παγόβουνο ή την καταιγίδα, η οποία σε βύθισε αντί να κοιτάζεις να αρπάξεις κανένα θαλασσοπούλι κάπως να απαλύνεις την πείνα σου. Κλάψε, διαμαρτυρήσου, στέλνε κατάρες στο ναυπηγείο γιατί έσπασε το κακής ποιότητας πηδάλιο ή στον Μεγάλο γιατί έστειλε την καταιγίδα ή το παγόβουνο. Και λοιπόν; Είσαι ζωντανός επάνω σε μία σχεδία στη μέση του πουθενά! Σπουδαίο αυτό!

Παιδιά! Δεν έχει νόημα. Οι λύσεις είναι στον άγνωστο απέραντο ωκεανό και όχι στο χαμένο παρελθόν. Και δεν είναι και σίγουρες, αλλά… σίγουρα ΔΕΝ είναι στο βυθό, όπως το πλοίο σου.

Άλλο λοιπόν σπασμένος και άλλο λυγισμένος. Στο πρώτο δεν κολλάς εύκολα ενώ στο δεύτερο αρκεί να σηκώσεις το ανάστημα σου. Κάνε το λοιπόν! Do it!

Σας χάλασα τη μέρα με τις θεωρίες μου, έτσι;

Σημείωση: Το άρθρο το έγραψα, διότι βλέπω πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί· και έχουν και σοβαρούς λόγους και δεν είναι κατακριτέοι. Κι εγώ μαζί τους, μη νομίζετε. Αλλά τι θα κάνουμε; Και δεν ισχύει το πολύ κοινό “δεν το βάζουμε κάτω”. Το βάζουμε κάτω και το παραβάζουμε διότι αυτή είναι η κατάλληλη άμυνα. Το δένδρο που αντιστέκεται στον άνεμο είναι αυτό που σπάει (διότι δεν το έβαλε κάτω). Ενώ τα άλλο που λυγίζει εκεί είναι όρθιο και παραγωγικό μια ζωή. Όταν όμως οι άνεμοι είναι συνεχείς και μόνιμοι μπορεί το δένδρο να παραμείνει λυγισμένο. Είναι ένα όμορφο, αγαπημένο δένδρο, το οποίο ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ πως είναι κομψότερο με αυτή την κλίση.