Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

“Ille hic est Raphael timuit quo sopte vinci…

“Ille hic est Raphael timuit quo sopte vinci.
Rerum magna parens, est moricente mori”

Αυτό είναι ένα από τα πλέον εμπνευσμένα επιτύμβια ρητά, τα οποία έχουν γραφτεί ποτέ. Το συνέταξε ο καρδινάλιος Βέμπο, ύστερα από διαταγή του Πάπα και είναι χαραγμένο στον τάφο του Ραφαήλ… Σημαίνει:

“Ενταύθα κείται ο Ραφαήλ, τον οποίον η φύσις τον φοβόταν ενόσω ζούσε μην την υπερβεί, τώρα δε που πέθανε φοβάται μήπως πεθάνει μαζί του”…

Ο Ραφαήλ Σάντζιο ένας από τους μεγαλυτέρους ζωγράφους όλων των αιώνων και ένας άγγελος της Τέχνης έλαμψε την εποχή, όπου οι καλλιτέχνες ήταν μακράν ανώτεροι από τους πρίγκιπες και τους ηγεμόνες. Μαζί με τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Λεονάρδο ντα Βίντσι αποτελούν μία σχεδόν ανυπέρβλητη τριάδα κορυφών της Τέχνης.

Είναι οι μόνοι, οι οποίοι μπορούν να συγκριθούν στο μεγαλείο τους με τα αριστουργήματα της αρχαίας Ελλάδος.

Ο πίνακας τον οποίο σας δείχνω αφορά τις “3 Χάριτες” και είναι έργο του Ραφαήλ. Στις πολυάριθμες αρχαιότερες παραστάσεις οι Χάριτες φέρουν πάντοτε μακριά ενδύματα, αλλά μετά από μία μεταβατική περίοδο τα ενδύματα γίνονται διαφανή έως ότου οι καλλιτέχνες της Ελληνιστικής περιόδου υιοθέτησαν τον τύπο των γυμνών Χαρίτων.

Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως παρουσιάζονται να κρατά η μία την άλλη με την μεσαία να έχει γυρισμένη την πλάτη της. Όπως έχω γράψει και στο παρελθόν ο κινηματογράφος οφείλει τα μέγιστα στην ζωγραφική. Οι ρίζες του ευρίσκονται εκεί… Ο Ελ Γκρέκο ήταν ο πρώτος, ο οποίος εφήρμοσε το montage στους πίνακές του και με πολλούς τρόπους.

Αναλογιστείτε τώρα τον ίδιο πίνακα με διαφορετική σύνθεση.

Εάν τότε ήταν το μάρμαρο και κατόπιν το χρώμα τα “εργαλεία” της τέχνης τώρα μία μορφή νέας δυνατότητας την έδωσε το φιλμ και η κινούμενη εικόνα. Όταν μάλιστα ακούω πως μέσα σε 100 περίπου χρόνια ο κινηματογράφος έχει κατά κάποιον τρόπο ολοκληρώσει τον κύκλο του αναρωτιέμαι πως το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για την γλυπτική και την ζωγραφική!

Ο χρόνος δεν υφίσταται στην Τέχνη. Και θα κλείσω με το θαυμάσιο ρητό του άλλου αγγέλου του Μιχαήλ Άγγελου πως:

“L’ arte e la morte non van’ bene insieme”
“Η Τέχνη και ο θάνατος δεν συμβαδίζουν”

Credits: Raphaël – Les Trois Grâces – Google Art Project