Τεύκρος Σακελλαρόπουλος Columnist – Film Director – Screenwriter – Civil Engineer

Ever Given και Άνεμος

Το πώς μετακινήθηκε το Ever Given και έφραξε με το μέγεθός του τη διώρυγα του Σουέζ είναι ένα θέμα, το οποίο θα διερευνηθεί. Εάν, όπως φαίνεται η διοίκηση της διώρυγας αξιώσει αποζημίωση, τότε θα έχουμε ένα ενδιαφέρον δικαστικό γεγονός και ενδεχομένως ακολουθήσουν και οι ναυτιλιακές εταιρίες των πλοίων, τα οποία εγκλωβίστηκαν ένθεν κι ένθεν.

Το ερώτημα, το οποίο θα προκύψει θα έχει να κάνει σχετικά με τη δυνατότητα του ανέμου να προκαλέσει μετατόπιση ενός τεράστιου πλοίου. Διότι εκτιμώ πως εάν δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ξεκάθαρο ανθρώπινο λάθος (και από συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο μπορεί να είναι είτε ο πλοηγός της διώρυγας είτε ο καπετάνιος του πλοίου), τότε θα πρέπει να εξετάσουμε το κατά πόσον η δύναμις μία ριπής ανέμου είναι ικανή να μετατοπίσει 200,000 επιπλέοντες τόνους.

Το Ever Given προσεγγιστικά έχει μήκος 400 μέτρα ενώ το ύψος του το εκτιμώ από τα containers (2,6 μέτρα Χ10 σειρές) μαζί με το ύψος του πλοίου περίπου στα 40-45 μέτρα.  Αλλά προς χάριν των υπολογισμών 400 μέτρα Χ 40 μέτρα ύψος = 16,000 τμ πλευρική επιφάνεια πλοίου.

Η ανεμοπίεση σε ισχυρές ριπές ασκεί (αναλόγως περιοχής και ύψους) 100 κιλά/μ2 –είναι περισσότερο αλλά θα χρησιμοποιήσω αυτή την τιμή-. Ως εκ τούτου 16,000 τμ Χ 100 κιλά/τμ = 1,600 τόνοι συνολικά δύναμης (και πάλι προσεγγιστικά, οριζόντια εφαρμοσμένης). Αυτοί οι 1,600 τόνοι θα πρέπει να μετακινήσουν 200,000 τόνους.

Το ερώτημα: 0,8% του βάρους του πλοίου (1,600/200,000) εάν ασκηθεί ως πλευρική δύναμη θα το μετακινήσει; Δεν είμαι ναυπηγός δεν μπορώ να απαντήσω, διότι δεν γνωρίζω και ελπίζω να είναι σωστοί και οι υπολογισμοί μου. Εάν φυσικά εκπροσωπούσα την πλοιοκτήτρια εταιρεία και το γλυκό ανοιξιάτικο μελτεμάκι θα το μετακινούσε!